FOTO Grădina fermecată: un arădean mutat în Ungaria cultivă fructe exotice rare la el în curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius în mijlocul pepinierei de Paw-Paw cu 10 soiuri. Este vorba despre singurul banan care face fructe in grădinile noastre
Marius în mijlocul pepinierei de Paw-Paw cu 10 soiuri. Este vorba despre singurul banan care face fructe in grădinile noastre

O familie din Arad şi-a cumpărat casă în localitatea Bătania (Battonya) din Ungaria. Acolo, cei doi soţi au început să planteze diferite specii mai puţin obişnuite pentru această zonă a Globului, printre care goji, kaki, nashi, banana nordului (paw-paw).

Marius şi Julia Ţica vor să facă o mini-grădină botanică cu pomi fructiferi rari, adaptaţi pentru zona noastră, cum ar fi schisandra, eleaegnus, opt soiuri de kiwi, multiflora, eutagenia, aucuparia. „O să fie trecute numele plantelor, zona lor natală şi câte o poveste depre fructe”, declară Marius Ţica. Toţi pomii şi plantele pe care îi au până acum se află în două livezi, una mai veche şi una nou înfiinţată, denumită „Grădina fermecată”, care are până şi cont pe Facebook, unde sunt postate imagini cu fructele fiecărui sezon şi denumirile.

«„Grădin Fermecată” se află în Bătania, locul în care stăm din 2009. Este o locaţie bună, iar până în centrul Aradului facem aproximativ 20 de minute. În prima livadă sunt 123 de pomi, iar în livada din Grădina Fermecată, încă 126. Cea de-a doua este livadă expermentală cu soiuri speciale, înfiinţată în anii 2013 - 2014. Mai avem o mini grădină botanică în lucru, cu specii deosebite şi necunoscute de pomi şi arbuşti fructiferi, care pot trăi fără probleme, în clima noastră, plus o mini pepinieră cu pomi pe care îi pregatesc eu, cum ar fi portaltoi speciali pentru măr, păr, cireş, prun. Toţi sunt doar pentru soiuri speciale, cu fructificare continuă, rezistenţi la boli, frig şi secetă”, declară arădeanul.

grădină bătania

Deşi vorbim de foarte mulţi pomi şi plante, cei care le îngrijesc sunt doar cei doi soţi. „Fac totul cu multă pasiune. Nu îmi dau seama cât e de greu deoarece sunt multe satisfacţii. Totul este realizat din bani proprii nu avem proiecte. Încă nu am ajuns să acoperim investiţia, mai ales că este în desfăşurare. Soţia mea Julia are şi ea această pasiune, aşa că totul merge perfect”. mărturiseşte Marius Ţica.

În livada celor doi soţi creşte şi Eleagnus Multiflora, una dintre cele mai rare şi mai valoroase plante din lume.

gradina fermecata

Totul este doar hoby, deoarece ambii soţi au şi alte profesii. 

Julia este profesoară de informatică, iar Marius a terminat ASE-ul, a fost broker, economist, om de afaceri (firmă de publicitate şi modeling), ziarist. De asemenea, are masterat în Relaţii Publice şi Sociologie la Viena, plus Facultatea de Inginerie la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.

Pe lângă plante, familia Ţica mai creşte şi animale. În curtea lor se găsesc găini, raţe, gâşte, iepuri, prepeliţe tibetane şi câini. Toate crescute liber, în natură. În spatele grădinii se află o apă, unde barca este nelipsită, iar în timpul liber Marius pescuieşte.

Astfel, familia de arădeni a reuşit în câţiva ani să realizeze în ţara vecină una dintre cele mai frumoase grădini. Nu mai vorbim de faptul că din fructele din grădină se fac diverse dulceţuri, compoturi şi siropuri, toate bio. Trebuie specificat că în grădina arădeanului sunt soiuri ce nu se găsesc în comerţ. Toate sunt aduse de la universităţi din Europa: Praga, Viena, Bratislava, Milano sau de la horticultori de prestigiu din Europa.

image

„Creştem de la cireşi de august sau caişi de septembrie, la kaki, jujube, crataegus, eleaegnus, pseudocydonia, paw-paw, măr cu miez sângeriu, roşu, măr în formă de stea, holvenia dolcis, sau decaineea fargersi, pere cu gust de pepene, pere vărgate cu pomi ce trăiesc 100 de ani sau pere roşii, prune cât lamâile sau cu puf de caisă, piersic-portocal, cu fructe cu aromă şi culoare de portocală, piersic plat paraguay sau nectarine cu fruct roşu şi mult mai multe”, afirmă Marius Ţica.

grădină bătania

Pomii au valori de la 23 de euro în sus. Astfel, investiţia în Grădina Fermencată se ridică până acum la peste 10 mii de euro.

Vă mai recomandăm: 

Un sătmărean a înfiinţat singura livadă 100% ecologică din judeţ. Merele sunt transformate în suc natural sau pălincă

Cum să faci profit dintr-o livadă de pomi fructiferi

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite