Corifeul Marii Uniri, Vasile Goldiş, comemorat la 84 de ani de la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Goldiş a fost comemorat, duminică, la împlinirea a 84 de ani de la moarte, ziua din urmă cu 84 de ani fiind declarată zi de doliu naţional.

Comemorarea a fost organizată decătre comunitatea academică a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, care poartă numele celui care, alături de Ştefan Cicio-Pop şi Ioan Suciu, este considerat corifeu al Marii Uniri de la 1918.

Slujba religioasă a fost oficiată duminică de către un sobor format din mai mulţi preoţi la Catedrala Ortodoxă Veche din centrul municipiului Arad.

Student eminent, apoi profesor, Vasile Goldiş s-a consacrat cu tenacitate pregătirii conştiinţelor celor din Ardeal şi Banat pentru realizarea idealului sacru al tuturor românilor – Marea Unire. 

"Vasile Goldiş s-a remarcat şi printr-o activitate publicistică de excepţie, susţinând plenar interesele naţiunii române. Prezent la toate acţiunile care au pregătit Marea Unire, a elaborat şi a susţinut cu solemnitate Rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, la baza căreia au stat ideile democratice care vor marca viaţa politică românească de atunci şi de mai târziu, ideile sale fiind atât de actuale şi astăzi, în Europa Unită. Aflat, din 1911, în fruntea ziarului „Românul” şi al Institutului tipografic „Concordia”, Vasile Goldiş a militat pentru unitatea naţională a tuturor românilor. Sub conducerea sa, ziarul Românul devine un „monitor general” al luptelor politice româneşti, care va duce la realizarea celui mai important act istoric contemporan: Desăvârşirea Unităţii Naţionale", a declarat preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, rector fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Vasile Goldiş a fost unul dintre luptătorii cei mai activi pentru drepturile naţionale ale românilor din monarhia austro-ungară. 

Prin viaţa, opera şi activitatea sa politică şi culturală, desfăşurată de-a lungul vieţii, Vasile Goldiş şi-a înscris pentru totdeauna numele cu litere de aur în Cartea de istorie a neamului, constituind pentru contemporani şi posteritate un reper moral fundamental, iar pentru Europa Unită un model de gândire politică ce pune mai presus valorile universale ale democraţiei. 

Vasile Goldiş a fost secretar consistorial al Episcopiei Aradului timp de mai bine de 30 de ani, perioadă în care a răspuns de problemele învăţământului în acea vreme.

Conform preşedintelui Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, rector fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, "Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” va continua seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, prin cercetări ştiinţifice, conferinţe naţionale şi internaţionale, precum şi de vizitare a Muzeului Memorial Universitar „VASILE GOLDIŞ” din Arad".

Om politic, istoric, publicist, militant pentru unirea tuturor românilor şi membru în Marele Sfat Naţional care a înfăptuit Unirea, deputat, ministru al Culturii, membru de onoare al Academiei Române, Vasile Goldiş s-a născut pe 25 noiembrie 1862, în satul Mocirla, în prezent satul Vasile Goldiş, diin judeţul Arad, şi a murit pe 10 februarie 1934, în locuinţa sa din Palatul Românul din municipiul Arad, clădire în care astăzi se aFlă sediul Muzeului Memorial Universitar “Vasile Goldiş. Ziua înmormântării a fost declarată Zi de Doliu Naţional, iar la festivităţi au participat zeci de mii de arădeni.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite