Drumeţie la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Lungimea traseului este de aproximativ 23 de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumeţia are loc în împrejurimile platoului FOTO CJA
Drumeţia are loc în împrejurimile platoului FOTO CJA

Pe muntele Găina se organizează, în acest an, în cadrul Târgului de Fete, o drumeţie în împejurimile platoului. Aceasta este organizată de către Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo în zilele de 22 şi 23 iulie.

Organizatorii aşteaptă turiştii să parcurgă împreună o porţiune din traseul turistic Hălmagiu - Hălmăgel - Muntele Găina (marcaj bandă albastră), marcaj refăcut integral în cursul anului de către Salvamont Arad.
Începând cu anul 1861, de la prima sa atestare documentară, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, este organizat anual în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie, pe platoul situat la limita judeţelor Alba, Arad şi Hunedoara, din apropierea Vârfului Găina.

Plecarea în traseu se va realiza în zilele de 22 şi 23 iulie, începând cu ora 12:00, de la panoul informativ cu harta zonei de pe Muntele Găina Cruce - 1466 m (lângă monumentul lui Avram Iancu). Se va realiza o drumeţie spre Vârful Găina - 1486 m şi în funcţie de mărimea grupului şi condiţiile meteo pentru doritori traseul se poate continua mai departe pe Culmea Găiini spre loc. Hălmăgel.

Traseul Turistic
Gara Hălmagiu – Hălmăgel – Culmea Găinii – Muntele Găina
Masivul montan: Munţii Bihor (Muntele Găina)
Marcaj: Bandă albastră
Lungime: cca. 22,9 km
Timp de mers: cca. 7 h
Diferenţa de nivel: urcare: cca. 1370 m, coborâre: cca. 0 m
Grad de dificultate: Mare, necesită o foarte bună pregătire fizică, efort continuu şi intens
Sezonalitate: Tot timpul anului

Nivel de echipare necesar: Echipament de drumeţie de complexitate medie (încălţăminte sport, bocanci sau ghete cu talpă aderentă, pelerină de ploaie, rucsac, telefon mobil, rezerve de hrană şi apă)
Posibilităţi de recreere: Drumeţie, ciclism montan

Obiective pe traseu: Vârful Găina, Monumentul ''Avram Iancu'' (Muntele Găina Cruce)
Acces în zonă: Din Arad până la Ineu pe DJ709, spre Vârfurile pe DN79A şi până la Hălmagiu pe E79/DN76 cca. 135 km.

muntele gaina

Descrierea detaliată a traseului: Traseul turistic Gara Hălmagiu - Hălmăgel - Culmea Găinii - Muntele Găina Cruce (marcaj bandă albastră), cu o lungime de circa 22,9 km, porneşte din gara CFR Hălmagiu, de lângă drumul E79/DN76 şi continuă pe acesta circa 3,1 km spre centrul localităţii Hălmagiu, până la intersecţia cu drumul DJ792F spre Hălmăgel.

Din intersecţia DJ792F cu E79/DN76, unde este instalat un panou informativ cu harta zonei, traseul continuă până în centrul localităţii Hălmăgel. Mai departe, spre Muntele Găina, accesul se poate realiza cu mijloace auto (de teren) sau cu bicicletele pe drumul de pe Valea Luncşoara prin localităţile Luncşoara şi Lucăceşti, până în creasta principală a Munţilor Bihor-Găina unde, după circa 18,4 km, este intersectat traseul turistic Muntele Găina Cruce – Vârful Bihor (marcaj bandă roşie). De la intersecţia traseului de creastă, până pe Muntele Găina Cruce, pe drum mai sunt de parcurs încă circa 6.7 km.

Din centrul localităţii Hălmăgel, pt. cei ce doresc să parcurgă pe jos traseul pană pe Muntele Găina, se urmează în continuare marcajul turistic bandă albastră, care traversează podul peste Valea Luncşoara. Din acest punct traseul continuă pe drumul paralel cu Valea Hălmăgel (Găinii), spre satul Sârbi, pe care, după cca. 1,1 km, îl părăseşte la dreapta urcând pe un drum pietruit. Traseul urmează drumul pe lângă câteva gospodării, după care coteşte la stânga, trece pe lângă un bazin de apă şi continuă linia crestei pe Dealul Hălmăgelului spre Vârful Iliceşti (altitudine 731 m). Mai departe traseul urmează drumul de pe Culmea Găinii, la graniţa judeţelor Arad şi Hunedoara, străbătând o succesiune de zone împădurite şi poieni. 

În apropierea Vârfului Găina (altitudine 1486 m), la ieşirea din pădure traseul traversează o poiană, străbate o zonă cu jnepeniş, ocolind vârful pe un drum de exploatare forestieră, prin partea sa stânga, până la ieşirea în golul alpin, unde intersectează poteca cu marcaj turistic punct cu cercuri duble de culoare albă şi roşie (traseu dus-intors), ce urcă până pe Vârful Găina (altitudine 1486 m), situat la circa 400 m distanţă.
Din intersecţia spre Vârful Găina traseul marcat cu bandă albastră continuă mai departe pe curbă de nivel până intersectează traseul turistic Muntele Găina Cruce – Vârful Bihor (marcaj bandă roşie), cu care continuă în paralel încă circa 1,3 km prin platoul deschis, unde, în fiecare an la sfârşitul lunii iulie, se desfăşoară „Târgul de Fete de pe Muntele Găina”.

Ambele trasee ajung până la Monumentul lui ''Avram Iancu'' de pe Muntele Găina Cruce, lângă releele de telecomunicaţii, unde este instalat şi un panou de informati cu harta zonei.
Din acest punct traseul turistic Gara Hălmagiu – Hălmăgel – Culmea Găinii – Muntele Găina (marcaj bandă albastră) poate fi parcurs înapoi spre Hălmagiu sau se poate continua pe traseul turistic Muntele Găina Cruce – Vârful Bihor (marcaj bandă roşie) cu lungime de circa 16,4 km. Pt.  coborâre traseul este recomandat şi amatorilor de ciclism montan.

„Din cauza condiţiilor meteo sau a exploatărilor forestiere, unele trasee sau porţiuni din traseele turistice pot deveni impracticabile pentru parcurgerea acestora, în special cu bicicletele”, spun organizatorii.

Vă mai recomandăm: Târgul de Fete de pe Muntele Găina, locul unde locuitorii din Apuseni se întâlneau pentru a-şi găsi perechea

Istoria şi legenda Târgului de Fete de pe Muntele Găina. Cum mergeau fetele cu zestrea şi se cununau pe loc cu flăcăii aleşi

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite