Arădeanca Romana Rista propune un regal de cultură şi de artă culinară dedicat Mariei Tănase

Arădeanca
Romana Rista propune un regal de cultură şi de artă culinară dedicat Mariei Tănase

Adriana Trandafir alături de Romana Rista FOTO Luminiţa Popescu

O arădeancă organizează la Bucureşti un eveniment deosebit dedicat celei care a fost supranumită „Pasărea Măiastră a Folclorului Românesc”, Maria Tănase.

Ştiri pe aceeaşi temă

Amintim că anul acesta s-a sărbătorit Centenarul Mariei Tănase.

Este vorba despre un regal de cultură şi de artă culinară, un eveniment-concept brodat pe Maria Tănase şi propus de arădeanca Romana Rista, cunoscută ca Fata Care Găteşte Cu Flori.

Călătoriile Mariei Tănase la New York, Paris şi Istanbul sunt sursa de inspiraţie pentru meniul-concept centrat pe bucate româneşti creative, asociate cu vinuri nobile. De asemenea, albumul evenimentului şi conceptul de design grafic sunt realizate de arădeanca Luminiţa Popescu, cea care surprinde fiecare Seară de Bucate în fotografii de suflet.

„La Seara de Bucate Maria Tănase propun un regal de arome cosmopolite. Sarmalele, mititeii, mămăliguţa şi piftia vor fi redescoperite printr-o interpretare inedită a reţetelor culese din cărţi străvechi de bucate româneşti. Desertul este conceput ca o călătorie la New York, Paris si Istanbul prin care vom savura eleganţa şi bunul gust din perioada interbelică. Meniul este prietenos şi cu cei ce ţin post sau sunt lacto-ovo-vegetarieni”, a declarat Romana Rista.

De asemenea, aceasta  a mai mărturisit că a ales învelişuri şi umpluturi diferite, mai puţin cunoscute pentru sarmale, preluate de români şi de turci prin moştenire bizantină, cum ar fi sarmale bătrâneşti cu cârnaţi Trandafir şi slană afumată în foi de varză murată; sărmăluţe cu urdă, lapte covăsit şi miez de nucă; sărmăluţe în foi de viţă de vie cu stafide şi bulgur; sarmale cu "miezuri de seminţe de floarea-soarelui" şi borş de putină servite cu mămăligă cosmopolită şi mămăliguţă ciobănească cu smântână uşoară 10%.

Evenimentul la care vor fi servite totate aceste bunătăţi pe lângă multe altele are loc miercuri, 18 decembrie 2013, începând cu orele 19:00, la Panoramic Ballroom, Hotel Marshal Garden 5* (Bucureşti).

„Seara de Bucate cu Fata Care Găteşte Cu Flori este o întâmplare culturală în care comunicarea se face prin povestea pe care o creez, călătorie, bufet 12 bucate şi vinuri nobile, muzică şi teatru, tradiţii reinterpretate şi modă” mai spune Romana Rista. Seara de Bucate Maria Tănase o are invitat special pe actriţa Adriana Trandafir, supranumită „magnifica Pasăre Măiastră a teatrului românesc”, cea care o cinsteşte şi în seara de miercuri pe „Regina cântecului popular”, printr-un regal de teatru şi muzică premiat în ţară şi peste hotare.

Piesa de teatru „Pasărea măiastră, Maria Tănase” de George Sbârcea a devenit – din 1987 – cel mai longeviv one-woman show din istoria teatrului românesc. „Au trecut 26 de ani de la premieră, iar viaţa EI trebuie spusă o dată şi-odată de la cap la coadă, în anul declarat Maria Tănase, când se împlineşte centenarul de la venirea ei pe acest pământ” spune Adriana Trandafir, preşedintele Fundaţiei Culturale Maria Tănase.

De asemenea, la eveniment va susţine un recital şi Ansamblul Artistic Ciocârlia. Totodată Izabela Barbu susţine un recital cu repertoriu Maria Tănase. Gazdele serii vor fi Alin Gălăţescu, specialist în Fashion & Lifestyle-ul secolului XXI împreună cu arădeanca Romana Rista. 

 

Vă mai recomandăm: Un documentar despre Maria Tănase, cenzurat de comunişti, proiectat la Cluj. „Proiec­ţionistul nu mai putea lipi pelicula de câte ori fu­sese tăiată”

VIDEO Maria Tănase, celebrată printr-o suită de spectacole pe scena Teatrului de Stat

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: