A murit unul dintre cei mai vârstnici români. Gheorghe Covaci a trăit 108 ani

A murit unul dintre cei mai vârstnici români. Gheorghe Covaci a trăit 108 ani

Gheorghe Covaci FOTO arhivă

Cel mai bătrân bărbat din judeţul Arad, în acelaşi timp unul dintre cei mai vârstnici români, a decedat zilele trecute, la vârsta de 108 ani, la Turnu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acesta a fost condus miercuri pe ultimul drum de rude, prieteni, săteni, dar şi reprezentanţi ai administraţiei locale din Pecica. este vorba despre Gheorghe Covaci care s-a născut la Dej, în judeţul Cluj, la 23 iulie 1905, dar în anul 1940, la cedarea Ardealului de nord s-a refugiat la Arad.În acelaşi an a fost înrolat în armată şi a participat pe frontul din Răsărit, la luptele de la Cahul (astăzi aparţine de Republica Moldova). După 23 august 1944 a participat pe frontul de vest pentru eliberarea Transilvaniei şi la luptele pentru eliberarea Budapestei.

După încheierea războiului Gheorghe Covaci a lucrat la reparaţiile căii ferate Cluj-Turda şi pe alte şantiere, timp de trei ani. Apoi s-a întoars acasă la Arad, unde a muncit până la pensionare la Fabrica de Zahăr Arad, la aprovizionare. În anul 2004 s-a mută la Turnu, localitate pe care a îndrăgit-o foarte mult.
Gheorghe Covaci a fost căsătorit din anul 1931 cu Bizo Maria, cu care au avut un copil. Are patru nepoţi, doi strănepoţi şi patru stră-strănepoţi.

Anul trecut, cu ocazia Zilelor Oraşului, a primit Titlul de Excelenţă din partea Consiliului Local Pecica pentru exemplul pe care l-a oferit şi în semn de înalt respect şi admiraţie. Acum doi ani a fost vizitat şi de preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Afacerilor Interne la finalul anului 2013, în România trăiau 461 de persoane cu vârsta de 100 de ani sau mai mare decât aceasta, cel mai bătrân locuitor al ţării fiind o femeie de 112 ani din judeţul Tulcea.

 

Vă mai recomandăm: Cea mai longevivă femeie din Arad a împlinit 106 ani
 

FOTO Jandarmul Crăciun are cont pe Facebook la 104 ani

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: