Cauzele ascunse ale crampelor musculare. Ce exerciţii banale împiedică definitiv recidiva disconfortului fizic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crampele musculare pot dura de la câteva secunde la minute bune FOTO arhivă
Crampele musculare pot dura de la câteva secunde la minute bune FOTO arhivă

Crampele musculare sunt contracţii involuntare ale unor muşchi sau grupuri de muşchi şi se caracterizează prin dureri intense şi imposibilitatea folosirii muşchilor afectaţi. Pe lângă calmante, există şi metode naturiste pentru îndepărtarea eficientă a durerilor.

Crampele sunt de două feluri. Cele ale muşchilor netezi, adică ai organelor interne care sunt numite colici, şi crampele muşchilor scheletici, care sunt denumite în mod popular cârcei.

Unul dintre factorii care le cauzează este oboseala. Crampele musculare au următoarele manifestări:

- sunt dureroase;
- obligă persoana să oprească activitatea;
- pot asocia umflarea zonei care persistă mai multe zile;
- muşchiul implicat este ferm, dur.

Medicii spun că tratamentul crampelor musculare nu este unul medicamentos. El cuprinde întinderea muşchiului afectat, un masaj. De asemenea, hidratarea corespunzătoare, dar şi un aport de sare adecvat pot scădea rata crampelor musculare asociate cu efortul fizic. Totodată, poate ajuta administrarea de calciu, magneziu, vitamina E.

„Crampele musculare pot să apară în timp ce practicăm un anumit sport (golf, bowling, înotul), dar pot interveni la fel de bine şi în timp ce persoana stă aşezată, merge pe jos sau chiar în timpul somnului. Sunt persoane care sunt predispuse la apariţia cârceilor şi suferă de crampe musculare în mod regulat, chiar dacă nu practică nici un sport. Cel mai mare risc de crampe se întâlneşte la bebeluşi, persoanele în vârstă de peste 65 de ani, la cele bolnave, supraponderale, sau cele care se forţează în timpul activităţii profesionale sau al exerciţiilor fizice. De asemenea, persoanele care iau droguri sau cărora li se administrează anumite medicamente au astfel de afecţiuni. Deşi majoritatea crampelor musculare sunt benigne, uneori ele pot fi indiciul unor afecţiuni medicale grave. Trebuie consultat medicul ortoped în cazul în care crampele sunt severe, frecvente şi nu raspund unor tratamente simple. Este posibil să existe probleme de circulaţie, neuronale, de metabolism, hormonale, de medicamentaţie sau nutriţie. Ele pot indica afecţiuni ca: iritarea sau compresia nervilor spinali (radiculopatia), îngroşarea pereţilor arteriali, îngustarea canalului spinal (stenoza), afecţiuni ale glandei tiroide, infecţii cronice sau ciroza hepatică, ori boala Lou Gehrig (scleroza laterală amiotrofică)”, spune medicul arădean Mirela Sabău.

Un muşchi afectat de crampe este tare la atingere şi apare vizibil contorsionat sau contractat pe sub piele. Durata crampei musculare poate fi de la câteva secunde până la 15 minute sau mai mult. Este posibil ca aceasta să reapară de câteva ori înainte de a dispărea complet.

Persoanele care sunt predispuse la crampe musculare trebuie să aibă în vedere câteva exerciţii de streching (întinderea corpului), de 2 sau 3 ori pe zi, sau mersul pe bicicletă. Unul dintre exerciţiile recomandate este acela de a vă ridica pe vârfuri, de a vă lăsa pe călcâie, apoi iar pe vârfuri şi tot aşa timp de câteva minute. Trebuie băute în jur de opt pahare de apă pe zi şi consumate cât mai multe fructe, legume, alune, migdale şi nuci. De asemenea, se poate face masaj cu uleiuri şi unguente antiiflamatorii. Totodată, se poate aplica pe locul dureros o pungă de gheaţă.

Vă mai recomandăm: 

Sucurile care produc crampe musculare

Dr. Dragoş Popescu: „Statul prelungit pe scaun dă dureri de genunchi“

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite