Aprovizionarea de toamnă pentru arădeni se face pe forinţi din ţara vecină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile mai mici şi calitatea ridicată îi duc pe arădeni în Ungaria. Comercianţii şi producătorii individuali din estul Ungariei se bucură de numărul mare de clienţi români.

Preţurile ridicate ale legumelor din această toamnă îi pun din nou pe arădeni pe drumuri. Aceştia preferă să-şi facă aprovizionarea din ţara vecină pentru iarna ce se anunţă şi aşa destul de dificilă şi costisitoare financiar.

Cu banii pe care i-ar da în ţară doar pe legume, de la vecinii maghiari cumpără murături gata făcute. De altfel, zona de Est a Ungariei este recunoscută pentru cultivatorii de legume şi pentru producătorii individuali de murături, apreciate atât de maghiari, cât şi de români.

Prezentare cu lipici

Legumicultorii maghiari oferă, pe lângă preţuri bune, şi o prezentare demnă de orice revistă de specialitate. Cununile de ceapă, usturoi sau paprika, frumos aliniate în faţa porţilor chiar la drumul naţional, fac cu ochiul oricărui trecător.
„Noi cu asta ne ocupăm. Cultivăm ceapă, usturoi, paprika şi alte legume. Toată familia la asta lucrăm şi producţia o comercializăm fie la piaţă, fie aici, în faţa casei. Avem foarte mulţi clienţi din România. Unii dintre ei de ani de zile”, a declarat, pentru Adevărul de Seară de Arad, Lajos Unterverg, un legumicultor din Cenad. Acesta a povestit că mai nou, românii fac aprovizionarea pentru mai multe familii.

Acest fapt e confirmat şi de Simion Iovescu, un arădean aflat la aprovizionare în Ungaria. „Cumpărăm murături pentru toată familia. Pentru noi, pentru socrii, pentru cuscrii. Sunt foarte bune, făcute de casă şi la preţ ieşim mult mai bine ca la noi”, a spus arădeanul.

Un kilogram de usturoi este comercializat de legumicultorii maghiari la aproape nouă lei, în condiţiile în care în pieţele din Arad, preţul ajunge la circa 20 de lei. Şi cartofii sunt ceva mai ieftini la unguri: 1,8 lei pe kg, faţă de 2-2,2 lei, în România. Murăturile de casă costă între 13 şi 28 lei pe borcan, adică trei sau cinci litri, în funcţie şi de legumele folosite.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite