VIDEO Preţul fericirii. Experimentul unui jurnalist american: „De ce oamenii cheltuie aceste enorme sume de bani?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul american Benjamin Wallace se întreabă dacă fericirea chiar poate fi cumpărată într-o prelegere TED din vara lui 2008. Acesta a scris articole pentru GQ, Details, Salon şi The Washington Post.

Ziaristul Benjamin Wallace îşi începe prelegerea cu un video în care o sticlă de Château Lafitte - unul dintre cele mai scumpe vinuri din lume - din anul 1787 a fost vândută pentru 105.000 lire în data de 5 decembrie 1985. „Cumpărătorul era Kip Forbes, fiul unuia dintre cei mai excentrici milionari ai secolului 20”, precizează jurnalistul american, de pe scena TED, în iulie 2008.

Înregistarea video prezentată e de la un eveniment care a lansat unul dintre cele mai mari mistere ale vinului: în 1985, Hardy Rodenstock îşi anunţa prietenii din lumea vinului că muncitori în Paris spărseseră un zid de cărămidă şi descoperiseră un depozit ascuns de vinuri, care ar fi aparţinut lui Thomas Jefferson. Nu s-a spus atunci câte sticle de vin vechi ar fi fost găsite, şi nici locul au au fost acestea dezgropate.

Prin 2005, un milionar din Florida, proprietar a patru din sticlele de vin Jefferson, a devenit suspicios şi a angajat foşti agenţi FBI şi Scotland Yard ca să elucideze misterul sticlelor de vin găsite la Paris.

„Acum există suficiente dovezi că Hardy Rodenstock este un escroc şi că sticlele de vin ale lui Jefferson erau contrafăcute. Dar timp de 20 de ani, un număr incredibil de indivizi remarcabili şi cultivaţi din lumea vinurilor au fost oarecum atraşi de aceste sticle. Cred că vroiau să creadă că cea mai scumpă sticlă de vin din lume trebuie să fie şi cea mai bună sticlă de vin din lume, trebuie să fie cea mai rară sticlă de vin din lume. Am devenit din ce în ce mai interesat de întrebarea de ce oamenii cheltuie aceste enorme sume de bani, nu doar pe vin, dar pe multe alte lucruri, şi dacă au o viaţă mai bună decât a mea?“, mărturiseşte jurnalistul, potrivit relatării de pe ted.com, traduse în română de Ştefan Dincă şi Brânduşa Gheorghe.

Aşa a început să caute cel mai bun, sau cel mai scump, sau cel mai râvnit produs din mai multe categorii. Concluzia lui: „a fost o încercare foarte extenunată“.

A gustat carne de vită Kobe: „Sunt foarte puţine locuri în SUA unde poţi gusta carne de Kobe autentică, şi unul din ele e restaurantul lui Wolfgang Puck, numit CUT, din Los Angeles. M-am dus acolo, şi am comandat un sfert de kg de cotlet de vită pentru 160 dolari. A ajuns, şi porţia era minusculă. Şi am fost absolut revoltat. 160 de dolari pentru asta?“.

A condus una dintre cele mai rapide maşini din lume, cu un însoţitor de la o firmă. S-a plimbat prin canioanele din jurul Los Angeles-ului şi spre Autostrada Pacific Coast. „Şi, ştiţi, când ne-am oprit la semafor oamenii din maşinile adiacente ne-au trimis nişte priviri respectoase. Şi a fost uimitor“, a povestit jurnalistul.

În încheierea discursului său vorbeşte de un studiu interesant al unor cercetători de la Stanford şi Caltech. Aceştia au dat subiecţilor acelaşi vin, dar cu etichete de preţ diferite. Rezultatele au fost interesante: mulţi oameni au spus că le-au plăcut vinurile mai scumpe, deşi era vorba de acelaşi vin, doar ei credeau că sunt vinuri diferite.

„Interesant este faptul că cercetătorii au analizat imaginile IRM ale subiecţilor în timp ce degustau vinul. Nu numai că subiecţii au spus că le-a plăcut mai mult vinul mai scump, dar creierul lor a înregistrat experienţa că fiind mai plăcută pentru cei care au degustat vinul cu preţul mai scump“, susţine jurnalistul.

Mai puteţi citi:

VIDEO Secretul unei vieţi lungi şi fericite. Ce contează mai mult decât mişcarea şi dieta

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite