Doi martori din trei au fost audiaţi astăzi în procesul primarului, Gheorghe Falcă

Doi martori din trei au fost audiaţi astăzi în procesul primarului, Gheorghe Falcă

O parte dintre apărătorii celor acuzaţi

Nici astăzi instanţa arădeană nu a reuşită să audieze toţi martorii care au fost citaţi pentru acest termen în procesul primarului, Gheorghe Falcă. Şi de această dată a lipsit Petru Prohorov, cel care trebuia adus sub escortă, însă mandatul nu a fost îndeplinit de Poliţia Timişoara, unde a fost transmisă cererea instanţei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorul cauzei a decis ca Petru Prohorov să fie amendat cu 500 de lei şi poliţistului responsabil cu ducerea la îndeplinire a mandatului cu 700 de lei.

Astfel, doar fostul director economic al Primăriei Arad, Petru Tămaş, şi administratorul firmei care a realizat lucrările de cadastru Sabina Moldovan au depus mărtuire.

Casa primarului va fi reevaluată

La înfăţişarea de ieri, tribunalul a decis ca imobilul deţinut de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, pe strada I.L. Caragiale să fie reevaluat, în urma unei cereri depusă de avocaţii care îl reprezintă.

Astfel, în urma solicitării formulate de avocaţi la termenul trecut, judecătorul a admis ca expertizele privind evaluarea terenului fostei fabrici de zahăr şi a casei primarului să fie refăcute, pentru a se stabili cu precizie valoarea lor din anul 2005.

Expertiza pentru casa lui Falcă, situată pe strada I.L. Caragiale, va trebui depusă la instanţă până în 9 noiembrie, iar cea pentru terenul de cinci hectare care a făcut obiectul tranzacţiei până în 22 noiembrie.

Încă doi experţi

La solicitarea avocaţilor municipalităţii, instanţa a încuviinţat introducerea în cauză a altor doi experţi.

Astfel, pe lângă cei doi experţi desemnaţi, Alexandru Şipoş şi Stela Olina, la expertiza care vizează imobilul în care locuieşte edilul va participa şi Marian Ioan Olariu, iar la evaluarea situaţiei terenului Fabricii de Zahăr va lua parte şi Iuliana Mia Paşca.

Instanţa a mai decis că, dacă actualul proprietar al terenului Fabricii de Zahăr va împiedica, efectuarea expertizelor, riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 5000 de lei.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 9 noimebrie.

Trimis în judecată în urmă cu trei ani

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a fost trimis în judecată în octombrie 2007, pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial. În acest caz au mai fost trimişi în judecată Francisc Demeter şi Radu Vasil.

Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat că, în cursul lunii martie 2005, în calitate de primar al municipiului Arad, Falcă a primit de la Demeter Francisc şi Vasil Radu un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb.

Potrivit procurorilor, această tranzacţie s-a efectuat pentru ca, în schimb, Gheorghe Falcă să-i favorizeze pe cei doi în obţinerea, la un preţ subevaluat, a unui teren aparţinând Consiliului Local Arad, situat în centrul oraşului.

Primăria municipiului Arad a vândut, în 2006, către SC Elecon cinci hectare de teren, cu 16 euro metrul pătrat (plus TVA).

Firma a vândut ulterior aceeaşi suprafaţă de teren unei societăţi comerciale din Timişoara, Plaza Center SRL. Suma pe care Primăria a încasat-o este de 838.944 euro + TVA. Câteva luni mai târziu, Adunarea Generală a Acţionarilor de la „Plaza Center“ a hotărât cumpărarea imobilelor de la „Elecon“ cu preţul de 2.936.304 euro + TVA. 

Până acum au fost audiaţi toţi funcţionarii Primăriei Arad, care au participat la elaborarea proiectului privind vânzarea terenului respectiv, dar şi foşti şi actuali consilierii municipali, precum şi alte persoane implicate în tranzacţie.   


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările