Creştinii îi pomenesc, astăzi, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creştinii îi pomenesc în fiecare an, pe data de 29 iunie, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeaşi zi, de 29 iunie a anului 67, în timpul prigoanei creştine declanşată de împăratul roman Nero.

Sfântul Apostol Petru, fratele apostolului Andrei, era pescar din Betsaida, localitate în apropierea Lacului Tiberiadei de lângă Marea Galileii.

Mai înainte de a fi numit Apostol, acesta se numea Simon. Apostolul Petru este cel mai bătrân dintre cei 12 Apostoli ai lui Hristos. Adeseori, Petru devine purtătorul de cuvânt al celorlalţi apostoli. Sfântul Apostol Petru este între primii ucenici care au sosit la mormântul Mântuitorului, după ce femeile anunţa învierea Sa, iar după înălţarea la Cer, se erijează, fără a fi ales de cineva, în conducător al apostolilor, îşi exercită rolul de conducător în numirea celui care îl înlocuia pe Iuda.

După pogorârea Sfîntului Duh, Sfântul Petru, se umple de nespusă râvnă şi putere de sus, leapădă frica, aruncă vălul îndoielii, lasă toată neştiinţă şi începe primul a vorbi despre Hristos în adunări, pe străzile Ierusalimului, în templul lui Solomon.

Este unul din cei dintâi apostoli care săvârşeşte o minune în numele lui Iisus. Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos, după dorinţa sa, zicând că nu este vrednic să fie răstignit asemenea lui Hristos, la data de 29 iunie 67, alături de Sf. Ap. Pavel la ordinul împăratului roman păgân Nero şi a fost înmormântat, potrivit mărturiei preotului roman Caius, slujitor în timpul episcopatului lui Zefirin (199-217), pe locul unde se află astăzi Catedrală Sfântul Petru din Vatican, Roma.

Sfântul Apostol Pavel

„Apostolul neamurilor” s-a născut într-o familie de evrei descendentă din tribul lui Beniamin, în Tarsul Ciliciei, probabil în primii ani ai erei creştine, primind numele de Saul. A fost crescut şi educat în tradiţia fariseică, se pare, la Ierusalim, desăvârşindu-şi educaţia sub îndrumarea vestitului rabin Gamaliei. Sf. Apostol Pavel a fost cel care a propovăduit înnoirea omului in Hristos: ,,Prin urmare, dacă este cineva în Hristos, el e făptura noua; cele vechi au trecut, iată că toate au devenit noi”. Pavel însuşi este exemplul acestei reînnoiri: „Fiţi următorii mei, aşa cum eu sunt al lui Hristos” .

Obiceiuri

În popor sărbătoarea se numeşte San-Petru de Vară şi marchează miezul verii agrare şi răstimpul secerisului. În multe povestiri şi snoave populare San-Petru apare precum un om obişnuit:  îmbracă straie ţărăneşti, lucrează pământul, creşte vite şi, desigur, pescuieşte.

De Sfântu Petru şi Pavel apar licuricii – care ar fi scânteile căzute pe pământ după ce sfântul plesneşte din biciul său; licuricii vin în ajutorul celor rătăciţi prin pădure, îndrumându-i. În această zi încetează a mai cânta cucul şi privighetoarea. 

Fiind pus mai mare peste încăperile Raiului, San-Petru împarte hrana animalelor sălbatice – şi mai ales lupilor, aceasta zi fiind denumită şi „Sărbătoarea lupilor”. În această zi, zisă şi Moşii de San-Petru de Vară, se fac pomeni pentru cei morţi. 


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite