UPDATE Descinderi la două universităţi din Arad, într-un dosar privind acordarea frauduloasă de diplome de licenţă. Poliţia efectuează 106 percheziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descinderile au loc şi la sediul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Micălaca FOTO news.ro
Descinderile au loc şi la sediul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Micălaca FOTO news.ro

Procurorii au descins, în cursul dimineţii de miercuri, la sediile celor două universităţi arădene, „Vasile Goldiş“ şi „Aurel Vlaicu“. De asemenea, poliţia efectuează 106 percheziţii la profesori şi studenţi, într-un dosar de corupţie privind obţinerea de diplome de licenţă în mod fraudulos. 36 de persoane sunt cercetate de procurori.

UPDATE 15:10 Ce spun reprezentanţii UVVG

Reprezentanţii Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad (UVVG) au reacţionat, în urma descinderilor făcute în cursul dimineţii.

În cursul zilei de astăzi, 26.07.2017, reprezentanţi ai Ministerului Public efectuează o verificare la sediul Universităţii şi la sediul Facultăţii de Medicină şi Facultăţii de Medicină Dentară. Verificarea vizează modul de dsfăşurare al unor activităţi didactice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Conducerea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” (Rectoratul, Consiliul de Administraţie, Senatul Universitar) susţine un mediu de colaborare transparent, Codul etic şi deontologic profesional prelucrat atât în cursul anilor universitari anteriori, cât şi în cursul acestui an, dezbătut şi asumat de toate cadrele didactice universitare, personalul administrativ, tehnic şi secretariat, fiind dovada pragmatică a atitudinii etice interne a Universităţii.   

Conducerea Universităţii se dezice total de orice încălcare flagrantă, eventuală, a legii şi îşi exprimă disponibilitatea de colaborare cu instituţiile publice implicate în această investigaţie. De asemenea, asigurăm opinia publică şi pe toţi colaboratorii noştri de transparenţă totală şi comunicare pentru a lămuri pe deplin aspectele verificate.

Verificările efectuate de reprezentanţii Ministerului Public nu au afectat în nici un fel buna desfăşurare a procesului didactic şi de evaluare a sesiunii de examene, care şi-a urmat cursul firesc”, se arată în comunicatul de presă al UVVG.

UPDATE 15:00 Ce spun reprezentanţii UAV

Reprezentanţii Universităţii Aurel Vlaicu din Arad au transmis un comunicat de presă  în care precizează faptul că doresc să colaboreze cu procurorii.

„În această dimineaţă procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în baza unui mandat, au efectuat percheziţii la două corpuri de clădiri ale universităţii. Conducerea UAV a pus la dispoziţia procurorilor toate documentele solicitate pentru derularea anchetei.

Suntem convinşi că organele judiciare îşi vor face datoria cu profesionalism şi ne manifestăm întreaga disponibilitate pentru elucidarea faptelor.

Regretăm suspiciunea care planează asupra unor cadre didactice din universitatea noastră, dar suntem convinşi că cei găsiţi vinovaţi vor răspunde pentru faptele lor.

Vrem să asigurăm opinia publică de faptul că Universitatea Aurel Vlaicu din Arad condamnă orice fel de acte de corupţie şi va fi întotdeauna un partener al organelor judiciare pentru eliminarea oricăror suspiciuni legate de universitatea noastră”, se arată în comunicatul de presă al UAV Arad.

UPDATE 09:40 Documentele ridicate sunt duse cu maşinile Jandarmeriei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.  

UPDATE 09:30 Rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu”, Ramona Lile nu a dat până la această oră nici o declaraţie. Nu a răspuns apelului telefonic realizat de către corespondenţii Adevărul.  

UPDATE ORA 9.20 Contactat de corespondentul News.ro, rectorul Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” Arad, Coralia Cotoraci, a spus că nu poate oferi deocamdată informaţii despre ce caută anchetatorii, pentru că aceştia nu i-au comunicat, confirmând însă că procurorii se află în sediile universităţii.

UPDATE: 09:10 De la toate sediile celor două universităţi, anchetatorii ridică mai multe documente şi computere.

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, sistemele informatice ar fi fost accesate ilegal de către informaticieni ai celor două universităţi pentru a opera modificări de note. Aceştia sunt complici ai profesorilor care ar fi primit mită de la studenţi în schimbul promovării examenelor.

Cei mai mulţi studenţi audiaţi sunt cei străini, în special de la facultătăţile de Medicină şi Stomatologie.

Conform News.ro, potrivit unor surse judiciare, printre cei vizaţi de percheziţii ar fi şi medicul timişorean Emil Urtilă, profesor la Universitatea Vasile Goldiş, din Arad, percheziţiile în cazul său având loc atât la locuinţa, cât şi la clinica sa. Profesorul Emil Urtilă este medic în specialitatea cranio-maxilo-faciale.

goldis arad

FOTO: Claudia Untaru

UPDATE. 8:10 La această oră, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române efectuează peste 100 de percheziţii la cadre didactice, studenţi şi la alte persoane din cadrul unor instituţii de învăţământ,  care ar fi implicate în promovări fraduloase de examene. 36 de persoane sunt cercetate pentru infracţiuni de corupţie, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casatie si Justitie.

„Astăzi, 26 iulie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, efectuează 106 percheziţii domiciliare, într-o cauză în care 36 de persoane sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Din anchetă a reieşit că, în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, s-ar fi constituit reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor.

De asemenea, în acest mecanism, studenţi care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi.

În anumite cazuri, banii oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu cadrele didactice.   

În fapt, cadrele didactice ar fi pretins şi primit bani şi bunuri de la studenţi pentru a le oferi lucrări de licenţă deja elaborate ori pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceştia să înţeleagă limba.

Totodată, informaticienii instituţiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare şi ar fi modificat rezultatele obţinute de unii dintre studenţi ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române. 

goldis arad

FOTO: Claudia Untaru

La acţiune participă şi poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate, a Direcţiei de Investigaţii Criminale şi a Direcţiei de Poliţie Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi poliţişti ai inspectoratelor de poliţie judeţene Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, precum şi jandarmi.
 

Ştire iniţială

Specialarad.ro spune că procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie descind în sediile rectoratelor din Arad ale Universităţilor Vasile Goldiş şi Aurel Vlaicu din Arad, în atenţia acetora fiind fapte de corupţie comise pe parcursul mai multor ani.

Mai multe documente şi servere din cele două instituţii urmează să fie ridicate de procurori.

Este vorba despre aproximativ 100 de percheziţii. Vizatăp este o reţea de "diplome fără studii", prin care studenţii plăteau pentru a obţine diplomele de studii. 

Vă mai recomandăm: Descinderi cu mascaţi la 66 de adrese. Poliţia a pus în executare 51 de mandate într-un dosar de contrabandă cu tutun

Descinderi în Bucureşti şi cinci judeţe la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite