Şcoala de sudori înfiinţată cu 300.000 de euro. Un meseriaş cu diplomă şcolit la Arad câştigă extrem de bine „în afară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii sunt învăţaţi să sudeze FOTO Bogdan Iancu
Tinerii sunt învăţaţi să sudeze FOTO Bogdan Iancu

La Arad funcţionează o şcoală de sudură, care funcţionează de doi ani şi care "a produs" până acum 130 de meseriaşi "cu patalama".

Totul a început în urmă cu 15 ani, însă doar de doi ani, spune arădeanul Marin Crişan, şcoala de sudură funcţionează legal.

„Am văzut că este o meserie care se pierde dacă nu ne instruim tinerii, deoarece vechii meseriaşi ori plecau peste hotare, ori se pensionează. Aşa m-am gândit să înfiinţez o şcoală de sudură. Am făcut acest lucru în urmă cu 15 ani, cum am putut, deoarece nu aveam autorizaţie. De doi ani pot să spun că funcţionăm legal. De când suntem constituiţi legal am scos aproape 130 de meseriaşi în domeniu. Eu tot sudor am fost în tinereţe, apoi am dat la facultate şi am devenit inginer sudor. Tot de jos am început şi eu”, spune Marin Crişan. 

Aceasta afirmă că era păcat ca la Arad să nu se ducă tradiţia sudurii mai departe, mai ales că un arădean a pus bazele sudurii în ţara noastră. Mai exact academicianul Cornel Miklosi, născut în comuna arădeană Covăşînţ.

Acesta a acordat o atenţie deosebită sudării şinelor de tramvai şi de cale ferată, realizând prima instalaţie de sudat şine tip Taurus, brevetată în România şi în Elveţia şi pusă la dispoziţia Republicii Democrate Germane şi Republicii Populare Chineze. Un loc deosebit în istoria tehnicii sudării în ţara noastră îl ocupă însă „Cercul pentru încurajarea sudurii”  înfiinţat la Timişoara în anul 1937 ca societate profesională tehnică din iniţiativa prof. C.C. Teodorescu, Rector al Şcolii Politehnice, şi a Acad. Corneliu Mikloşi.

Începuturile activităţii ştiinţifice organizate în acest domeniu în ţara noastră datează din anul 1951 când a luat fiinţă, în cadrul Institutului Politehnic Timişoara - Facultatea de Mecanică, Catedra de Sudură ca prima secţie de specializare universitară. Condusă la început de Acad. C. Miklosi (1951 - 1960).

Astfel, pentru că era nevoie de meseriaşi, în anul 2014 a fost înfiinţată Şcoala de Sudură de către filiala judeţeană a Confederaţiei Patronatul Român, în colaborare cu o companie locală, investiţia fiind de aproximativ 300.000 de euro. Sudorii instruiţi în Arad lucrează acum în toate oraşele ţării şi chiar în occident. Până acum au avut cursanţi din rândul şomerilor, oameni trecuţi de prima tinereţe care îşi doresc o nouă şansă, dar şi mulţi tineri.

La ultimul curs au fost înscriţi 26 de cursanţi, dintre care 14 au provenit din rândul şomerilor.

scoala sudura

O nouă promoţie de cursanţi FOTO Bogan Iancu 

„Sunt foarte mândru să văd încă o generaţie de sudori care au absolvit cursurile şcolii noastre. Am avut cursanţi din rândul şomerilor, oameni trecuţi de prima tinereţe care îşi doresc o nouă şansă. Am avut şi mulţi tineri, dar am avut şi cursanţi din judeţele din ţară respectiv din Hargitaşi Alba. Nu pot decât să fiu mândru că seriozitatea lectorilor a dus faima şcolii noastre şi tot mai mulţi tineri se îndreaptă spre noi. Deja avem peste zece solicitări de la tineri care doresc să vină la şcoala de sudură din Arad, şi ceea ce mă surprinde în mod plăcut este că aceşti tineri sunt din Hunedoara, Alba, Galaţi şi Braşov. Este o dovadă că meseria de sudor este una căutată şi a avea o calificare este din ce în ce mai important. Sper ca pe viitor şcolile de meserii să fie tot mai căutate şi tinerii să înţeleagă că este mai corect să ai o meserie şi să o practici decât să fi şomer cu studii superioare”, a declart Ioan Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţie Patronatul Român.

La aceste cursuri, Crişan îi are ca parteneri pe cei de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad.

„Şi anul acesta am venit în sprijinul şomerilor care au dorit să se reprofileze şi să înveţe o nouă meserie. Buna colaborare cu Şcoala de sudură condusă de domnul Crişan, seriozitatea formatorilor şi dotările existente ne-au îndreptăţit să îndrumăm şomerii în plată către această meserie. După primirea diplomelor cei care doresc îşi pot găsi un loc de muncă sigur şi bine plătit, sau se pot autoriza şi îşi pot deschide propriul atelier”, a declarat Marinel Henteş, director executiv Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad.

Cei care se specializează la Şcoala de sudură din Arad au ajuns să lucreze acum atât în ţară, cât şi în străinătate. Pentru ei se organizează anual concursul „Tineretul Sudează”.

Ba mai mult, la cursurile de sudură de la Arad vin şi persoane din strănătate. Unul dintre cursanţi a fost din Austria. El a stat trei luni la Arad la specializare şi a spus că preferă să facă şcoala aici deoarece costurile sunt mult mai mici. La Arad şcoala costă 700 de euro, iar în Austria câteva mii de eruo.

scoala sudura

FOTO: Bogdan Iancu 

Meseria de sudor nu este una uşoară şi de multe ori din cei care se înscriu la cursuri mulţi renunţă. 

„Cam 20% renunţă, că li se pare prea greu. Vedem şi noi care are potenţial şi care nu. Doar pentru Arad ar trebui anul cam 500 de sudori. Aproape în fiecare domeniu este nevoie de câte unul. Mai toate fabricile au nevoie de sudori”, mai spune Marin Crişan.

Scutirea de impozit ar salva Şcoala de sudură

Arădeanul a ajuns să facă mai mult din pasiune totul. Deoarece şcoala nu are profit, ar spune el chiar pierderi mai mult.

 „Nu cer bani la nimeni, dar ideal ar fi dacă nu s-ar mai lua impozit pe hala şi terenul de lângă unde are loc instruirea tinerilor. Am avut ceva promisiuni, dar nu s-a concretizat nimic. Noi ajutăm tinerii să aibă o meserie, dar să ne ajute şi alţii pe noi prin eliminarea impozitului. În fiecare serie de cursanţi am câţiva pe care îi instruim pe gratis, deoarece nu dispun de suma de bani respectivă, sumă care oricum merge pe curentul folosit şi pe materiale”, spune Marin Crişan.

Acesta mai afirmă că deşi este meserie grea a reuşit să atragă spre ea tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. În România un sudor începător câştigă în jur de 1.800 lei, în timp ce peste hotare după ce capătă experienţă ajunge să câştige şi peste 2.500 de euro. În Anglia un sudor primeşte 76 de lire pe oră.

Vă mai recomandăm: 

România, campioană europeană la sudură

Sudorii arădeni au luat locurile 2 şi 3 la concursul „Tineretul sudează”

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite