Filarmoniştii arădeni prestează impecabil la cel mai mare festival de operă din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romersteinbruch St. Margarethen (Austria), al treilea festival de operă ca anvergură din lume a strâns şi la ediţia din acest an membrii ai corului Filarmonicii de Stat din Arad.

În vreme ce la Arad încă se poartă discuţii pe seama desfiinţării corului Filarmonicii, în Austria, artiştii se tem de ceea ce-I va aştepta în momentul în care se vor întoarce în ţară.

,,O parte dintre membrii corului sunt oarecum speriați de această perspectivă iar cealaltă parte speră într-o rezolvare a situației. Ar fi păcat ca acest cor să se desființeze având în vedere calitatea actului artistic pe care îl prestează. Și cei de aici, de la festival , în momentul în care au aflat despre posibilitatea ca acest ansamblu să se desfiițeze au rămas consternați. Iar aceste afirmații nu vin dn partea oricui, ci din partea unor personalități artistice de mare valoare care provin dintr-o lume în care actul artistic este produs cu mare responsabilitate, iar cerințele sunt uriașe. Este trist că acești oameni ne apreciază, în timp ce alții de acasă ne vor desființați”, a declarat direct din Austria, Adrian Cicirean, membru al Corului Academic.

image

Deşi organizatorii evenimentului sunt foarte mulțumiți de prestația artiștilor arădeni, dorind ca şi la anul să îi invite din nou, în cazul în care corul va fi desfiinţat ar putea fi ultima oară când acesta prestează în această formulă la St. Margarethen.

„În mod paradoxal, atmosfera este de conectare la niște exigente europene. Prestația corului la repetițiile premergătoare premierei au fost apreciate la un nivel academic, de o înaltă ținută artistică. Sigur că veștile de acasă nu ne lasă indiferenți dar sperăm cu toată convingerea că în final rațiunea va învinge pentru a proteja un monument artistic viu, Corul Academic și Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat din Arad”, a spus Dan Caimacan, artist liric si totodată chestorul corului, care în momentul de faţă se află la festivalul din Austria.

O afacere de succes

La Romersteinbruch St. Margarethen, totul a început în urmă cu 15 ani. Festivalul se desfășoară într-un cadru inedit, o fostă carieră de piatră de pe timpul romanilor, care acum aparține Familiei Esterhazi, cea care l-a susținut spiritual și financiar pe Joseph Haydn.

Pentru ediţia din acest an, biletele au fost epuizate încă de anul trecut .

image

Preţul mediu al unui bilet este de 85 de euro, putând însă ajunge chiar la 111 euro. Având în vedere capacitatea maximă de 5.500 de locuri, un calcul simplu redă un câştig de 467.500 de euro pentru un singur spectacol.

La ediţia din acest an au loc circa 40 de spectacole.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite