Cea mai veche mănăstire din ţara noastră se află în judeţul Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mănăstirea Vodiţa din judeţul Mehedinţi reprezintă cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar şi totodată primul aşezământ monahal din ţara noastră administrat autonom (samovlastie) după regulile bisericii orientale stabilite de Sfântul Vasile cel Mare.

Situată între Orşova şi Drobeta Turnu Severin, Mănăstirea Vodiţa a fost ridicată de Sfântul Nicodim de la Tismana, între anii 1370 – 1372.

Drumul până la Mănăstire este format dintr-o potecă îngustă pe care abia se strecoară o maşină. Până a ajunge la lăcaşul sfânt, e nevoie să urci aproximativ doi kilometri pe un deal abrupt.

Mănăstirea este vizitată în fiecare an de milioane de credincioşi

Încă de la înfiinţare Mănăstirea a fost înzestrată cu valoroase odoare bisericeşti, bani şi alte venituri. Mănăstirea este una de călugări şi în fiecare an ea adună milioane de enoriaşi veniţi din toate colţurile lumii.

„În weekend sunt cei mai mulţi vizitatori. Credincioşii vin să asiste la slujbe, se roagă, aprind lumânări şi fac nenumărate poze. Legenda şi vechimea lăcaşului îi atrag cel mai mult de enoriaşi”, a spus călugărul Anton Gaşpar.

De-a lungul anilor, Mănăstirea a suferit mai multe modificări. Ea a fost demolată, iar mai apoi reconstruită de trei ori. La data de 5 septembrie 1891 episcopul Ghenadie al Râmnicului a efectuat o vizită canonică la Vodiţa, descriind ruinele mănăstirii. Din biserica celei mai vechi ctitorii voievodale atestate documentar mai rămăseseră câteva ziduri, iar chiliile înconjuratoare se mai vedeau doar temeliile.

Astfel, în luna martie 1990 s-a constituit, în municipiul Drobeta Turnu Severin, Societatea „Vodiţa”, avand binecuvântarea vrednicului de pomenire Nestor Vornicescu, Mitropolitul de atunci al Olteniei.

La propunerea acestei fundaţii, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, reînfiinţarea Mănăstirii Vodiţa, ca mănăstire de călugări cu viaţa de obşte.

„În perioada 1991-1995 s-a construit un impunător corp de chilii, în care se află şi stăreţia şi trapeza mănăstirii. De asemenea, în anul 1995 a început execuţia unei frumoase biserici din lemn, la realizarea căreia au fost preluate şi unele elemente din stilul tradiţional maramureşan. Noua biserică a fost sfinţită la data de 29 iulie 2001 de către I.P.S. Teofan, Mitropolitul Olteniei”, a adăugat călugărul.

Arădenii au auzit şi ei de Mănăstirea Vodiţa şi spun că numai zona în care este aşezată te face să te simţi mai liniştit sufleteşte.

„Am fost vara trecută la această mănăstire. Zona în care este aşezată este una de basm. Linişte, verdeaţă multă, pădurea şi pustietatea îşi inspiră căldură şi pace sufletească. Dacă o să mai am ocazia o să o mai vizitez cu siguranţă”, a spus arădeanul Alexandru Gruia.


Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite