Celebrele păpuşi Arădeanca intră oficial în istorie. Ce s-a ales de brandul care a bucurat sute de mii de copii în comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local Arad se pregăteşte să transforme fabrica în care erau produse păpuşile Arădeanca într-un centru pentru servicii educativ-culturale. A fost prima fabrică de jucării din România, iar mini-manechinele ieşite pe porţile întreprinderii au bucurat generaţii de copii crescuţi în comunism.

Arădeanca, prima fabrică de jucării din România, va intra curând, oficial, în istorie. Consiliul Local Municipal Arad intenţionează să cumpere terenul şi clădirea unde a funcţionat renumita întreprindere comunistă. 

Edilii locali din Arad au prevăzut alocarea a 1.100.000 lei din buget pentru achiziţionarea unui teren în suprafaţă de 584 metri pătraţi şi construcţie parter plus două etaje, situat pe strada Pădurii nr.2-4, adică terenul şi locul unde este fabrica. În locul respectiv urmează să fie amenajat un centru pentru servicii educativ-culturale. Proiectul de hotărâre urma să dezbătut luni, 10 iulie. „A fost retras de pe ordinea de zi doarece n-au ajuns toate documentele privitoare la insolvenţă. Va fi supus votului în viitoarea şedinţă “, a declarat Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

Fabrica Arădeanca a luat fiinţă în anul 1949. În afară de păpuşi, în halele întreprinderii se mai produceau păpuşi, medalii, insigne şi cupe sportive. Aproape toţi copiii crescuţi în România comunistă îşi amintesc de faimoasele păpuşi produse la Arad. Cel mai faimos „hit“ de piaţă a fost păpuşa Nadiei Comăneci, creată şi distribuită atât în România, cât şi peste hotare imediat după „zecele perfect“ obţinută de gimnastă în 1976, la Montreal.

Premii peste hotare

În 1989, fabrica a înregistrat vârful de producţie, când la întreprindere erau înregistraţi 1.200 de angajaţi. Chiar şi mulţi ani după Revoluţie, Arădeanca a continuat să fie profitabilă. În 1999, când fabrica înregistra 50 de ani activitate, avea în portofoliu o gamă variată de produse care cuprindea jucării, articole de uz casnic, articole sport, articole tehnico-sanitare sau manechine. Calitatea produselor era recunoscută atât pe piaţa internă de desfacere, cât şi pe cea externă, fiind certificată de premiile obţinute ca urmare a participarii la numeroase târguri interne şi internaţionale. După anul 2000, fabrica a ajuns într-un con de umbră. În 2004, după ani de pierderi, a înregistrat din nou profit. Ulterior, traseul financiar a însemnat pierderi constante.

image

FOTO: arhivă Adevărul 

În 2010, administratorii fabricii din Arad au lansat pe piaţă o nouă variantă a celebrei „Nadia“, de această dată în serie limitată. Noua păpuşă purta la gât o replică fidelă a medaliei de aur câştigată de Comăneci la Olimpiada din 1976, legată de şnurul tricolor. În aceeaşi perioadă, au mai apărut în magazine şi păpuşile „Oana Zăvoranu“, „Andreea Răducan“ şi “„Cleopatra Stratan“. În urmă cu 7 ani, adminstratorii fabricii spuneau că aproximativ 10% din cifra de afaceri era reprezentată în continuare de „Nadia“.

Cu toate acestea, problemele financiare mari au determinat intrarea în insolvenţă a întreprinderii, în anul 2013. În acel moment, SC Arădeanca SA era deţinută de SIF Banat-Crişana (39,6%), trei acţionari PAS (40%) şi aproximativ 1.200 de persoane fizice care au primit gratuit acţiuni în urma procesului de privatizare în masă. Chiar şi după falimentul oficial, câţiva zeci de angajaţi au continuat să mai lucreze, astfel că, până în 2014, păpuşile Arădeanca continuau să fie prezente pe rafturile magazinelor din ţară.

De mare succes pe internet

Unele dintre păpuşile fabricate de Arădeanca în urmă cu zeci de ani pot fi achiziţionate acum online. Preţurile sunt cuprinse între 20 şi 170 de lei pentru un exemplar. De asemenea, pot fi găsite seturi de păpuşi de dimensiuni mai mici, însă preţurile în acest caz sunt destul de ridicate. De exemplu, „păpuşa Georgeta“, varianta mare – poate fi cumpărată cu 170 de lei. Cu 600 de lei poate fi achiziţionat un set de 13 păpuşi din lotul „Ştrengarul“, iar „Negresa“ poate fi cumpărată cu 40 de lei. „Lulica“ este prima păpuşă ţigănească care a fost produsă la Arad. Accesoriile erau lucrate manual. În funcţie de îmbrăcăminte, costă între 80 şi 150 de lei. Păpuşa este îmbrăcată în haine tradiţionale ţigăneşti, are bănuţi în plete şi la batic şi poate avea şi hăinuţe de schimb, dar şi o găletuşă din aramă, confecţionată de meşteri căldărari.

image

Cei mai mari colecţionari de păpuşi

Fraţii Mihail şi Cristian Dumitru colecţionează jucării de peste 40 de ani, iar obiectivul lor ambiţios este înfiinţarea unui muzeu permanent al jucăriilor în România. Deocamdată, cei doi au înfiinţat Asociaţia „Muzeul Jucăriilor“, iar piesele din colecţia lor pot fi vizionate în expoziţii itinerante. Expoziţia de jucrăii a fost şi în Arad timp de o lună. Păpuşile arădeanca au putut fi şi ele văzute. „Am venit cu o selecţie de 60 de piese din 12.000 adunate de-a lungul a 40 de ani. Sunt cele mai reprezentative ale copilăriei româneşti. Sunt piese fabricate între anii 1900-1980. Am realizat câteva vitrine numai cu piese de la Fabrica Arădeanca“, a declarat inginerul Cristian Dumitru, preşedintele Asociaţiei Muzeul Jucăriilor în timpul ultimei expoziţii pe care a organizat-o, chiar la Arad.

Vă mai recomandăm: 

Cum a fost furată şi distrusă o fabrică românească de elice navale, cea mai mare din Europa: până să fie prins vinovatul s-au prescris faptele

Cum arătau jucăriile generaţiilor trecute. Multe dintre ele funcţionau prin învârtirea unei chei

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite