A ajuns la Arad vaccinul pentru bebeluşi, împotriva tuberculozei

Părinţii îşi pot duce copiii la Spitalul Matern Arad pentru a fi imunizaţi, în cazul în care micuţii nu au primit vaccinul. Ministerul Sănătăţii a trimis în judeţul Arad aproape 13.000 de doze de vaccin BCG, care va fi administrat de Direcţia de Sănătate Publică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sute de părinţi au fost nevoiţi să îşi ducă bebeluşii acasă, chiar dacă nu au primit vaccinul împotriva tuberculozei. După ce la spitale au ajuns doze donate de unguri, şi Ministerul Sănătăţii din România a reuşit să distribuie 12.800 de doze de vaccin în unităţile medicale unde era nevoie.
„Dozele sunt deja în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică Arad şi urmează să fie distribuite în maternităţile din judeţ zilele viitoare. Cea mai mare cantitate va ajunge bineînţeles la maternitatea din Arad, unde avem pe listele de aşteptare câţiva nou-născuţi care nu au primit doza, pentru că aceasta nu se afla în stoc”, a declarat Dana Negru, director coordonator la Direcţia de Sănătate Publică Arad.

Vaccin pentru restanţieri

Cele aproape 13.000 de doze de vaccin BCG vor fi suficiente pentru vaccinarea copiilor care se vor naşte pe tot parcursul anului 2010. De asemenea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Arad spun că începând de astăzi vor fi vaccinaţi nu doar nou-născuţii, ci şi bebeluşii restanţieri. „Termenul de valabilitate la aceste doze expiră în luna decembrie 2012, aşa că perioada de timp este suficientă. Nu am plătit nimic pentru acest vaccin, cheltuiala tuturor dozelor fiind suportată de către Ministerul Sănătăţii”, a adăugat Dana Negru.
Astfel, la nivelul judeţului se vor organiza centre speciale de vaccinare, în colaborare cu medicii de familie şi personalul de specialitate pediatrie pentru ca niciun copil care s-a născut în urmă cu două luni să nu rămână nevaccinat, doza BCG fiind absolut obligatorie.

Când se administrează vaccinul antituberculos?


Vaccinul BCG (vaccin antituberculos) se administrează în doză unică, nou-născuţilor cu greutatea la naştere mai mare de 2,5 kilograme, între vârsta de 2-7 zile şi 2 luni. Vaccinarea este preferabilă, dacă este posibil, chiar în maternitate. Medicii mai spun că, în clasa a VIII-a, se poate administra o nouă doză de vaccine, dacă rezultatul testării tuberculozei este negativ.

„Dozele de vaccin sunt suficiente pentru a imuniza toţi nou născuţii“.
Dana Negru, director DSP Arad

„Noi îndrumăm deja mămicile către spitalele de specialitate pentru imunizări“.
Liliana Palcu, medic de familie


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările