Avocaţii din Arad spun că nu sunt pregătiţi pentru noul Cod de Procedură Civilă. Ei consideră că va exista un blocaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instanţele nu sunt pregătite FOTO arhivă
Instanţele nu sunt pregătite FOTO arhivă

Avocaţii din Arad spun că noul Cod de Procedura Civilă a intrat în vigoare într-un moment în care nu sunt pregătiţi pentru acest pas. Este vorba despre necesităţi de personal, logistice şi administrative ale instanţelor şi totodată despre cunoaşterea corespunzătoare a noii legi de către toţi actorii implicaţi în înfăptuirea actului de justiţie.

Codul a intrat în vigoare în data de 15 februarie 2013.

„Dezideratul Noului cod de procedura civilă este creşterea celerităţii şi a calităţii actului de justiţie  însă există un pericol, cel al incidentelor sau blocajelor cauzate de lipsa sălilor de judecată, a dotarilor sau a personalului instanţelor. Este cert ca legiuitorul a forţat momentul intrării în vigoare a Noului Cod de procedură civilă fără a fi rezolvat în prealabil problemele de logistică ale instanţelor”, spun avocaţii arădeni.

Schimbari aduse de Noul cod de procedură civilă

Majoritatea proceselor se vor derula în doua faze: fond şi apel, spre deosebire de vechiul Cod care prevedea trei faze procesuale: fond, apel şi recurs. Curţile de apel vor judeca în prima instanţă cererile în materie de contencios administrativ şi fiscal, conform art. 96 alin. 1 din noul Cod civil iar potrivit art. 97 alin 1, Înalta Curte de Casaţie si Justiţie va judeca recursurile declarate împotriva hotărârilor Curţilor de apel.

„Un exemplu din care rezultă foarte clar că legiuitorul nu a estimat ce repercursiuni are această schimbare de competenţă a instanţelor îl constituie cauzele în contencios administrativ având ca obiect restituirea taxei auto. Conform articolelor mai sus citate, acestea vor fi judecate în prima instanţa de Curtea de Apel, iar în recurs de ICCJ. Conform vechiului cod de procedură civilă aceste cauze erau soluţionate în prima instanţa de Tribunal şi se adunau în jur de 150-200 cauze pe zi, din tot judetul, iar în recurs de Curtea de apel (un complet de judecată intră cu aproximativ 200 cauze pe zi), câte cauze se vor aduna la Curtea de Apel, în prima instanţa având în vedere că acesteia îi sunt arondate câteva judeţe (Timişoara- 3 judeţe) şi mai mult decât atat, câte cauze şi ce termene de judecată se vor da la ICCJ în recurs, având în vedere faptul că aici se vor judeca recursurile din toata ţara. Oare vor putea face faţă? Cu siguranţă nu. Este sigur că va exista un blocaj, termene de judecată probabil pe ani”, spune A. T., avocat Arad.

Acesta mai spune că la instanţa supremă ar trebui să ajungă cauze mai complexe:

„Aceste cauze care au ca obiect recuperarea taxei auto au o complexitate redusă, cum este posibil să ajungă să fie judecate în recurs de instanţa supremă, unde se presupune că ar trebui să ajungă cauze mult mai complexe”

O altă modificare substanţială este adusă de art. 522 Noul Cod de procedură civilă, respectiv contestaţia formulată împotriva tergiversării procesului; ,,oricare dintre părţi precum şi procurorul care participă la judecată pot face contestaţie prin care, invocand încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată”. 

Articolul 238 aduce si el o noutate, respectiv estimarea duratei procesului. ,,la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate ,judecatorul, după ascultarea părţilor, va estima durata necesară pentru cercetarea procesului, ţinând cont de împrejurările cauzei astfel încât procesul să fie soluţionat într-un termen optim şi previzibil. Durata astfel estimată va fi consemnată în încheiere”.

„În funcţie de ce criterii estimează judecatorul durata necesară a procesului? Probabil experienţa? Intrebări la care aşteptam un răspuns. Noul Cod de procedură civilă ridică multe semne de intrebare, aşteptăm ca doctrina să-şi spună părerea cu privire la elementele de noutate aduse de prezentul Cod şi totodată aşteptăm să vedem dacă Noul Cod de procedură Civilă într-adevăr va aduce o schimbare benefică sistemului judiciar sau dimpotrivă, îl va impotmoli mai acut. Singura certitudine vis a vis de această schimbare este că va dura ceva timp până se va forma o practică judiciară cât de cât unită”, încheie avocatul arădean. 
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite