Arbema, berea care a primit medalia de argint a Institutului Internaţional Monde Selection din Bruxelles în 1998

Arbema, berea care a primit medalia de argint a Institutului Internaţional Monde Selection din Bruxelles în 1998

Prima etichetă a berii Arbema FOTO ocazii.ro

Înainte de Revoluţie, la Arbema, se producea una dintre cele mai bune beri. Sute de oameni făceau ca gustul ei să fie deosebit. Sunt persoane care au lucrat în fabrică de la înfiinţare şi până la închiderea acesteia.

Ştiri pe aceeaşi temă

S.C. Arbema S.A. s-a înfiintat în anul 1980 ca o secţie a Întreprinderii de spirt şi drojdie. Începutul activitaţii a constat doar în producerea berii, cu o capacitate de 200.000 Hl/an. Societatea şi-a extins repede activitatea prin darea în folosinţă în anul 1988 a unei fabrici de malţ cu o capacitate de 11.000to/an.

Din anul 1991 fabrica devine independentă ocazie cu care îşi ia denumirea de Arbema (ARad-BEre-MAlt). În anul 1997 SC Arbema SA se transformă în societate mixtă pe acţiuni prin preluarea de către Brau Union Austria a pachetului majoritar de acţiuni. În anul 1998 s-a demarat acţiunea de mărire a capacitaţii de producţie, ajungînd la 450.000 HL/lună. Brau Union AG, divizia de bere a concernului BBAG a intrat în România în ianuarie 1997, achiziţionand pachetul majoritar de acţiuni al Arbema Arad. Arbema avea sediul în Calea Aurel Vlaicu nr. 270. În octombrie 1998 a fost inaugarată la Arbema una din cele mai moderne linii de îmbuteliere din Europa de Est, cu o valoare a investiţiei de 11 milioane dolari.

Sortimentul Arbema Premium Pils produs la fabrica din Arad a primit medalia de argint a Institutului Internaţional Monde Selection din Bruxelles in 1998. La Arbema se îmbutelia Schlossgold (bere fără acool) şi se producea Kaiser (sub licenţă), Steffl (sub licenţă), Arbema Zărand, Arbema Lucifer, Golden Brau şi Arbema Jubileum Bock. În anul 2004, Fabrica de bere de la Arad, deţinută de Brau Union România, numărul unu de pe piaţa berii, de atunci, încetează  producţia, decizia fiind determinată de strategia companiei de limitare a costurilor şi consolidare a activitaţii. Producţia fabricii de la Arad a fost preluată de unitatea Brau Union din Hateg.

„Am lucrat la fabrică din data de 2 februarie 1980 până în data de 4 aprilie 2003, înainte cu un an de închidere. La Arad se producea o bere bună. Noi lucram şi în weekenduri şi de sărbători, deoarece se producea mereu. Eram 460 de angajaţi în total. Salariul era destul de bun, iar când mergeam în concediu mai luam şi primă de vacanţă. Sunt foşti colegi care după închiderea fabricii nu s-au mai putut integra în alt colectiv. Nu au mai reuşit să-şi găsească echilibru. Noi eram ca o familie. A fost tare greu, ca după ani de zile să fim nevoiţi să  plecăm”, spune fostul maistru Aurel. Acesta  mai afirmă că  la Arad se producerea un sortiment de bere de calitate superioară, Arbema Premium Pils.

Era o bere bună ca urmare a investiţiilor în tehnologie şi a modernizarii procesului de producţie. Arbema Premium Pils este prima bere care a adoptat o prezentare la nivel internaţional, capisonul de staniol fiind unul din elementele care au individualizat-o.

În plus, îmbutelierea acesteia în sticlă NRW, înlocuind-o pe cea veche EURO, a completat prezentarea modernă. În aprilie 1999 pentru sărbătorile de Paşte, s-a lansat sortimentului Arbema Jubileum Bock care de asemenea s-a îmbuteliat la sticlă NRW. La începutul anului 1998 fabrica de la Arad a primit licenţa pentru a produce berea Kaiser, o marca reprezentativă a concernului, cunoscută şi apreciată în toată Europa.

 

Vă mai recomandăm: Fabrica de bere Albacher din Sebeş la cinci ani de la inaugurare: investiţii de 50 de milioane de euro şi 270 de angajaţi

FOTO Cum ajunge moloz fabrica de bere „Ursus“ din Cluj, care producea încă din 1878. Ce vrea să facă proprietarul cu terenul

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: