Cum ne curăţăm sângele de grăsimi. Metoda prin care reducem colesterolul şi trigliceridele, ferindu-ne de accidentul vascular cerebral sau infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Suntem ceea ce mâncăm“, spune un proverb. Alimentele grase şi un stil de viaţă sedentar sunt principalii factori de creştere a nivelului grăsimilor din sânge: colesterolul şi trigliceridele.

Ele sunt substanţe grase pe care corpul le absoarbe din alimentele grase pe care le mănanci. Grăsimea prea multă din sânge se poate depune în interiorul vaselor de sânge. 

Medicul arădean Otilia Ţigănaş ne spune cât de periculoase sunt aceste grăsimi. „Dislipidemia înseamnă grăsimile defecte în sânge, ne referim îndeobşte la colesterol şi trigliceride. Iar colesterolul poate fi «bun», sau «rău». Acela bun e bine să fie cât mai mult, cel rău cât mai puţin. Cine a inventat corpul uman, mare geniu a fost! 

Grăsimile defecte în sânge sunt unul dintre factorii de risc pentru evenimente grave- accidentul vascular cerebral, (adică paralizia) şi infarctul de miocard. Singur, acest factor nu-i aşa de grav, grav devine când se asociază cu hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, burta grasă şi obiceiuri de viaţă otrăvitoare- fumatul,  sedentarismul, mâncatul în exces, care duce la obezitate etc.

Ce fac aceste grăsimi de ne distrug? Păi, în timp, ele se depun pe vasele de sânge precum piatra pe ţevile de apă. După o vreme, în acel loc pocneşte ţeava, sau se înfundă complet, deci rămâi brusc fără apă, eventual şi cu o inundaţie. De ce sunt parşive? Fiindcă lucrează tăcut. Te ucid lent, fără să ştii. Nu dor! Nu te ameţesc! Când te doare măseaua, mergi la doctor fiindcă durerea te trimite. Dar grăsimile nu te trag de mânecă cu nimic” spune medicul Otilia Ţigănaş.

Aceasta afirmă că trebuie mers la medicul de familie. „Îndeobşte soluţiile sunt două: 

  • schimbarea regimului de viaţă, (cel mai greu de atins), adică mişcare fizică, controlul greutăţii, lăsatul de fumat, alimentaţia corectă 
  • medicamentele - un fel de «Calgon» care te curăţă. Dar, să ştiţi, calgonul acesta, singur nu e suficient!”.

Principalele surse de grăsimi

Grăsimile saturate: la nivel mondial, principalele surse sunt produsele lactate grase (untul, untul lichid clarificat, laptele integral, smântâna şi brânzeturile grase), cărnurile grase, grăsimile animale (precum seul sau untura), grăsimile vegetale (de palmier, de sâmburi de palmier, de cocos) şi snacks-urile sau dulciurile grase (precum prăjiturile, produsele de patiserie) şi cartofii prăjiţi;

Grăsimile trans: principalele surse ce pot fi înlocuite sunt uleiurile parţial hidrogenate. Carnea de vită, de porc, de miel, untul, laptele şi alte produse din lapte conţin în mod natural grăsimi trans;

Grasimile nesaturate (polinesaturateşsi mononesaturate): principalele surse sunt uleiurile vegetale (uleiul de soia, de rapiţă, de floarea soarelui, de măsline), produsele realizate din acestea (precum margarinele tartinabile de calitate şi maioneza), uleiul de peşte, peştele gras, seminţele oleaginoase.

Vă mai recomandăm: 

Siropul natural care elimină grăsimile rele din sânge şi din corp

Grăsimea este eliminată din corp, în mare parte, prin plămâni

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite