FOTO Olimpicii României: Soprana Paula Iancic şi sculptorul Matei Păcurar, mândria Liceului de Artă „Sabin Dragoi” din Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceul de Artă „Sabin Dragoi” din Arad se mândreşte atât cu elevii de acum, cât şi cu cei care au absolvit în urmă cu câţiva ani.

Paula Iancic este una dintre absolventele de liceu care duce numele unităţii şcolare mai departe. Ea şi-a inceput instrucţia muzicală la Liceul de Arta „Sabin Dragoi” din Arad, la clasa de pian a profesoarei Marinela Tudoran.

Sub îndrumarea acesteia a studiat instrumentul timp de nouă ani, iar în 2009 a început studiile de canto clasic, la clasa profesoarei Felicia Fleter. A urmat cursurile de maiestrie vocală îndrumate de Mihaela Ispan (2009) şi Sorina Munteanu (2010), soliste ale Operei Naţionale din Bucureşti. Participările la concursurile de specialitate i-au adus Paulei şi recunoaşterile binemeritate: Pemiul I la Concursul Tinere Talente (Oradea, 2010), premiul II la Concursul Naţional de Interpretare Vocala “Crai Nou” (Brasov, 2011), premiul I la Concursul Euroregional “Alma Cornea Ionescu”- Ediţia a IX-a (Timisoara, 2011), premiul de Excelenţă la Concursul Tinere Talente – Ediţia a XV-a (Oradea, 2011) şi două Pemii II la Olimpiada Naţionala de Muzică în anii 2012 – 2013.

Printre partiturile mari asumate în concert se numară opera La seceris de Tiberiu Brediceanu (2009), Nelson Messe de Josef  Haydn (2010), opereta feerie Scufiţa Rosie şi prietenii ei de Nicolae Branzeu (la Filarmonica de Stat Arad, 2010-2011), Messa Votiva de Matteo Salvi (2011), opera La Serva Padrona de Giovanni Battista Pergolesi (2012 – 2013) si opera Gianni Schicchi de Giacomo Puccini (la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, 29.09.2013). Între anii 2009- 2012 poate fi consemnată şi o bogată activitate de scena, Paula Iancic fiind un nume constant pe afişele evenimentelor desfăşurate sub egida Liceului de Arta „Sabin Dragoi” sau a Filarmonicii de Stat din Arad.

De asemenea, luna august a anului 2011 a marcat un moment important în activitatea profesională a tinerei soprane, aceasta având şansa de a cânta într-o gală de operă şi operetă alături de solişti consacrati ai Operei Naţionale din Timişoara. Anul 2013 reprezintă un nou început pentru Paula, ea fiind admisă la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi continuându-şi astfel studiile de specialitate sub îndrumarea maestrului Marius Vlad Budoiu. De asemenea, pentru tânăra soprana, începutul anului universitar se suprapune cu un debut la Opera Naţionala Româna Cluj-Napoca, în rolul Laurettei, din opera „Gianni Schicchi” de Giacomo Puccini. „Odată cu intrarea la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca pot spune că sunt cu un pas mai aproape de realizarea visului meu de a deveni un cântăreţ profesionist.

„Această facultate este exact ceea ce-mi doream, mă regăsesc întru totul în cadrul ei şi sunt convinsă că anii de studiu ce urmează vor pune încă o piatră la temelia carierei mele artistice. Momentan nu vreau să-mi proiectez visurile de viitor, deoarece consider că toate lucrurile au o ordine firească de desfăşurare, iar atunci când va veni vremea, oportunităţile nu vor întârzia să apară. Bineinţeles că îmi doresc sa am şansa să cânt atât în România, cât şi în străinatate şi de a fi, precum mulţi alti artişti români, un ambasador al muzicii pentru ţara mea”, mărturisit Paula.

Matei vrea să continue studiile în străinătate

Matei Păcurar este elev în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Sabin Dragoi” din Arad. El are 18 ani şi este la secţia sculptură. În primăvară acesta a participat la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, unde a obţinut locul  II. După terminarea studilor liceeale, Matei doreşte să urmeze Facultatea de Arte tot în Cluj. 

„După ce termin facultatea sau chiar în timpul ei mi-aş dori să plec în străinătate pentru continuarea studiilor şi de ce nu pentru a profesa acolo. Masteratul sigur îl voi urma acolo”, a declarat Matei Păcurar.

Matei Păcurar se numără printre cei mai buni elevi din şcoală, el are multe opere realizate, însă nu foarte multe păstrate, deoarece atât la olimpiadă, cât şi la şcoală se lucrează din lut, apoi se strică. Matei Păcurar este elevul care a participat şi la foarte multe tabere de sculptură. Tânărul este talentat şi la pictură, nu doar la sculptură. 

Vă mai recomandăm: DOCUMENT Lista elevilor olimpici români medaliaţi cu aur la competiţiile internaţionale de anul acesta

FOTO Olimpicii români cu rezultate de excepţie au fost premiaţi

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite