FOTO Şi tu suferi de limbajul „feisbuc”? O arădeancă te învaţă online cum să vorbeşti corect româneşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugenia Crainic, din Arad, a creat de câteva luni în mediul virtual grupul „Limba română pentru afectaţii de limbajul «feisbuc»“. Ea îşi propune să corecteze greşelile de gramatică frecvente printre internauţi.

Munca Eugeniei Crainic nu este în zadar. Membrii grupului ştiu acum că în limba română nu există cuvântul „grizonat“, ci doar „grizonant“, nu există „frustat“, ci doar „frustrat“, nu există „ghenă de gunoi“, nici „delicvent“, ci „delincvent“. „Mai corectăm împreună fraze «şchioape», diverse exprimări defectuoase, discutăm şi pluraluri incorecte, în fine, o serie de lucruri care la prima vedere ar părea corecte, dar sunt cât se poate de departe de a fi folosite cum ar trebui“, explică arădeanca.

Fostă jurnalistă în Arad, acum purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Locale, Eugenia Crainic sau Jeni (42 de ani), aşa cum îi spun prietenii, îşi găseşte timp să dea pe Facebook lecţii de gramatică a limbii române. Astfel a luat naştere, în urmă cu doar câteva luni, grupul „Limba română pentru afectaţii de limbajul «feisbuc»“.
„«Servesc masa?» sau «Servesc mâncare?». Cum e corect? Că doar nu mănânci masa?“ este problema ridicată de Ovidiu Păiuş, un membru al grupului. După lungi dezbateri, Eugenia clarifică dilema: „Corect este «Mănânc». Nu servesc masa decât chelnerii sau nevestele, dacă au musafiri. «Servesc masa» este o preţiozitate inutilă“. Tot aici, ea postează şi diferite teste pentru cei care vor să-şi verifice cunoştinţele de gramatică.

TREI REGULI ESENŢIALE

„Ideea de a înfiinţa un grup dedicat limbii române pe Facebook mi-a venit după ce am observat că lumea nu-şi bate capul deloc să respecte regulile de scriere corectă ale limbii române. Pe Facebook, mai ales, mai toţi par că au uitat să scrie româneşte. Pe de altă parte, sunt persoane care se trezesc corectându-i pe ceilalţi, greşind însă şi ele, semn, totuşi, că oamenilor le-ar plăcea să-şi vadă limba vorbită (şi scrisă) corect“, explică Eugenia Crainic motivul pentru care a decis să creeze acest grup.

Ea a decis să nu-i mai tolereze pe cei care corectează greşit pe reţeaua de socializare şi a înfiinţat special pentru acest lucru comunitatea „celor afectaţi de limbajul «feisbuc»“. „Fireşte, am scris «feisbuc» astfel în sens peiorativ, doar din dorinţa de a sublinia că scopul grupului nostru este acela de a scrie corect“, explică Eugenia.

De asemenea, ea le-a impus şi câteva reguli utilizatorilor care vor să se înscrie în grupul creat de ea: „Aici postările sunt corectate“, „Aici nu au voie supărăcioşii“ şi „Aici se scrie cu diacritice“. „În privinţa ultimului avertisment însă am fost nevoită să fiu îngăduitoare, explicându-mi-se că unele calculatoare nu pot fi setate să scrie cu diacritice. Ceea ce ştiu eu însă e că am schimbat, în timp, şapte laptopuri şi vreo cinci computere clasice şi întotdeauna am reuşit să «găsesc» diacriticele. Nu pot să lupt cu aceia care nu le găsesc sub nicio formă“, spune femeia.

ZILNIC, CINCI MEMBRI NOI

Grupul înfiinţat de Eugenia Crainic pe Facebook are în jur de 2.700 de membri şi se înscriu zilnic, în medie, alţi cinci utilizatori. „Nu toţi sunt foarte activi, însă ceea ce ştiu cu siguranţă este că toţi citesc postările mele şi iau aminte“, mărturiseşte arădeanca.

Aceasta îi sfătuieşte în special pe părinţi să citească totul cu atenţie, fiindcă unele lucruri pe care ei nu le mai ştiu le pot fi utile pentru a-şi învăţa copiii în legătură cu ce s-a mai schimbat în materie de scriere în limba română şi care sunt normele de scriere corectă conform ultimului Dicţionar Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM) al limbii române. „În grup s-au înscris profesori, medici, studenţi, oameni simpli, elevi, şi chiar elevi arădeni de excepţie, precum Ruxandra Neamu, care anul trecut a luat zece pe linie la Bacalaureat şi pe care au felicitat-o toate televiziunile naţionale, sau Sara Opriş, care a luat, tot anul trecut, zece pe linie la testul de Evaluare Naţională. Sunt oameni, respectiv copii, adolescenţi sau tineri speciali, care mai găsesc destule lucruri de învăţat, chiar şi în condiţiile în care sunt deja foarte buni“, spune Eugenia.

CUM FUNCŢIONEAZĂ „CURSUL VIRTUAL“

„Profesoara de pe Facebook“ explică şi mecanismul prin care funcţionează comunitatea pe care a creat-o: „Utilizatorii îşi postează nedumeririle în materie de limba română, alţi membri îşi spun părerile despre cele postate, după care, la un moment dat, intervin «salvator», lămurind, în conformitate cu regulile impuse de Academia Română, toate problemele ridicate“.

Eugenia Crainic a absolvit facultăţile de Drept şi de Litere – Limba Engleză, ceea ce, spune ea, susţine motivul pentru care limba română nu îi este străină. „De aceea, prin acest grup vin în sprijinul tuturor absolvenţilor de clasa a VIII-a, de fapt, toţi putând deveni, într-o zi, alături de mine, administratori de frunte ai grupului pe care-l coordonez“, completează Jeni.

Cu toate acestea, a avut parte şi de reacţii negative din partea utilizatorilor. „O singură persoană m-a întrebat, chiar în prima zi de «viaţă» a grupului, cine sunt şi, mai ales, cine «mă cred» de «m-am trezit» să învăţ lumea să scrie corect româneşte.I-am răspuns că «îmi cunosc limba foarte bine graţie faptului că sunt româncă şi că, la fel ca toţi românii, am «absolvit» gramatica limbii române la sfârşitul clasei a VIII-a, ca toată lumea, până atunci însă învăţând-o cum se cuvine“, încheie ea.

Vă mai recomandăm: INTERVIU Maria Grapini se laudă că stăpâneşte gramatica la perfecţie: „Am fost olimpică la Limba Română”

Originalitate şi eficienţă. Lecţia de Română predată pe Facebook de o tânără profesoară din Iaşi a strâns peste 1.000 de share-uri şi alte sute de like-uri

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite