„Balul Românesc” de la Gyula a adunat sute de români din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul de iarnă al balurilor româneşti din Ungaria a fost deschis sâmbătă, la Centrul Cultural Român din Gyula (Jula), de tradiţionalul Bal Românesc pe Ţară, organizat de Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU) şi Centrul de Documentare şi Informare al AŢRU.

În ciuda vremii friguroase şi a ninsorii care a căzut tot timpul zilei de sâmbătă, la Balul Românesc pe Ţară au participat circa 340 de români din Ungaria, veniţi din majoritatea localităţilor din estul ţării vecine, de la Pocei şi până la Cenadul Unguresc. Între aceştia s-au aflat mai mulţi primari din localităţi cu populaţie românească din Ungaria, profesori de la şcolile româneşti, dar şi reprezentanţi ai Guvernului de la Budapesta.

Alături de aceştia s-au aflat numeroşi oaspeţi din România, între oficialităţile prezente la bal numărându-se Ioan Fodoreanu, consul general al României la Szeged, Florin Vasiloni, consul general al României la Gyula, Iosif Matula, europarlamentar, PS Siluan, episcop al Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedinte al Consiliului Academic al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, şi prof. univ. dr. Ramona Lile, rector al respectivei universităţi. De asemenea, a participat Cornel Popa, preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, venit la bal împreună cu cinci primari bihoreni. Prin comparaţie, nici reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad şi nici cei ai Primăriei Municipiului Arad nu au participat la bal, deşi au fost invitaţi.

În mesajul de bun-venit adresat participanţilor, Traian Cresta, preşedintele AŢRU, şi-a exprimat gratitudine pentru faptul oaspeţii că nu s-au lăsat dovediţi de vremea potrivnică, ţinând să participe la bal, chiar dacă au avut de parcurs distanţe destul de mari.

„Sunt foarte bucuros de faptul că avem o participare atât de numeroasă la bal, lucru ce dovedeşte faptul că românii din Ungaria rămân uniţi, cu toate că unii afirmă contrariul. Mă bucură de asemenea faptul că între cei care ne-au onorat cu prezenţa se află şi mulţi oaspeţi din România, lucru care atestă trăinicia legăturilor dintre românii care trăiesc de-o parte şi alta a frontierei româno-ungare”, a declarat Traian Cresta.

Programul artistic a fost deschis de formaţia de dansuri populare a Ansamblului „Păstrătorii Tradiţiilor” al Centrul de Documentare şi Informare al AŢRU, cu dansuri populare româneşti din Ungaria, foarte apropiate de cele din Bihorul românesc. A urcat apoi pe scenă Ansamblul folcloric din comuna Roşia, judeţul Bihor, care a prezentat un program de cântece şi dansuri populare din zonă.

După cina cu un meniu alcătuit din bucate tradiţionale româneşti şi ungureşti, participanţii la bal s-au prins în vârtejul dansului, jocurile populare româneşti alternând cu ceardaşurile ungureşti şi cu muzica uşoară, suportul muzical fiind asigurat de artişti din Pecica, judeţul Arad şi din Roşia, judeţul Bihor.

Balul s-a încheiat la orele dimineţii, participanţii spunându-şi „La revedere” pentru anul viitor. Până atunci însă, urmează alte baluri, organizate în localităţi din estul Ungariei unde locuiesc români, baluri care vor fi organizate de autoguvernările româneşti din aceste localităţi.

Vă mai recomandăm: Ineditul Bal al Bobocilor de la „Dunărea de Jos” a ajuns la final. În această seară este marea Gală

Balul Reducerilor de Iarnă la Gold Plaza

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite