FOTO Destinul castelelor din Arad: Unul a fost reabilitat de către proprietar, iar celelalte lăsate în paragină sau transformate în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul de la Pâncota a fost transformat în Primărie FOTO arhivă
Castelul de la Pâncota a fost transformat în Primărie FOTO arhivă

Aradul se numără printre judeţele din ţară cu cele mai multe castele. Numărul lor ajungând la 13. Confiscate de comunişti, unele dintre ele au devenit spitale pentru bolnavii psihic, TBC, sau centre de recuperare medical şi institutii publice.

Un punct important pe lista monumentelor istorice din judeţul Arad este castelul de la Bulci, din comuna Bata, care aparţine Spitalului Municipal Arad. Michael Stârcea, nepotul lui Ioan Mocioni-Stârcea - moşier şi mareşal al curţii regale, a cerut retrocedarea, dar ultima instanţă i s-a pronunţat împotrivă.

„Este păcat că nu i s-a retrocedat castelul, ar fi fost benefic satului şi comunităţii mele. Totuşi, domnul Stârcea asigură paza castelului, vrea să facă o evaluare şi să îl cumpere. Este legat emoţional de el”, a explicat Ion Micurescu, primarul din Bata.

Multă vreme, în anexele castelului a funcţionat un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză. Tot în judeţul Arad se află şi castelul Konopi din Odvoş, comuna Conop.

Monumentul a fost retrocedat în anul 2011, de către un moştenitor din Elveţia al familiei nobiliare de origine maghiară Konopi. Mai apoi, castelul a fost vândut unei firme din Sibiu, cu tot cu pădure. Reprezentanţii firmei au spus atunci că vor să îl amenajeze ca pe un conac de vânătoare, clădirea fiind în stare avansată de degradare. Un alt castel celebru din vestul ţării a aparţinut familiei Teleki şi se află în satul Căpâlnaş din comuna Birchiş, judeţul Arad.

Clădirea are o istorie controversată, la limita dintre realitate şi ficţiune, iar personajul principal este ultimul locatar al castelului, contele Pubi Teleki, despre care se spune că şi-a petrecut ultimii ani din viaţă muncind într-o haltă şi, uneori, recitând versuri în latină trecătorilor.

„Castelul a fost retrocedat prin hotărâre judecătorească, iar acum acolo se află un spital de psihiatrie pentru care Ministerul Sănătăţii plăteşte chirie. Există însă un proiect de mutare a spitalului într-o altă clădire, tot în Căpâlnaş. Înainte de naţionalizare, proprietarul castelului era Ecaterina Teleki. Pubi Teleki, fiul Ecaterinei, a redactat un act prin care o recunoştea ca soră nelegitimă pe o anume Eva Oprescu. Fiul acesteia, Dan Crăciun Oprescu, farmacist, a revendicat castelul”, spun reprezentanţii Primăriei Birchiş.

Reprezentanţii administraţiei locale spun că proprietarii clădărilor au obligaţia să le reabiliteze. Un exemplu ar fi Castelul din Şofronea, care a fost reabilitat de către proprietar. 

Castelele din judeţul Arad sunt următoarele: Castelul Misici-Lipova, Castelul Bohuş- Şiria, Castelul Cernovici din Macea,  Castelul Dietrich-Sukowsky –Pâncota, Castelul Konopi- Odvoş, Castelul Kövér-Appel- Fântânele, Castelul Mocioni- Bulci,  Castelul Mocioni-Teleki- Căpâlnaş, Castelul Nopcea –Arad,  Castelul Regal- Săvârşin,  Castelul Salbek de la Petriş, Castelul Solymosy, Mocrea şi Castelul Purgly, Şofronea. 

Mai puteţi citi: VIDEO Marmaris, iahting şi castelul ridicat de Suleyman

FOTO VIDEO Castelul Corvinilor e promovat „prin teroare”: legendele întunecate atrag turişti din toată lumea

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite