A murit scriitorul Gheorghe Mocuţa. El a fost timp de doi ani primarul oraşului Curtici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul arădean Gheorghe Mocuţa s-a stins din viaţă la 64 de ani. Acesta a fost poet, eseist, publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Arad şi redactor al revistei culturale „Arca”. Timp de doi ani a fost şi primar al oraşului Curtici.

Acesta s-a născut la 5 iunie 1953 în Curtici (Arad), provinenind dintr-o familie de agricultori: Gheorghe Mocuţa, autorul unui jurnal de pe frontul antisovietic, şi Elena Mocuţa (n. Petrişor).

Dupa studiile liceale, a absolvit în 1976 Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, sectia Limba şi literatura româna – Limba şi literatura franceză.

În perioada 1974-l976 participă la sedintele cenaclului universitar din Timişoara. Între 1979-l989 frecventează cenaclul “Lucian Blaga'” din Arad unde se formează ca poet şi critic literar.
Din 1990 face parte din grupul de scriitori din jurul revistei “Arca” (Romulus Bucur, Vasile Dan, Florin Banescu, Gheorghe Schwartz. Dorel Sibii).

Debuteaza publicistic în 1975 în revista “Orizont” din Timişoara, cu recenzii. Debutul editorial individual are loc în 1992, cu volumul de poeme ingerul ridică lespedea, aparut în Colecţia revistei “Arca” din Arad, şi este precedat de apariţia în volumul colectiv Argonautii (Ed. Facla, 1986) a ciclului de versuri Cimpia secreta.

Colaborează cu poeme şi articole de opinie la revistele: “Orizont”, “Luceafarul”, “Vatra”, “Poesis”, “Viata Romaneasca”. “Familia”, “Arca”, “Zburatorul” (Onesti), “Observator” (Miinchen) s.a. Dupa cartea de debut, publica volumele de poezie: Zapada anului unu (Colectia revistei “Arca”, 1994), Omul de litere / viata de hirtie (Ed. Mirador, 1998) si eseul La raspintia scriiturii (Ed. Mirador, 1996). Este prezent cu grupaje de poeme traduse in antologia Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenossischer Rumanischer Lyrik (Dionysos Verlag, Kastellaum. Germania, 1994) si in revistele “Nepuisag” (Ungaria, 1990), “Orte” (Elvetia. 1993, 1994), “Archenoah”.

A obţinut următoarele premii: premiul pentru poezie al Editurii “Facla” (1985), premiul pentru debut în poezie al Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara (1992), premiul filialei Arad a Uniunii Scriitorilor (1994, 1996).
Acesta a fost redactor la revista “Arca” din Arad şi profesor de limba şi literatura franceză la Liceul Teoretic din Curtici.

Mai puteţi citi: Cristina Stamate a murit. Actriţa era „sufletul teatrului de estradă din Bucureşti“

Stela Popescu şi Cristina Stamate, o prietenie cum puţine sunt, mereu împreună în momentele grele. Cele mai frumoase declaraţii pe care şi le-au făcut
 

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite