VIDEO Uimitorul pod care leagă două ţări aşa cum nu ţi-ai fi imaginat vreodată. Zilnic e folosit de circa 60.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul Oresund FOTO: visitcopenhagen.com
Podul Oresund FOTO: visitcopenhagen.com

Suedia şi Norvegia sunt legate datorită Podului Oresund, pe care-l traversează zilnic circa 60.000 de oameni, localnici şi turişti. Proiectul a însemnat nu doar construcţia unui pod, ci şi a unui tunel subacvatic, a unei insule artificiale, respectiv a unei peninsule artificiale. Toate s-au făcut în aproximativ 6 ani.

Podul Øresund are circa 16 kilometri şi leagă Danemarca de Suedia. S-a deschis în 2.000, iar de atunci trenuri şi mii de maşini l-au străbătut. Toată construcţia constă într-un pod, un tunel subacvatic, o insulă artificială şi o peninsulă artificială. Arhitectul principal al acestei minunăţii a fost Georg K.S. Rotne, se arată pe visitcopenhagen.com.

Podul leagă insula Amager din Denmark de regiunea Skane din Suedia. Potrivit tripsavvy.com, acesta e o soluţie pentru cei ce vor să ajungă rapid în una dintre cele două ţări nordice şi nu vor să folosească avionul. Conform sursei citate, circa 60.000 de oameni, localnici şi turişti, traversează zilnic, cu maşina, acest pod, iar anual - 8 milioane de oameni. 

Traversarea podului cu maşina nu depăşeşte 10 minute, iar o călătorie între metropolele Malmo şi Copenhaga, cu un tren - 35 de minute.

Cele mai multe părţi ale podului, coloanele de susţinere, sunt din oţel şi beton şi prefabricate, susţin cei de pe study.com.

Construcţia podului a început din Danemarca în 1993. „Lucrătorii au creat o peninsulă artificială, numită Kastrup, pentru a adăposti intrarea în tunel şi în următorii cinci ani a fost făcut un şanţ tunel în adâncul mării. Apoi, douăzeci de elemente prefabricate din beton au fost coborâte sub apă şi conectate. Rezultatul este un tip de tunel cunoscut sub numele de tunel tub, deoarece este în esenţă un tub de beton lung“, se explică pe site-ul amintit mai sus.

Tunelul final - de 2,5 mile lungime. Ideea construirii unui pod în zonă a apărut în 1936, deşi s-a realizat abia în anii 90, notează visitdenmark.com.

Imagini cu podul, insula şi intrarea în tunel FOTO: Øresundsbro Konsortiet/via twistedsifter.com

pod oresund  foto Øresundsbro Konsortiet/twistedsifter.com
pod oresund  foto Øresundsbro Konsortiet/twistedsifter.com
pod oresund  foto Øresundsbro Konsortiet/twistedsifter.com

Mai puteţi citi:

VIDEO Cum arată cel mai înalt drum asfaltat din lume şi când este indicat să fie traversat

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite