Cum a fost întâmpinat Franz Liszt la Arad în urmă cu aproape 170 de ani. Fanii l-au ovaţionat şi i-au cântat din stradă, în faţa hotelului în care era cazat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franz Liszt a concertat şi la Arad
Franz Liszt a concertat şi la Arad

Aradul este unul dintre oraşele lumii în care Franz Liszt a concertat. Prima dată s-a aflat în oraşul de  pe Mureş în anul 1823, când abia împlinise vârsta de 12 ani. Apoi, 26 de ani mai târziu, în cadrul unui turneu european, marele muzician s-a reîntors la Arad şi a susţinut două concerte.

Unul dintre concerte a avut loc în ziua de 8 noiembrie, în salonul oficial al hotelului “Crucea Albă”, în prezent hotelul Ardealul, şi al doilea, în 10 noiembrie, în sala de festivităţi a Primăriei, care se afla atunci într-o clădire de pe strada Mihai Eminescu.

Încasările nete au fost împărtiţe, conform chitanţelor originale, bisericii reformate (200 florini), orfelinatului (150 florini), conservatorului de muzică (100 florini), asociaţiei de muzică 100 (florini). Acum turiştii care vizitează oraşul se fotografiază în faţa hotelului în care a fost cazat şi în sala căruia a susţinut unul dintre concerte. Franz Liszt a fost un compozitor maghiar şi unul dintre cei mai renumiţi pianişti ai tuturor timpurilor.

O placă memorială a fost dezvelită, în noiembrie 2011, în locul în care, compozitorul şi pianistul maghiar Franz Liszt a concertat la Arad. Ceremonia de dezvelire a plăcii memoriale de pe faţada hotelului „Ardealul“ a avut loc în ziua şi la ora la care s-au împlinit 165 de ani de la concertul susţinut la Arad de Liszt.

Franz Liszt


Muzeograful Gheorghe Săbău a făcut pe atunci un scurt istoric al vizitei la Arad a muzicianului maghiar, vizită relatată în presa din acea perioadă. Franz Liszt a ajuns la Arad cu diligenţa, în seara zilei de 7 noiembrie 1846, caii fiind duşi în manejul care a fost amenajat în clădirea de pe strada Mihai Eminescu, în care a funcţionat cinematograful „Mureşul“.

„Liszt a fost întâmpinat la Arad cu entuziasm, cu coruri care au intonat imnuri, o fanfară a Infanteriei din Cetatea Aradului şi o orchestră populară care l-a întâmpinat chiar în camera de hotel. A doua zi, în 8 noiembrie 1846, Liszt a susţinut concertul de la Arad, acompaniat de orchestra Infanteriei din Cetatea Aradului. Nu se cunoaşte exact unde a avut loc concertul, în holul hotelului sau într-o sală de la capătul clădirii hotelului. Concertul, în care s-au interpretat 8 piese muzicale, s-a bucurat de un succes enorm, chiar dacă 6 dintre piese nu au fost compoziţiile lui Liszt”, a spus Gheorghe Sabău.

Din presa acelor vremuri se mai ştie că, după concert, Francz Liszt şi-a petrecut după-amiaza la patru familii din Arad, unde a fost invitat la masă.

Franz Liszt a locuit în hotelul „Crucea Albă”, care astăzi se numeşte „Ardealul“, şi a fost în balcon când orchestra amatorilor de muzică l-a ovaţionat, cântând pe stradă, în faţa clădirii. Concertul lui Liszt a fost repetat două zile mai târziu, în sala Primăriei vechi din Arad, când pianistul maghiar a concertat în scopuri caritabile, banii obţinuţi din vânzarea biletelor fiind donaţi fostului Conservator de muzică din Arad. În sala de festivităţi a hotelului au mai concertat, pe lângă Franz Liszt (1846), Johann Strauss-fiul (1847), Johannes Brahms (1879), Pablo Casals (1912) şi alţii.

Pianul la care a concertat Liszt este în holul Palatului Cultural din Arad.

Franz Liszt sau Liszt Ferenc s-a născut în 22 octombrie 1811, în localitatea Raiding, situată în partea maghiară a fostului Imperiu Austriac, astăzi Burgenland, Austria. El a murit la data de 31 iulie 1886, Bayreuth, Bavaria. Casa în care a murit (Bayreuth, Wahnfriedstr. 9) a devenit „Muzeul Franz Liszt”.

Franz Liszt a fost singurul fiu al funcţionarului Ádám Liszt şi al soţiei acestuia, Maria Anna (1788-1866), născută Lager, în familia unui brutar din Krems an der Donau (Krems la Dunăre).

Vă mai recomandăm: Ce l-a determinat pe marele compozitor Franz Liszt să rostească în faţa lui Barbu Lăutaru: „Tu eşti mai mare decât mine

Povestea primului superstar care a poposit în Banat: Franz Liszt, în 1846 VIDEO

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite