Când este indicat să adăugăm boia în mâncare şi de unde să o cumpărăm

Când este indicat să adăugăm boia în mâncare şi de unde să o cumpărăm

Este de preferat ca boiaua să fie cumpărată din pieţe, de la producători. Foto: 1.bp. blogspot.com

Boiaua se foloseşte în bucătăria românească la diferite preparate: tocăniţe, ciorbe, fripturi sau diferite sosuri. Aceasta ar trebui adăugată într-un anumit moment al preparării termice. Un bucătar arădean dezvăluie în ce proporţie şi când trebuie pusă boiaua în mâncare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Boiaua este folosită în mâncăruri pentru a da gust, aromă, dar şi culoare preparatului. Bucătarul arădean Adrian Pop ne sfătuieşte să folosim boiaua de bună calitate, mai precis pe cea din pieţe, de la ţărani, şi să evităm boiaua din magazine. 

„Eu folosesc boiaua la tocăniţe, ciorbe, sosuri, fripturi sau alte preparate culinare. Îmi place să cumpăr acest condiment din pieţe, de la ţărani. Are un gust aparte şi o culoare mult diferită de cea pe care o are boiaua din magazine. Se găseşte, de obicei în varianta dulce sau iute şi mai rar în varianta afumată. Trebuie folosit felul pe care îl păreferăm, dar putem pune şi combinaţii, în funcţie de gustul pe care dorim să-l obţinem”, spune Adrian Pop.

Acesta explică faptul că atunci când cumpărăm boia să o achiziţionăm în cantităţi mici, să o păstrăm în recipiente închise şi la loc ferit de lumină, căldură şi umezeală.

Despre timpul pentru gătire, atunci când folosim boia, bucătarul arădean spune că trebuie să fim foarte atenţi.

„Dacă prăjim boiaua direct în ulei este indicat ca timpul să nu depăşească câteva secunde. Preparată prea mult timp, în acest fel, boiaua va da un gust amar mâncării. Putem totuşi adăuga boia care să se prepare termic mai mult timp, dar la foc mic sau mediu, atunci când ea fierbe în mediu lichid. Mă refer aici la ciorbe sau tocăniţe, cazuri în care boiaua fierbe, nu se prăjeşte. În acest fel situaţii, boiaua nu se amăreşte”, mai spune bucătarul arădean Adrian Pop.

Vă mai recomandăm: Efectele negative ale cimbrului. Pentru cine este contraindicat unul dintre cele mai populare condimente-medicament

Cele mai sănătoase condimente. 3 mirodenii care ţin ficatul în formă, stimulează digestia şi reduc inflamaţiile

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările