Cum ne îngrijim încălţămintea în timpul iernii - sfaturile specialistului în funcţie de materialul din care sunt făcuţi pantofii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pantofarul arădean Ştefan Filipaş
Pantofarul arădean Ştefan Filipaş

Încălţămintea se strică în fiecare iarnă, deoarece nu este îngrijită adecvat. Sarea, nisipul şi soluţiile antiîngheţ care vor fi aruncate pe străzi pentru îndepărtarea poleiului duc în mod sigur, spun specialiştii pantofari, la degradarea încălţămintei.

Materialul din care este fabricată încălţămintea, fie că este vorba despre piele naturală, piele întoarsă sau material textil, se va deteriora dacă nu ştii cum să-l protejezi. Fiecare încălţăminte se curăţă în funcţie de materialul din care este confecţionată.

Pentru a obţine sfaturile necesare am discutat cu pantofarul arădean Ştefan Filipaş (Ştefy Pantofarul). Astfel, acesta spune că pantofii din piele se curăţă folosind o cârpă moale şi puţin umedă. Luciul se dă folosind cu o cârpă uscată şi curată.

 "Dacă folosim pantofi din material care imită pielea este bine de ştiut că cea mai utilă este crema de ghete. La curăţarea lor nu trebuie folosită prea multă apă, iar ulterior acestui proces, trebuie uscaţi. Este de recomandat ca acest tip de încălţăminte să nu fie purtat prea des, întrucât acest lucru duce la formarea cutelor", spune Ştefan Filipaş.

Deşi sunt mai rar folosiţi în anotimpul rece, pantofii din piele întoarsă au şi ei propriile reguli atunci când vine vorba de curăţat. "Petele se elimină aşezând pantoful deasupra unui vas cu apă fierbinte. Aburii care ies înmoaie pata, care se va curăţa mult mai uşor", mai spune pantofarul arădean.

Importanţa şanurilor

Pentru păstrarea pantofilor de la un sezon la altul să nu uităm să îi reparăm şi să băgăm hârtii sau cârpe înăuntru, iar apoi să îi depozităm în cutii. Varianta cea mai bună, însă, o reprezintă şanurile. Şanurile pot fi de două feluri: cele din lemn sunt mai bune, însă şi mai scumpe, iar cele din plastic sunt mai ieftine.

"Şanurile au rolul de a menţine forma pantofului şi a evita în acest fel crăparea sau deformarea. Şanurile sunt acele dispozitive care au forma labei piciorului. Cele mai bune sunt cele din lemn, care elimină şi umezeala, şi mirosul neplăcut din pantofi", mai spune Ştefan Filipaş.

Vă mai recomandăm: 

Dă-i o pereche de pantofi şi va cuceri lumea!

Adevărul despre pantofii cu tocuri înalte. Cum trebuie purtaţi pentru a nu produce monturi şi distruge muşchii picioarelor
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite