FOTO Inundaţiile din 1932 din Arad: 900 de case din Micălaca au fost înghiţite de ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul cartier arădean Micălaca, în trecut comună  a fost inundat în totalitate pe data de 22 martie 1932. Tragedia de atunci a locuitorilor  a impresionat chiar şi Casa Regală, însăşi regele Carol al II-lea vizitând urbea de pe Mureş.

Nu era prima oară când o parte din Arad era inundat. Urbea de pe Mureş a cunoscut de-a rândul secolelor dezastre mai mult sau mai puţin devastatoare. 

De aceea, începând cu 1904, oraşul a dispus de un regulament privind digurile de apărare împotriva inundaţilor. Exista chiar şi o taxă pe care o plăteau cetăţenii pentru a se ridica aceste diguri pentru protejarea populaţiei.

„În 1932 am avut două valuri de inundaţii, în martie şi în aprilie. Iarna anului 1931-1932 a fost una extrem de friguroasă. A îngheţat, s-a făcut un pod de gheaţă pe Mureş şi în luna martie are loc o încălzire bruscă a vremii. Ba mai mult, la Târgu Mureş, în zona de unde se formează Mureşul au fost precipitaţii extrem de numeroase. Dacă e să consultăm anuarul în statistica României, constatăm că anul 1932 în zona Târgului Mureş a fost unul de vârf, cu precipitaţii istorice. Această apă adunată la Târgu Mureş, a ajuns până la urmă şi la Arad”,  a afirmat profesorul Corneliu Pădurean.

Drumul viiturii a mai adunat pe parcurs cantităţi mari de apă, atâta vreme ce temperaturile în creştere topeau zăpezile adunate în jurul pâraielor care se vărsau la rândul lor tot în Mureş. Cu toate acestea, podurile de gheaţă formate pe Mureş au pornit prăpădul stihiilor apelor dezlănţuite.

Cele mai mari inundaţii au fost pe data de 7 aprilie când viitura a ajuns în zona Aradului. La acea vreme oraşul a fost inundat în Micălaca, localitate devenită cartier al Aradului la 1 ianuarie 1930. Autorităţile locale din Micălaca nu au fost interesate de ridicarea unui dig, singurul stăvilar împotriva Mureşului fiind  calea ferată Arad- Lipova. Atunci au fost distruse sistematic aproape toate casele care-şi făceau veacul în fosta comună de la marginea oraşului. Astfel, în absenţa unor diguri, Micălaca a fost neputincioasă în faţa viiturii care a fost îngropată sub ape de un metru şi jumătate adâncime.

„Mărimea dezastrului când au dispărut aproape 900 de case a fost determinată de faptul că majoritatea erau din chirpici şi nu aveau fundaţia solidă. De exemplu din toate casele de pe strada Marginei, o singură casă a rămas în picioare. Casa există şi astăzi”, mai spune Corneliu Pădurean. Mulţi dintre localnicii au găsit refugiu pe acoperiş.

Bărcile existente au fost recondiţioante şi timp de mai multe zile Micălaca a devenit o mică Veneţie unde oamenii circulau doar cu barca. O bună parte din oamenii au luat drumul Mândrulocului, unde au căutat un refugiu după ce Mureşul a făcut casele una cu pământul. Micălăcenii intentează proces autorităţilor după inundaţiile din ’32, unul din motivele invocate fiind chiar neimplicarea Primăriei în ridicarea unor diguri, deşi regulamentul exista din 1904.

Regelui Carol al II-lea a mers să viziteze oamenii care au rămas fără case. El a stat timp de două ore cu sinistraţii. Acesta a ales 168 de sinistraţi, cei mai loviţi de soartă şi le-a împărţit plicuri cu bani, fără să ştie că sumele din plicuri aveau să meargă defapt acolo unde era mai puţină nevoie de ei.

Cu timpul şi cu bani luaţi împrumut, oamenii au reuşit să-şi reconstruiească casele. În anul 1970, la fel ca la cele din 1932, soarta micălăcenilor părea că va fi pecetluită. Din nou, sute de case erau ameninţate de creşterea apelor Mureşului. La inundaţiile din anul 1970 s-a dat dovadă că arădenii sunt uniţi la nevoie şi sunt solidari unii cu ceilalţi.

Pe 18 mai, Mureşul a avut cea mai mare cotă, în unele locuri măsurând chiar şapte metri. În condiţiile acestea, inundarea oraşului părea iminentă. Învăţămintele fostelor inundaţii au pus însă, oraşul în mişcare înainte ca apele să se reverse asupra urbei. Au fost inundate zona Fabricii de Zahăr, cartierul Alfa, însă apele nu au ajuns în oraş, datorită consolidării digurilor. 

Vă mai recomandăm: FOTO Inundaţiile din 1970 din Satu Mare:56 de vieţi omeneşti şi peste 20.000 de animale, îngropate de râul Someş

Dunărea vine cu putere: cod galben de inundaţii. La Călăraşi, viitura ajunge peste o săptămână

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite