Afacere cu mirodenii, din dragoste pentru plante. Doi soţi din Arad au învăţat de pe internet să cultive busuioc şi oregano

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din localitatea arădeană Păuliş se ocupă de o afacere fără concurenţă în zonă. Cultivă şi vând mirodenii precum salvie, rosmarin, busuioc, coriandru, echinaceea, oregano, iar îndeletnicirea le aduce venituri frumoase.

Doina şi Ioan Ciuban se ocupau în urmă cu cinci ani de cu totul altceva. Soţul avea o firmă de construcţii, care în urmă cu cinci ani a început să nu mai meargă din cauza lipsei de muncitori, lucru care a dus la faliment. Doina avea acasă deschis un salon de coafură, care după 15 ani de funcţionare a început să nu mai meragă.

„În timpul liber lucram grădina casei pentru a ne produce legume pentru noi, iar surplusul îl vindeam la vecini sau la clienţii din coafură. Am hotârit să ne facem un solar mai mare şi eu fiind acasa să mă ocup şi de agricultură pentru a ne suplimenta veniturile. Pe lângă solar am mai luat în arenda două hectare de teren agricol la 5 kilometri de casă unde am încercat să punem varză, ardei, porumb. Căram apă cu butoaie în maşină Dacia şi udam cu căniţa la fir. După trei ani în care nu am câştigat nimic am cheltuit tot ce mai faceam în coafură şi soţul în construcţii, am acumulat datori şi la prieteni. Cu timpul, am renunţat şi am luat în arendă  o grădină lângă casă şi am pus doar legume. Suprafaţa pe care o lucrăm este de aproximativ 25 de ari”, spune Doina Ciuban.

Soţii Ciuban afirmă că primele legume le-au vândut la vecini, la magazinele din zonă, la o pensiune din apropiere.

„Câştigul era foarte mic nu puteam renunţa la coafură şi nici să plătesc pe cineva să lucreze în grădină nu îmi permiteam. Am luat toate caietele în care am notat tot ce am făcut în agricultură şi am ajuns la concluziă că dacă investeşti 1 leu poţi scoate 2 sau maxim 3, deci câştigul e proporţional cu investiţia aşa că trebuie să producem marfă multă şi să o vindem la un preţ cât mai bun. Când am avut primele roşii, am încărcat maşina şi am mers într-o duminica la piaţă, la Mioriţa. Am vândut tot şi la un preţ bun. Tot ce am avut în grădină s-a cumpărat (roşii, ardei, vinete, varză, conopidă, fasole, zarzavat). De un an avem şi mirodenii”, mai afirmă Doina. 

Totul este în caserole cu etichetă

Felul în care familia Ciuban îşi etalează marfa pe tarabă este diferit. Ei pun totul în caserole sau lădiţe cu etichete unde scrie de unde sunt, când au fost recoltate produsele şi un număr de telefon pentru clienţii multumiţi sau nemultumiti. Acest lucru i-a adus familiei respective aprecierea clienţilor, care sunt tot mai numeroşi. 

În cei cinci ani de legumicultură, cei doi soţi au studiat pe internet, mai ales iarna când nu aveau de lucru în grădină, cum se lucrează în alte ţări. Au citit despre tehnologie, seminţe, tratamente, comerţ civilizat. Tot ce credeau că le va fi de ajutor. 

„Volumul de muncă a crescut şi nu găsim oameni care să vină pe bani la lucru, aşa că am renunţat amândoi, eu la coafură şi soţul la construcţii şi facem treaba doar noi. Câte 8 -10 ore pe zi în sezon, iar iarna avem doar două luni de pauză în care pregătim terenul, solarul şi seminţele pentru noul an. De la piaţă ne rămâne marfă nevândută, iar eu cum urmăresc postul TV Paprika am văzut că se folosesc foarte mult la mâncare mirodenii proaspete şi uscate. Atunci am încercat prima dată să usuc ceapă verde şi usturoi verde pe calorifer.  A durat ceva dar au ieşit super, aşa că am continuat cu mărar, pătrunjel, ardei iute, busuioc, ce am mai găsit în grădină, în noiembrie. Am cumpărat borcanele şi am pus etichete. Le-am arătat la câtiva clienţi şi pe internet. Toate s-au cumpărat rapid, comenzile au început să curgă, iar eu nu aveam marfă suficientă aşa că am facut o reorganizare a grădinii în primăvară”, mărturiseşte Doina.

Familia Ciuban  a studiat toata iarnă la ce folosesc mirodenile, ce soiuri se pot cultiva la noi, iar acum au în grădină, salvie verde şi roşie, busuioc verde şi roşu, rosmarin ,tarhon, coriandru, fenicul, anason, menta, roinita, oregan, maioran, lavanda, cimbru, sofranel, isop.

„La piaţă le spunem clienţilor şi cum să le folosească la bucătărie sau ca plante medicinale, ce nu se vinde şi ce e surplus pe gradină usuc şi le pregătesc pentru iarnă. La buchet se vând cu 2 lei, iar la borcănel de 30 ml, cu 4 lei, cele clasice pătrunjel, leuştean, ţelină la 1 leu buchetul”, precizează arădeanca.

Cei doi soţi spun că se poate trăi din aşa ceva, dar trebuie să ai cantitate mai mare şi să înveţi clienţii să le folosească.

Doina are 46 de ani, iar Ioan 41. Cei doi spun că: „ce am învăţat în aceşti 5 ani este că agricultura se face cu bani şi că e foarte greu să te dezvolţi din firmituri, mergi doar cu paşi mici. Anul acesta datorită unor oameni care au crezut în noi, am reuşit să ne facem reclemă mai multă şi pentru anul viitor ne vom axa mai mult pe mirodenii tot felul de amestecuri făcute după reţete proprii, daca vom găsi pe cineva să ne sprijine, să putem accesa fonduri sau cu altceva ne va fi de mare ajutor”.

Cei doi soţi speră să aibă un stand şi la târgul Agromalim care va avea loc în toamnă pentru a putea să-şi prezinte mai bine produsele. 

Vă mai recomandăm:

Mirodenii care te apără de boli

De ce este busuiocul „regele” mirodeniilor. Planta aromatică poate preveni atacul de cord şi are proprietăţi afrodisiace

Cele mai bune condimente care te ajută să slăbeşti rapid

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite