VIDEO Fericirea din spaţiile mici. De ce „mai puţin poate însemna mai mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul şi jurnalistul american Graham Hill călătoreşte prin lume şi scrie, pe platformele sale TreeHugger.com şi LifeEdited, poveştile oamenilor care au învăţat să trăiască cu mai puţine lucruri, în spaţii mici şi asta nu-i face nefericiţi.

Într-o prelegere susţinută la un eveniment TED, din martie 2011, Graham Hill, jurnalist freelancer a vorbit despre cum oamenii pot fi fericiţi cu lucruri puţine locuind în spaţii mici. Patru milioane de oameni au ascultat pe Canalul de Youtube TED discursul jurnalistului.

Acesta şi-a început prelegerea stând pe o cutie. „Ce e în cutie? Orice-ar fi, trebuie să fie destul de important, pentru că am călătorit cu ea, am mutat-o, din apartament în apartament, în apartament“, afirmă el.

Apoi le explică celor din sală că americanii deţin de trei ori mai mult spaţiu decât acum 50 de ani şi că oamenii au devenit cumpărători atât de buni încât au nevoie de şi mai mult spaţiu. Potrivit acestuia, asta lasă urme: mai multe datorii, amprente ecologice mai mari. Graham Hill, care a studiat Arhitectura şi Designul, este jurnalist freelancer şi scrie la platformele TreeHugger.com şi Life Edited, fondate de el. Acolo militează pentru un trai mai aproape de natură. Graham călătoreşte şi scrie despre oameni care trăiesc în spaţii mici.

„Sugerez că există o cale mai bună, «mai puţin» poate, de fapt, însemna «mai mult». Pariez că majoritatea am trăit la un moment dat bucuria puţinului: facultatea - în căminul studenţesc, călătoriile - într-o cameră de hotel, camping - unde căraţi mai nimic, poate doar o barcă. Oricum, pariez că, printre altele, v-a oferit puţin mai multă libertate, puţin mai mult timp. Aşadar, voi sugera că lucruri mai puţine şi spaţiu mai mic vor lăsa amprentă mai mică“, consideră jurnalistul.

Potrivit acestuia, oamenii ar putea fi fericiţi şi în locuinţe mici dacă ar aplica o serie de idei: să arunce acele lucruri pe care nu le mai folosesc, să „reziste“ ispitei de a aduna noi lucruri care nu îi fac fericiţi. 

„Dorim o eficienţă a spaţiului. Dorim lucruri proiectate pentru uzanţa lor în majoritatea timpului, nu doar pentru un eveniment rar. De ce să ai aragaz cu şase ochiuri când rareori foloseşti trei? Aşadar vrem lucruri rabatabile, adunate în stivă şi în formă digitală. Puteţi face documente, cărţi, filme, să dispară - e magic. (...) Nu spun că trebuie să trăim cu toţii în 40 metri pătraţi. Dar consideraţi beneficiile unei vieţi editate. (...) Poate, poate că «mai puţin» însemnă «mai mult». Aşa că haideţi să facem loc pentru lucrurile bune“, afirma Graham Hill, potrivit traducerii de pe ted.com.

Mai puteţi citi: 

VIDEO De la maidanez la vedetă pe Facebook. Povestea minunatei Wendy, căţeluşa adoptată de pe străzile din Peru

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite