FOTO Grădină terapeutică cu 3000 de plante  pentru bolnavii cu afecţiuni psihice

FOTO Grădină terapeutică cu 3000 de plante  pentru bolnavii cu afecţiuni psihice

La Arad se face terapie prin plante

Cea de-a doua grădină terapeutică din ţară a fost inaugurată tot în judeţul Arad. Este vorba despre grădina terapeutică de la Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş, acţiune ce face parte dintr-un proiect mai larg, care vizează ameliorarea stării de sănătate a celor internaţi în astfel de spitale. Prima grădină terpautică a fost amenajată la spitalul din localitatea Mocrea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Grădina, împreună cu alte amenajări din incinta Spitalului, realizate pe o suprafaţă de peste 1500 de metri pătraţi, reprezintă o investiţie de 100.000 de lei. Au fost plantate 3000 de plante, într-o peisagistică aparte, care îmbină coloritul cu forma dată răsadurilor şi ghivecelor.

De asemenea, bolnavii internaţi la Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş s-au implicat şi în crearea unor lucrări artizanale. Astfel, expoziţia conţine tablouri realizate din aranjarea şi lipirea unor flori şi plante uscate, inclusiv amenajarea unor aranjamente autumnale, din flori, fructe şi alte elemente naturale.

„La Căpâlnaş avem a doua investiţie de acest gen în judeţul nostru, după cea de la Spitalului de Psihiatrie din Mocrea. Se observă o incidenţă tot mai mare a bolilor psihice în România, ceea ce ne obligă la acordarea unei atenţii speciale bolnavilor. Terapia horticolă, ca terapie ocupaţională, este cea mai indicată, iar Consiliul Judeţean este în permanenţă preocupat de îmbunătăţirea actului medical arădean, în toate aspectele sale”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. 

Foto

La rândul său, Claudia Hotăran, manager al Spitalului de Psihiatrie din Căpâlnaş, subliniază importanţa acestui proiect, de terapie ocupaţională: „acest gen de terapie completează tratamentul de care beneficiază cei internaţi aici. Se observă faptul că toţi cei care participă la proiect se implică în muncă, le place ceea ce fac, iar acest fapt nu poate fi decât benefic pentru sănătatea lor”.

Iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului, inginerul peisagist Marcela Nicşanu, consideră că acest gen de terapie reprezintă un impact emoţional concludent asupra celor internaţi. „Sunt efecte terapeutice clare, începând cu culoarea florilor, continuând cu forma şi apoi cu mirosul. Am ales culori vii, tocmai pentru a avea un efect de calm asupra bolnavilor. Forma aranjamentelor florale, în special rotundă, este un alt aspect care duce la relaxarea celor internaţi. Cel de-al treilea aspect, mirosul, va avea un rezultat concret primăvara, când natura îşi reintră în drepturi. Pentru a avea rezultate imediate, am căutat să plantăm în primul rând flori care rezistă anotimpului rece”, a explicat Marcela Nicşanu.

Terapia horticolă sporeşte funcţionarea cognitivă, îmbunătăţeşte concentrarea, stimulează memoria, îmbunătăţeşte sistemul imunitar, reduce stresul, scade ritmul cardiac, îmbunătăţeşte abilitatea motorie, îmbunătăţeşte integrarea socială şi coeziunea de grup, creşte interacţiunea socială.

 

Vă mai recomandăm: FOTO Proiect unic în ţară: terapie horticolă la un spital de psihiatrie din judeţul Arad

Părinţii solicită decontarea directă a terapiei pentru copiii cu autism, printr-un sistem de vouchere

Au fost plantate mii de palnte

Imagini din aceeasi galerie
  • Au fost plantate mii de palnte
  • Plantele ajut[ bolnavii 
  • Nicolae Ioţcu a vorbit despre acest proiect
  • Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş
  • Plantele fac bine sănătăţii 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările