Coase de mică din pasiune: „La ie nimeni nu îi ştie valoarea”

Coase de mică din pasiune: „La ie nimeni nu îi ştie valoarea”

Veronica coase mai multe pentru ea şi familie FOTO: Adevărul

Veronica  Kasa  are 48 de ani şi în urmă cu patru ani a început să coase câte o ie din pasiune. Şi acum face la fel, le coase pentru ea, familie, cunoscuţi, uneori a cusut şi pentru diferite ansambluri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este un hobby de unde foarte rar face bani. Veronica coase din pasiune, deoarece face acest lucru de mică.

„De când am fost mică am prins drag pentru lucrul manual, în general pentru cusut. Făceam diferite haine pentru mine, dar şi prosoape. Şi mama mea cosea foarte mult, mai ales că suntem patru fete şi ne trebuiau haine. Pe atunci nu erau aşa de multe. Ne bucuram enorm când aveam haine noi, la biserică de săbători”, spune Veronica  Kasa. 

Pentru ea şi familie, Veronica a cusut toată viaţa cam tot ce a dorit, însă într-o vremea a fost solcitată să realizeze cămăşi pentru fetele dintr-un ansamblu.

„Am cusut cu mare drag pentru acele fete talentate. Sunt mândră să ştiu că lucrul făcut de mine este util şi purtat cu grijă”, mai adaugă femeia.

Ia la care lucrează acum FOTO: arhivă Adevărul 

Acesta spune că nu a făcut niciodată o ie sau orice altceva pentru bani, deoarece lumea oricum nu apreciază aşa de mult tradiţia.


Ia la care lucrează acum FOTO: arhivă Adevărul 

„De exemplu, la ii, nimeni nu prea le ştie valoarea. Nu le apreciază. Ele în primul rând au o valoare foarte mare, deoarece ţin de tradiţia poporului nostru, dar pe tineri nu îi mai interesează”, spune cu regret Veronica. În mometul de faţă femeia este casnică, deoarece nu a mai putut merge la lucru din cauza unor probleme de sănătatate. Ea s-a născut în judeţul Bihor, însă în urmă cu 30 de ani a ales Aradul, iar acum locuieşte la Şimand. Ani de zile a lucrat la Fabrica de Nasturi. „A fost o perioadă foarte frumoasă pentru mine. Puneam suflet în tot ceea ce făceam. Lucram cu mărgele şi îmi plăcea mult. Mă atrăgea acest lucru”, mărturiseşte Veronica.

În momentul de faţă Veronica  Kasa are trei ii în lucru. Spune că toate le face pentru ea.

 

Mai puteţi citi: Cum a fost promovată ţara noastră la un târg din Chicago din 1893: costumul tradiţional şi maşina de cusut Singer

Costumele populare din Banat care au împânzit România: „Am vrut să fac clientul să ştie cum trebuie să fie ţinuta“

citeste totul despre: