Ce sancţiune a primit un deţinut din Penitenciarul Arad care a făcut live pe Facebook din celulă

Ce sancţiune a primit un deţinut din Penitenciarul Arad care a făcut live pe Facebook din celulă

Sursă foto Facebook: Iulian Ctin Siminiuc

Un deţinut al Penitenciarului Arad a fost sancţionat cu măsura disciplinară a suspendării dreptului la vizite pe o perioadă de două luni, după ce, în aprilie 2019, a făcut un live pe Facebook cu referiri la condiţiile din puşcărie, chiar din camera sa de deţinere.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Bărbatul a contestat în instanţă decizia şi a reuşit să amâne aplicarea sancţiunii până luna trecută.

"În motivarea contestaţiei sale petentul arată că nu are nici o legătură cu postările video din data de 17.04.2019 de pe Facebook, el se întorcea de la o activitate, colegii utilizau telefonul mobil  pentru a transmite live pe facebook, iar el a fost surprins  de imagini şi asta a fost tot.(...)Din considerentele acestei încheieri se reţine în principal că în data d e 19.04.2019, în urma informaţiilor primite, s-a constatat faptul că în data de 17.04.2019, petentul a comunicat cu exteriorul penitenciarului  prin intermediul reţelei de socializare”facebook”. Pet entul a utilizat un telefon mobil pentru a posta imagini v ideo din camera de deţinere în care era cazat E8a.12", se arată în considerentele deciziei Judecătoriei Arad (www.rolli.ro).

Abatere disciplinară foarte gravă

În iulie 2019, aceeaşi instanţă a pronunţat o decizie definitivă prin care i-a respins deţinutului contestaţia şi, în plus, l-a obligat să plătească şi 150 de lei cheltuieli judiciare. 

"Instanţa apreciază că în mod legal i s-a aplicat petentului sancţiunea precizată întrucât petentul a încălcat interdicţia şi obligaţia instituită de art. 82 lit. j ) şi o) din Legea nr. 254/2013 si anume  << introducerea în penitenciar, procurarea, confecţionarea, deţinerea, schimbul, primirea, utilizarea  sau transmiterea de arme, materiale explozive, obiecte şi substanţe  care pun în pericol siguranţa penitenciarului, misiunilor sau persoanelor, bani, medicamente, telefoane mobile, accesorii ale telefoanelor mobile, bunuri sau valori, în alte condiţii decât cele admise; comunicarea cu exteriorul  penitenciarului, în alte condiţii şi prin alte metode decât cele stabilit e prin reglementările în vigoare>>", se arată în considerentele deciziei Judecătoriei Arad (www.rolli.ro).

Potrivit dispoziţiilor art.100 alin. 1 din Legea nr.254/2013, abaterea săvârşită de petent se încadrează în categoria abaterilor disciplinare foarte grave. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: