Cum trebuie să procedăm atunci când am fost muşcaţi de căpuşe. Medic: „Este puţin probabil să faci boala Lyme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada în care suntem expuşi muşcăturilor de căpuşă se apropie. Un medic arădean ne spune ce trebuie să facem pentru ca starea de sănătate să nu fie afectată.

Medicul arădean Otilia Ţigănaş vorbeşte pentru adevarul.ro despre ceea ce trebuie făcut în asemenea situaţii. Acesta nu neagă importanţa tratării la domiciliu, din contră susţine că nu trebuie aglomerate spitalele şi nici nu trebuie disperat.

„Căpuşele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite (se recomandă să fie îndepărtate complet – la domiciliu sau în Serviciul Urgenţe Chirugie.) Curăţarea zonei cu apă caldă şi săpun, sau cu antiseptice de uz general. Dacă zona se infectează sau se inflamează, se recomandă aplicarea locală a unei creme pe bază de antibioice, peste care se pune un pansament curat. Dacă apare tumefacţie locală se administrează un antihistaminic local (clorfeniramin, Claritine, Aerius). Doar în anumite cazuri (plagă deschisă, zonă traumatizată prin manevre chirurgicale sau efectuate de pacient) este necesar vaccin antitetanic”, spune medicul arădean.

În ceea ce priveşte posibilitatea contactării bolii Lyme, ca urmare a muşcăturii de căpuşă, medicul Otilia Ţigănaş spune că asemenea cazuri sunt destul de rare.

„Scoatem căpuşa cu o pensetă şi dăm cu mult spirt. Apoi ne calmăm. Nu alertăm nici SMURD-ul, nici nu aglomerăm urgenţele spitalelor, nici nu sunăm la medicul de familie noaptea la trei, cum că ne-au amorţit buzele. Nu-i de la căpuşă! Să faci boala Lyme, este puţin probabil. Dar dacă înghiţi două Doxicicline, până şi improbabilul îl anulezi! Deşi profilaxia antibiotică pentru bolile transmise de căpuşă nu este o regulă, se poate administra doxiciclină”, mai completează medicul arădean.

Vă mai recomandăm:

Când este periculoasă muşcătura de căpuşă şi cum trebuie să procedezi când păţeşti asta

Muşcătura de căpuşă, un adevărat pericol

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite