Alpinistul Ovidiu Cismaş pleacă într-o aventură montană spre Ecuador. Expediţia este în scop umanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alpinistul Ovidiu Cişmaş FOTO arhivă - Făgăraş
Alpinistul Ovidiu Cişmaş FOTO arhivă - Făgăraş

Alpinistul arădean Ovidiu Cismaş va pleca astăzi spre Ecuador. El şi-a propus să escaladeze vârful vulcanului stins Chimborazo.

Alpinistul arădean a declarat că îşi doreşte să facă un film despre aventura montană-alpinistică, pe care vrea să-l prezinte la întoarcerea din expediţie.

În acelaşi timp, Ovidiu Cismaş a precizat că aventura în care se avântă are şi un scop umanitar, acesta dorind să mediatizeze situaţia dificilă în care se află patru concitadini.

„Această aventură montană-alpinistică are şi un scop umanitar. În oraşul şi judeţul Arad, cât şi peste tot în România, există persoane cu diverse situaţii medicale, care necesită intervenţii sau tratamente medicale costisitoare şi care, din păcate, nu sunt cunoscute de către arădeni. Persoanele pe care doresc să le mediatizez sunt: Raluca Besenyi, care are nevoie de recuperare după tratamentul unei leucemii tratabile; Paul Gureanu, diagnosticat cu autism; Anisia Maria Laza, care suferă de deficienţe de vedere la ambii ochi şiDaniel Boariu, paralizat de la gât în jos de peste 10 ani”, a declarat alpinistul Ovidiu Cismaş.

Alpinistul speră să reuşească să escaladeze cu bine vârful Chimborazo, iar apoi să poată dedica reuşita mamei sale (Maria Iosup), bunicului său (Dumitru Haralamb), veteran şi prizonier al celui de-al Doilea Război Mondial, care a decedat în acest an la vârsta de 92 de ani. Cismaş a mai spus că atunci când va ajunge pe vârful muntelui se va gândi şi la cei care şi-au dat viaţa în Revoluţia din 1989 la Arad, dar şi la unchiul său (Ion Avădanei), care a fost ucis în timpul Revoluţiei în localitatea Turda din judeţul Cluj.

În trecut, alpinistul Ovidiu Cismaş a mai escaladat şi vârful Mont Blanc din Alpi (4.810 m), în 2007, dar şi vârful Uhuru din masivul Kilimanjaro (5.895 m), în 2009.

Astfel, aventura lui Ovidiu Cismaş în Anzii ecuadorieni va dura 13 zile, iar programul este următorul:

15 iunie – La ora 13:30 se va întâlni cu prietenii, cunoştiinţele şi presa arădeană, în faţa Primăriei Arad. La ora 14:00 va avea loc plecarea, din aceeaşi locaţie.
16 iunie – Va ajunge la Quito (Ecuador).
17 iunie – Va vizita oraşul Quito.
18 iunie – Va urca pe primul vârf, pentru aclimatizare.
19 iunie – Va urca pe cel de-al doilea vârf, tot pentru aclimatizare.
20 iunie – Se va odihni şi va vizita „mijlocul Ecuatorului”.
21-22 iunie – Va urca pe vârful Cayambe (5.790 m).
23-24 iunie – Va urca pe vârful Illiniza Sud (5.248 m).
25 iunie – Se va odihni şi va vizita Piaţa tradiţională Otavalo.
26-27 iunie – Va urca pe vârful Chimborazo (6.267 m).
28 iunie – Va pleca din Ecuador spre România.
29 iunie – Va ajunge la Arad, în faţa Primăriei, în jurul orei 20:00.

Pe toată perioada expediţiei, Ovidiu Cismaş îşi va ţine la curent prietenii şi va posta fotografii şi impresiile de moment pe pagina sa de Facebook (facebook.com/ovidiudaniel.cismas), dar şi pe blogul său (codmunte.wordpress.com).

Când va ajunge pe vârful Chimborazo, la cota 6.267, alpinistul arădean va intra în legătură directă, prin intermediul telefoniei mobile, cu un post de radio din Arad.

Pentru a putea pleca în această expediţie, alpinistul Ovidiu Cismaş este susţinut de către: Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad; Bace Toghiere; Morar Pază şi Protecţie; Foto Studio Enigma; Grosz Auto; Old Lady’s Pub; VTL; HardStyleGym; Agenţia de turism Sirius; Wood Line Business 2012; Maramont Baia Mare; Agenţia de turism Equateur Voyages Passion din Ecuador; Sorin Bogdan; av. Dan Bretoteanu; G.B.; Adrian Bunescu; Botezan Corina; Paul Ionescu; dar şi de familiile Cristea, Apătean, Danciu şi Luca.

Echipa de bază care dorea să realizeze ascensiunea era formată din două persoane: Ovidiu Cismaş şi jurnalistul Adrian Moldovan, dar prin retragerea instituţiilor reprezentative arădene din acest proiect, a rămas doar Ovidiu. 

Mai puteţi citi: Alpiniştii pietreni au început ascensiunea pe Aconcagua în condiţii vitrege

FOTO Vrea să cucerească cel mai greu vârf din lume: Annapurna din munţii Himalaya

Alpinistul arădean Zsolt Torok, cel care a cucerit anul trecut vârful Nanga Parbat, supranumit Muntele Ucigaş se pregăteşte alături de alţi români să escaladeze unul dintre cele mai grele vârfuri din lume – Annapurna din munţii Himalaya.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite