FOTO Experienţa unui arădean în Anglia sau de ce să nu munceşti la negru: a plecat pentru un trai mai bun şi a ajuns să fie umilit tot de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un arădean poreclit „prinţul” a trăit o experienţă dură în capitala Angliei, Londra, ajungând chiar să doarmă în tomberoane. Acesta a dorit să muncească  în altă ţară pentru un trai mai bun, deoarece are un copil de crescut.

A plecat în Anglia şi a găsit de lucru la un român care avea o afacere. Aici a fost nevoit să muncească mult mai mult decât s-a înţeles iniţial cu angajatorul său. Uneori de la opt dimineaţa până a doua zi la trei dimineaţa.

„Anul trecut m-am hotărât să plec împreună cu soţia în Anglia. Am lăsat copilul la bunici. Navigând mai multe zile pe internet am găsit Anglia, care avea cea mai bună salarizare. Ne-am dus acolo şi am întâlnit câţiva români şi din vorbă-n vorbă mi-am găsit de lucru. Un băiat român a spus că are atelier şi că îmi dă de lucru. Să vopsim maşini şi alte cele. Am acceptat, deoarece mai lucrasem şi în ţară la maşini. Am început imediat lucrul. A spus că o să lucrez de dimineaţa de la ora 8 până seara la 19.00. Două luni nu am primit bani. Ajungeam să lucrez până târziu în noapte. Luam 35 de lire sterline pe zi. Cert este că românii trag ţeapă. După o perioadă nu am mai stat la el. Soţia a hotărât  să plece în ţară ca să aibă grijă de copil. Eu am căutat chirie şi am mai rămas încă cinci luni”, spune Raul Teodorescu.

Acesta are 36 de ani şi în Arad i se mai spune şi prinţul.

„Dacă merg români la muncă în altă ţară, să, meargă cu acte. Dacă nu trag de tine de te usucă”, mai spune Raul.

După cele cinci luni în care a lucrat ca un rob, Raul a venit în ţară.

„Am achitat datoriile cu banii pe care îi aveam. După o lună şi ceva am plecat iar”, mai declară „prinţul”.

La un moment dat, acesta a muncit pentru nişte afgani şi a fost nevoit să trăiască timp de câteva săptămâni într-o baracă, unde s-a hrănit doar cu ceai şi biscuiţi. Apoi o zi a fost nevoit să doarmă în tomberon, deoarece nu avea altă soluţie. Acum acesta s-a întors în ţară şi lucrează la o spălătorie. El este unul dintre cei mai căutaţi din acest domeniu. Arădeanul spune că ar mai pleca oricând să lucreze pentru alţii, însă doar cu acte, nu la negru aşa cum a mers iniţial în Anglia.

„Am vorbit înainte tot cu băiatul la care lucrasem şi a spus că o să îmi dea iar de lucru. Deşi ştiam că trage mult de mine m-am dus deoarece aveam nevoie de bani. A spus că îmi oferă de lucru, o lună, două, după care îmi caută altceva. Când am ajuns am avut o surpriză neplăcută. Românul nostru mi-a spus că nu mai are de lucru pentru mine că a pierdut un contract. Eu deja cheltuisem banii ce îi aveam pe drum, cam 100 de lire şi nu mai aveam. Am găsit ceva de lucru la afgani, deoarece vroiam să îmi fac bani să revin în ţară.  Problema cea mai mare era unde o să dorm. Am rămas la ei, să desfac motoare. Am cărat pe ploaie, pe frig. Lucram foarte mult, pentru că nu aveam unde să dorm am rămas la muncă într-o seară şi am aşteptat să plece toţi şi m-am băgat în baraca pe care o aveau acolo.  Două săptămâni am dus-o aşa până au aflat afganii că eu locuiam în baracă. De mâncat nu aveam decât biscuiţi cu ceai. Nu m-au mai lăsat, deoarece au spus că vine poliţia noaptea şi dacă vede ceva suspect sparge lacătul şi confiscă tot. M-au dat afară, însă eu mai aveam două zile să plec acasă, aşa aveam biletul luat. Am dormit o noapte în tomberon, pe sticle de plastic. A fost groaznic”, spune Raul.

Accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din Marea Britanie

Românii care doresc să lucreze în Marea Britanie pot consulta pagina de web a Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
Acolo se arată că accesul pe piaţa forţei de muncă este restricţionat. Cu excepţia situaţiilor în care beneficiaţi de accesul liber pe piaţa muncii, pentru a lucra în Marea Britanie, este necesară o autorizaţie (Accession Worker Card sau Registration Certificate) înainte de a începe derularea raporturilor de muncă. Termenele medii în care sunt procesate cererile pentru aceste autorizaţii variază în prezent de la minimum 20 de zile la 4 luni. Potrivit reglementărilor actuale, termenul maxim de procesare a solicitărilor poate ajunge până la 6 luni.

Autorizaţiile de muncă se eliberează, de regulă, pentru posturile calificate, dacă pentru acestea nu există cerere din partea cetăţenilor britanici.

Lucrătorilor înalt calificaţi le este facilitat accesul pe piaţa muncii dacă îndeplinesc condiţiile impuse în cadrul Programului „Highly Skilled Migrant Programme” sau dacă au absolvit o formă de învăţământ superior organizată de o instituţie de învăţământ recunoscută din Regatul Unit.

Lucrătorilor necalificaţi le este permis accesul pe piaţa muncii doar în domeniul agriculturii şi în industria de procesare a alimentelor, dacă îndeplinesc condiţiile impuse în cadrul Programului pentru Lucrătorii Sezonieri din Agricultură (Seasonal Agricultural Workers Scheme - SAWS) sau de Programul Bazat pe Sectoare (Sectors Based Scheme - SBS). Nu există restricţii pentru lucrătorii români care desfăşoară activităţi pe cont propriu în Marea Britanie.

Mai puteţi citi: Inspectorii de muncă au descoperit 240 de persoane care lucrau la negru

Bilanţ 2012. Aproape 4.000 de dosare penale pentru muncă la negru

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite