Colindătorii cu ursul le oferă arădenilor cele mai calde urări de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colindătorii cu ursul le-au transmis arădenilor de la bloc urări de Crăciun
Colindătorii cu ursul le-au transmis arădenilor de la bloc urări de Crăciun

Tradiţiile din zona Moldovei pun stăpânire pe străzile şi bulevardele Aradului. Colindătorii le oferă arădenilor, în avanpremieră, cele mai calde urări de Crăciun, susţinute de tobe şi strigăte puternice.

Printre blocuri vuiesc fie cu ursul, fie cu capra, iar banii curg de la ferestre. Deoarece competiţia e „mama” tuturor câştigurilor, primii care-şi fac apariţia sunt cei mai câştigaţi. După principiul „primul venit, primul servit”, bandele de colindători iau la pas mărunt străzile, în disperarea vecinilor treziţi cu noaptea-n cap de tărăboiul urătorilor. Chiar dacă tradiţia spune că urătorii trebuie să pornească la colindat în Ajunul Crăciunului, cei mai mulţi aleg să ofere arădenilor avanpremiere. Pentru că nu dau nicio notă explicativă Fiscului, câştigurile colindătorilor sunt substanţiale.
„Dacă faci zece lei pe bloc, la sfârşitul zilei te poţi declara mulţumit. Acum depinde de la an la an şi în funcţie de câţi colindători vin zilnic pe stradă. Dacă nimereşti să fii printre primii, atunci eşti mai câştigat”, povesteşte unul dintre urători. Faptul că ajung să scoată din minţi vecinii din zonele pe care le iau la pas mărunt nu-i deranjează câtuşi de puţin pe colindători, de vreme ce nici poliţia, nici jandarmii nu îi iau la întrebări.

Tradiţiile rurale la oraş tulbură liniştea publică   
Locatarii blocurilor n-au altă opţiune decât să rabde dimineţile în care tobele şi strigătele urătorilor pun stăpânire pe străzile Aradului. „Sunt oameni care lucrează noaptea şi dorm la ora când colindătorii apar. Dacă lumea nu le-ar mai arunca bani de la fereastră, nu ar mai încuraja acest fenomen. Nu înţeleg ce caută tradiţiile folclorice rurale la oraş. Asta în cazul în care există ceva folclor în «repertoriul» colindătorilor”, spune Marian Sereş, micălăcean.

Ursul, purificator şi alungător de spirite rele
Ritualul ursului face parte din zona Moldovei şi a Bucovinei, dar s-a integrat, cu timpul, în tradiţia urbană a Aradului. Nimeni nu prea ştie ce reprezintă, dar toată lumea e de acord că Aradul l-a „înfiat”. „Sincer să vă spun, nu prea ştiu însemnătatea jocului ursului. La noi la sat nu face parte din tradiţia locului şi nu ştiu să facă parte din tradiţia zonei Aradului”, spune Cornel Stroie, localnic din zona Hălmagiului.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite