Cum tratăm arsurile la stomac şi de ce nu e bine să luăm bicarbonat – sfaturile medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai multe persoane se plâng de arsurile la stomac FOTO arhivă
Tot mai multe persoane se plâng de arsurile la stomac FOTO arhivă

Tot mai multe persoane, indiferent de vârstă sau de sex, se plâng de arsuri la stomac. Cei care simt astfel de simptome pot urma mai multe tratamente. De asemenea, acidul poate fi şi prevenit dacă se atribuie o atenţie deosebită modului în care mâncăm.

Medicul arădean Otilia Ţigănaş spune că stomacul produce acid pentru „mistuirea hranei” şi că „între stomac şi gât există un tub, esofagul, în care acidul din stomac nu ar avea ce căuta. Esofagul nu e pregătit să suporte acid. Este ca şi cum ai turna acid pe mână - normal că te arde.”

Otilia Ţigănaş mai afirmă că: „acidul din stomac se întoarce în esofag atunci când  supapa, «uşiţa» care le desparte, este defectă. Ca o broască de uşă stricată, care va lăsa uşa întredeschisă. Dacă broasca o poţi schimba (mecanic, tehnic) cu unul nou, uşiţei dintre esofag şi stomac n-ai ce-i face. Defecţiunea mecanică a uşiţei este agravată de câţiva factori: excesul de acid în stomac. Din diverse cauze, se produce mai mult decât ar trebui; poziţia culcat, când întoarcerea e ajutată şi de forţa gravitaţională. Amintiţi-vă că arsurile le simţiţi mai ales noaptea; alimentaţia incorectă. Mese rare, nefracţionate, alimente care declanşează acidul; alcoolul, cafeaua, ţigara, medicamente pentru alte boli. Urmăriţi mai sus factorii şi am să vă spun, pe rând, cum îl putem atenua pe fiecare, plus 2-3 mici secrete personale. Se taie producţia de acid, cu medicamente: din gama cu sufix «prazol»: omeprazol, pantoprazol, esomeprazol etc, corect dozate şi administrate, la sfatul medicului. Taie producţia de acid. În general, se iau dimineaţa pe stomacul gol; gama cu sufix «nitidină»: ranitidină, famotidină. Se iau cam seara, pot fi combinate cu primele şi, tot aşa, taie producţia de acid. Dozaj, ritm, durată, la sfatul medicului; «pansamente gastrice». Farmaciile au mii de formule, ele taie acidul gata produs. Nu luaţi bicarbonat de sodiu, acela clasic, e total greşit. Pe moment calmează, dar declanşează efectul de fântână – cu cât taie acidul mai rapid, cu atâta el se va forma mai mult, peste câteva ore”, explică medicul arădean. 

image

De asemenea, Otilia Ţigănaş ne îndeamnă să avem 4-5 mese mici pe zi, nu să lăsam stomacul gol total, să-l cotropească acidul, ci să-l protejăm cu alimente. 

„Fă-ţi propriul regim, fiindcă tu ştii cel mai bine ce aliment îţi «dă acid». Ai aflat că varza călită îţi dă acid? O eviţi, oricât de poftă ţi-ar fi. Deci degeaba cartea scrie că «zama de părădici» dă acid, dacă tu o suporţi bine, în schimb faci acid după lapte. Chit că laptele n-ar trebui să determine asta. Corpul uman nu-i o carte, e corp uman! Fă-ţi regimul după cum dictează corpul tău, nu după cursurile de la medicină. Evită, redu alcoolul, ţigara, cafeaua şi vezi ce medicamente dintre celelalte au ca efect secundar acidul – pirozisul”, mai afirmă Olilia Ţigănaş

Medicul mai spune că arsura (pirozis) presupune ca acidul să fi ajuns destul de sus, destul de mult, încât să-l simţi că arde. În afara arsurii, mai jos, mai puţin, dar des, acidul poate lucra erodând tăcut stomacul, duodenul, esofagul, fără ca pacientul să simtă că „arde”. Se simte doar durere – nod în stomac. Simptomul e altul, dar mecanismul este acelaşi, soluţiile aceleaşi. Dacă va eroda adânc, va forma craterul, gaura numită ulcer.

„Singura investigaţie eficientă este endoscopia, «tubul cu beculeţ» introdus prin esofag şi care vede tot ce-i pe acolo. Ecografia abdominală aici nu ajută, analiza cu bariu e demodată. Ea, endoscopia, exclude un cancer, un ulcer (adică gaură adâncă în drum), obstacole mecanice. Deci nu-i rea, dar nici nu sari la endoscopie, când ai primele arsuri, fiindcă, repet, dacă nu-i nimic grav, adică de chirurgie, de operat, orice ţi-ar arăta endoscopia, soluţiile terapeutice sunt cele de mai sus. Endoscopia triază stânga – dreapta, Da - Nu, operaţie sau medicamente plus regim. Atât. Amintesc scurt şi analiza din scaun pentru microbul Helicobacter Pylori din stomac, care, odată depistat, reclamă tratament antibiotic”, încheie mediul arădean.

Vă mai recomandăm:

Remedii care „sting“ arsurile la stomac

Cum să scapi de arsurile la stomac pentru totdeauna

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite