Cum se prepară piftia de cocoş batrân. Reţeta unică, specifică gospodarilor din zona Crişana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piftia se face în forme mici FOTO Luminiţa Popescu
Piftia se face în forme mici FOTO Luminiţa Popescu

Arădeanca Claudia Romana Rista, cunoscută drept „fata care găteşte cu flori“, ne dezvăluie secretul piftiei de cocoş bătrân.

Tânăra spune că această reţetă este culeasă din zona Crişana, că este delicioasă şi se poate prepara în orice moment al anului.

Ingrediente:

Carnea de la un cocoş, şase căţei de usturoi, 100 grame pătrunjel, 100 grame ţelină, 100 grame  de ceapă, 12 boabe de piper, frunze de ţelină, lămâie şi sare.

Mod de preparare:

Într-o oală de 6-8 litri, carnea se fierbe la foc mediu împreună cu pătrunjelul, ţelina şi ceapa, până se desprinde cu uşurinţă de pe oase. Apa care se pune în oală trebuie să fie rece şi să treacă peste nivelul cărnii cu o palmă. În ea adăugăm o linguriţă rasă de sare care adună spuma la fiert şi face supa să rămână albicioasă.

Pentru piftie ideal ar fi să folosim carne de la un cocoş mai bătrân, găină sau curcă, pentru că are mai multe substanţe gelationase şi pielea mai groasă. Se fierbe descoperit, fără capac şi se înlătură spuma de deasupra.

După ce supa a scăzut la nivelul cărnii facem testul. Când luăm un strop de supă între degete aceasta trebuie să fie lipicioasă, să se închege. Dacă nu este destul de închegată, supa se mai fierbe la foc mic cât am aprecia că ar fi nevoie. Când supa este gata şi o luăm de pe foc, pentru o aromă mai intensă, se daugă în ea frunze de ţelină şi o acrim cu zeama de lămâie şi îi dăm gust cu sare.

Apoi, limpezim supa cu ajutorul unei site în care aşezăm un şervet dublu din tifon, stecurând supa polonic cu polonic, nu toată cantitatea odată.

FOTO: Luminiţa Popescu

piftie de cocos

Carnea se scoate de pe oase, se aşează în forme de savarină, în vase ovale sau rotunde de sticlă incasabile sau în forme drăguţe de silicon. 

Supa strecurată se varsă peste carne împărţită egal în toate formele. După ce s-a răcit formele se introduc în frigider unde se lasă trei patru ore să se închege sau peste noapte. Când se serveşte piftia se trece cu lama unui cuţit pe marginile formei pentru ca aceasta să se desprindă pentru a se răsturna pe platoul de servit. Dacă piftia nu se desprinde imediat învelim forma cu un şervet udat cu apă fierbite şi bine stors pe care îl lăsam, unu- două minute pe piftie ca să se încălzească puţin.

FOTO: Luminiţa Popescu

piftie de cocos

În forma de piftie putem pune şi morcov fierţi tăiaţi sub formă de floare sau rondele, însă morcovii se vor fierbe separat pentru a nu colora supa.

Mai multe informaţii despre reţetele recomandate de Claudia Romana Rista se găsesc pe pagina de Facebook. 

Mai puteţi citi:

Supa de găină bătrână cu tăieţei subţiri de casă. Reţeta săsească delicioasă care nu se găseşte în nicio carte de bucate

Cele mai bune sarmale: reţete din mai multe colţuri ale ţării

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite