FOTO „Casa cu lacăt”, legenda Aradului. Cine găsea cheia primea întreaga clădire

FOTO „Casa cu lacăt”, legenda Aradului. Cine găsea cheia primea întreaga clădire

„Casa cu lacăt” se află pe strada Tribunu Dobra

„Casa cu lacăt” rămâne una dintre legendele Aradului. Casa, construită în anul 1815 de către comerciantul vienez Iosif Winkler, apoi renovată în 1851, este şi acum o veritabilă atracţie pentru turişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Interesant este faptul că în colţul clădirii, spre strada Plevnei, există o nişă în care se afla un trunchi de copac înconjurat de o bară metalică închisă cu un lacăt. „Butucul de fier” (lemn învelit în tablă) aşezat în nişă a fost făurit, după modelul vienez, de către sculptorul timişorean Moritz Heim. Astfel de butuci se găseau în Viena, Bratislava, Buda, Oradea, Timişoara ş.a.

Într-un astfel de trunchi, calfele care făceau lungi călătorii din oraş în oraş pentru a-şi desăvârşi cunoştinţele profesionale, băteau câte un cui, imortalizându-şi astfel trecerea prin acele locuri. Astăzi nu se mai bat cuie, deoarece butucul nu se mai găseşte în nişă, după ce a fost furat în 1994 şi recuperat. El a fost depus spre păstrare la Muzeul de Artă din Arad (Galeria de Artă a Complexului Muzeal Arad), pentru a nu mai fi furat din nou. Şi aşa Casa cu lacăt stârneşte curiozitatea oricărui trecător prin Arad. Ea se află pe actuala strada Tribunul Dobra, la numărul 7.

Astfel, cei care trec pe acolo se opresc şi se uită după cheie, deoarece există şi o legendă, potrivit căreia, cel care reuşesea să deschidă acel lacăt va primi întreaga casa.

Este legendă fiindcă se pare că acest lacăt nu are şi mecanismul de deschidere, deci este imposibil să fie deschis.

Un alt detaliu interesant al clădirii este că această casă a fost pentru o vreme resedinţă a poliţiei secrete imperiale austriece. Se pare că pivniţa casei a fost folosită ca închisoare pentru mai mulţi revoluţionari. Există credinţa că sub clădire ar fi mai multe canale (catacombe ce ar duce spre zona numită Subcetate) care ar fi fost folosite de armată pe vremuri, dar această idee nu a fost nici demonstrată, dar nici demontată. Acum intrarea în subsol e blocată, fiindcă mai ieşea apa pe acolo.

În prezent, Casa cu lacăt a devenit o simplă clădire aflată în stare de semi- degradare, cu locuinţe închiriate.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: