Au populat râul Mureş cu o specie de peşte pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi pui de cegă (sturioni din specia Acipenser ruthenus) au fost eliberaţi, în Mureş, în vederea populării sectorului de râu din aria protejată aflată în custodia Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului. Se pare că e prima populare cu cegă a râului Mureş.

Puietul a fost produs în condiţii controlate şi crescut în sistem recirculant de acvacultură, în cadrul unui proiect de cercetare al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara derulat în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului. În Parcul Natural Lunca Mureşului, cega era prezentă şi înainte de popularea actuală, dar nivelul populaţional al acestei specii a scăzut considerabil în ultimele zeci de ani, până aproape de dispariţie.

Specialiştii în piscicultură din universitate au reuşit, în cadrul unui proiect de cercetare, să reproducă în condiţii controlate şi să crească în sistem recirculant de acvacultură, sturioni din specia Acipenser ruthenus (cegă). Puietul produs anul acesta a fost urmărit din punct de vedere al dinamicii de creştere şi al indicatorilor bio-productivi în sistem recirculant până când au atins o masă corporală medie de 200 g şi o lungime medie de 35 cm. În data de 11 octombrie 2016, un număr de 1000 de pui de cegă din acest lot au fost eliberaţi în râul Mureş, în vederea populării sectorului de râu din aria protejată aflată în custodia Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului. După cunoştinţele noastre, aceasta este prima populare cu cegă a râului Mureş. Popularea s-a realizat în prezenţa inspectorului Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

image

Cei care au participat la proiect FOTO Adevărul

În Parcul Natural Lunca Mureşului, cega era prezentă şi înainte de popularea actuală, dar nivelul populaţional al acestei specii a scăzut considerabil în ultimele zeci de ani, până aproape de dispariţie. Cega este o specie protejată, IUCN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii) plasând-o în rândul speciilor vulnerabile. Este foarte important de subliniat faptul că pescuitul tuturor speciilor de sturioni este interzis prin lege până în anul 2021, iar reţinerea acestora reprezintă infracţiune. În consecinţă, exemplarele de cegă capturate accidental trebuie redate mediului natural, indiferent de starea acestora.

image

Peştii au fost eliberaţi în Mureş Adevărul

Cega este cea mai mică specie din familia sturionilor, rareori depăşind 1 m lungime. Aceasta atinge maturitatea sexuală după vârsta de 4-6 ani şi poate să trăiască până la 20 de ani. Dintre speciile de sturioni care populează apele ţării noastre, cega este singura specie care nu migrează în Marea Neagră, trăind exclusiv în ape dulci.
Colaborarea dintre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara şi Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului se doreşte a fi una de lungă durată, în anii următori fiind vizate şi alte populări cu specii rare pe sectorul Mureşului Inferior.

Vă mai recomandăm: Pestii din raurile Moldovei sunt prinsi, cantariti si eliberati

Le mâncăm spaniolilor peştele din râuri

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite