VIDEO Prima femeie fotojurnalist din Fâşia Gaza: „Au refuzat să mă instruiască din cauza sexului meu“

VIDEO Prima
femeie fotojurnalist din Fâşia Gaza: „Au
refuzat să mă instruiască din cauza sexului meu“

Imagine cu Eman Mohammed  FOTO: Facebook Eman Mohammed

Eman Mohammed este prima femeie fotojurnalist din Palestina. Şi-a început cariera la 19 ani şi a trecut prin multe greutăţi din pricina mentalităţilor. „Munca mea de fotografă era considerată o insultă gravă adusă tradiţiilor locale şi a dat naştere unui stigmat de durată asupra mea şi familiei mele“, a mărturisit Eman la un eveniment TED din martie 2014.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Mi s-a spus clar că o femeie nu trebuie să facă meseria unui bărbat. Agenţiile fotografice din Gaza au refuzat să mă instruiască din cauza sexului meu“, a afirmat Eman Mohammed în faţa curioşilor veniţi să o asculte la un eveniment TED din martie 2014.

Refuzul a mers atât de departe încât trei colegi de-ai mei s-au gândit că îi vor da o lecţie şi au dus-o într-o zonă de atacuri aeriene, crezând că merg să documenteze un reportaj, însă au lăsat-o acolo. Îi făceau cu mâna şi râdeau. Eman povesteşte că asta nu a fost singura ameninţare cu moartea pe care am primit-o.

Se afla în faţa unei baze a poliţiei din oraşul Gaza când în urma unui raid aerian israelian, care a distrus baza, a lăsat-o fără nas. Povesteşte că, pe moment, tot ce am văzut era de un alb strălucitor. Credea că a orbit ori că ar fi ajuns în Rai. Iar când a reuşit să-şi deschidă ochii a început să facă poze şi le-a arătat celor din sală.

Le-a arătat şi imagini cu un muncitor palestinian a cărui casă cu patru etaje a fost distrusă în urma unui raid. Aerian. Muncitorului i-au rămas doar porumbeii pe care-i crescuse şi o cadă pe care o adusese din Tel Aviv. Eman a început să facă poze. Una îl înfăţişa pe bărbat care, cu cada în vârful mormanului de moloz, le făcea baie copiilor săi.

„Munca mea nu-i menită să ascundă cicatricile lăsate de război, ci să prezinte un tablou complet al întâmplărilor nevăzute din Gaza. Drumul acesta de luptă, supravieţuire şi viaţă de zi cu zi m-a inspirat să depăşesc tabuul social şi să văd o altă faţă a războiului şi a urmărilor sale. Am devenit un martor cu libertatea de a alege să fug sau să rămân“, îşi încheie aceasta prelegerea.

Fotografiile lui Eman au fost publicate de ziare precum: The Guardian, Le Monde, VICE, Washington Post, Geo International.

Mai puteţi citi:

VIDEO Beneficiile nebănuite ale laptelui matern. „Ştim mult mai multe despre cafea, vin sau tomate“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările