Păgubiţi de inundaţii în Teleorman: 24 de localităţi afectate, sute de hectare de terenuri şi păşuni sub ape, o parte din parcul oraşului Videle inundat

Păgubiţi de inundaţii în Teleorman: 24 de localităţi afectate, sute de hectare de terenuri şi păşuni sub ape, o parte din parcul oraşului Videle inundat

Imagine de la inundaţiile de săptămâna trecută din Teleorman FOTO ISU Teleorman

Drumul Judeţean 503, care trece prin localitatea teleormăneană Drăgăneşti Vlaşca, este inundat şi a fost închis traficului rutier. Se circula greu pe Drumul European E 70 deoarece pe o porţiune apa are 20 de centimetri. În judeţ, au fost afectate de inundaţii 24 de localităţi, 20 de locuinţe, 327 de curţi şi circa 1.700 de hectare de teren, păşuni şi fâneţe, o bază sportivă a unei şcoli şi 500 de metri pătraţi din parcul oraşului Videle.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 20.15 Potrivit ultimelor raportări din teren, de la ora 18.00, ale ISU Teleorman, pe drumul european E 70 continuă să se circule cu dificultate deoarece o porţinue din acesta, aflat la intersecţia cu DJ 503, este inundată cu apă, cu o adâncime de circa 20 de centimetri.

DJ 503, în zona localităţii Drăgăneşti Vlaşca, rămâne închis traficului rutier. Apa de pe DJ 503 are circa 40 de centimetri ca urmare a revărsării râului Câlniştea. Conducătorilor auto li se recomandă ruta ocolitoare  pe DC 18 Drăgăneşti Vlaşca – Comoara – Botoroaga, cu reintrare pe DJ 503 Botoroaga – Videle. 

„Ţinând cont de faptul că pe anumite sectoare de drum se circulă cu dificultate sau circulaţia este închisă, rugăm cetăţenii care vor să plece la drum să se informeze în prealabil dacă pe ruta aleasă sunt restricţii sau se poate circula în condiţii normale“, se arată într-un comunicat al pompierilor teleormăneni.

Autorităţile din judeţul Teleorman rămân în alertă având în vedere faptul că în 24 localităţi din judeţul Teleorman s-au produs inundaţii locale. Salvatorii îi sfătuiesc pe oameni să respecte recomandările autorităţilor locale/judeţene şi centrale, să se informeze legat de evoluţia situaţiei hidrologice din zonele respective.

O bază sportivă a Şcolii Gimnaziale din Drăgăneşti Vlaşca a fost inundată de apă. la fel şi 500 de metri pătraţi din parcul oraşului Videle. 

Situaţia din judeţul Teleorman miercuri, 14 martie, după raportările din teren de la ora 18.00: 

24 localităţi afectate, 20 locuinţe, 190 anexe gospodăreşti, 327 curţi, 105 beciuri, 15 ml gard beton afectat de viitură, 20 spaţii comerciale, 2 baze sportive/teren sport/stadion, 1 parc orăşenesc, 844 fântâni, 7 poduri, 49 podeţe, circa 1.013, 6 hectare teren arabil, 652 hectare de păşuni/fâneţe, 35 hectare de izlaz comunal, 130 hectare de pădure, 0,1 kilometri de drum naţional – DN6 (E 70), 13,7 kilometri drum judeţean (DJ 612 – 12,5 km, DJ 503 - 0,2 km, DJ 504 - 1 km), 23,98 kilometri de drum comunal/străzi, o stradă din Turnu Măgurele, 1,7 kilometri de drum forestier.

Miercuri, pompierii teleormăneni au intervenit în localităţile:

  • Drăgăneşti-Vlaşca (satele Drăgăneşti Vlaşca, Văceni şi Comoara) - s-a intervenit cu echipaje ISU (1 ofiţer, 29 subofiţeri, 2 MP-R, 1 APIC şi 2 ACI) pentru evacuarea apei. Sunt afectate 10 case, 26 anexe gospodăreşti, 20 spaţii comerciale, o bază sportivă – Şcoala Gimnazială Drăgăneşti Vlaşca, 3 podeţe, 20 fântâni, 22 ha teren arabil, 0,5 km străzi, 0,1 km DN 6 (E 70) şi 0,2 km DJ 503. La ora 18.00, apa a început să scadă, iar pompieri dislocaţi de la Detaşamentul Videle în Drăgăneşti Vlaşca au fost chemaţi la bază;
  • deoarece pe DJ 504, în comuna Orbeasca, sat Lăceni s-a circulat cu dificultate, traficul rutier a fost dirijat de echipajele rutiere ale IPJ TR;
  • în comuna Orbeasca (satele Orbeasca de Sus, Orbeasca de Jos şi Lăceni) s-a intervenit cu un echipaj ISU pentru evacuarea apei din gospodării;
  • Videle - două case inundate şi 500 de metri pătraţi din parcul orăşenesc afectat de ape
  • Ţigăneşti - sunt inundate 30 curţi, stadionul comunal şi 35 hectare de izlaz comunal;
 

Autorităţile locale, pompierii şi cei de la SGA  monitorizează debitele şi nivelurile pe râurile aflate sub incidenţa avertizărilor hidrologice.

UPDATE 13.55 La ora transmiterii acestei informaţii, o porţiune din Drumul European E 70, aflat la intersecţia cu DJ 503, este inundată cu apă, cu o adâncime de circa 20 de centimetri. Traficul rutier este îngreunat.

DJ 503, în localitatea Drăgăneşti Vlaşca, continuă să rămână închis circulaţiei rutiere ca urmare a revărsării râului Câlniştea în localitatea Drăgăneşti Vlaşca. Drumul este inundat cu apă, cu o adâncime de circa 40 de centimetri. Şoferii sunt rugaţi să o ia pe ruta ocolitoare - pe DC 18 Drăgăneşti Vlaşca – Comoara – Botoroaga, cu reintrare pe DJ 503 Botoroaga – Videle. 

„Pentru asigurarea unei intervenţii eficiente în cazul creşterii alarmante a apelor în localitatea Drăgăneşti Vlaşca, care să pună în pericol viaţa ori bunurile materiale ale cetăţenilor, încă de aseară a fost dislocat la Punctul de Lucru al pompierilor militari din localitate, un efectiv de 30 de pompieri militari din cadrul detaşamentelor Videle şi Alexandria, care au în dotare, 2 camioane, 2 motopompe de mare capacitate, 2 motopompe transportabile, o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. 

Alături de aceştia, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii Drăgăneşti Vlaşca a mobilizat 20 de cetăţeni, cu mijloace specifice de intervenţie - buldoexcavatoare, camioane, încărcătoare, o vidanjă şi motopompe -, gata să intervină în cazul în care situaţia o impune“, precizează purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir.

Potrivit acestuia, situaţia debitelor şi nivelurilor pe cursul de apă al râului Câlniştea este monitorizată în permanenţă de către autorităţile locale, pompieri şi reprezentanţi SGA, atât pe raza localităţii Drăgăneşti Vlaşca, cât şi în amonte.

Marţi, 13 martie, ca urmare a precipitaţiilor abundente, a scurgerilor de ape de pe versanţi şi a revărsării unor râuri, 16 localităţi din judeţul Teleorman au fost afectate de inundaţii. Este vorba de: Gălăteni, Botoroaga, Orbeasca, Trivalea Moşteni, Tătărăştii de Jos, Tătărăştii de Sus, Bogdana, Măgura, Poeni, Furculeşti, Scurtu Mare, Necşeşti, Siliştea Gumeşti, Călineşti, Videle şi Drăgăneşti Vlaşca.

Cea mai dificilă situaţie a fost în comuna Orbeasca - cu cele trei sate aparţinătoare Orbeasca de Sus, Orbeasca de Jos şi Lăceni, unde apa a inundat aproximativ 250 m din DJ 504, îngreunând circulaţia în zonă, precum şi mai multe locuinţe, anexe gospodărşte şi curţi.

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman a trimis în zona afectată un număr de 21 de pompieri militari, cu mijloace specifice de intervenţie, care împreună cu aproximativ 20 de cetăţeni, mobilizaţi de CLSU Orbeasca, au umplut peste 1.000 de saci cu nisip. Aceştia au folosit sacii pentru realizarea de bariere de protecţie şi îndiguiri în jurul locuinţelor şi anexelor gospodăreşti, reuşind în acest fel să salveze bunuri materiale considerabile. SVSU Orbeasca a intervenit în zona cu două buldoexcavatoare, un camion, un încărcător şi o motopompă“, se mai arată într-un comunicat al ISU Teleorman.

Situaţia de miercuri, 14 martie, la ora 10.00, în cazul celor 16 localităţi afectate este următoarea: 394 de curţi inundate, 25 de locuinţe afectate, 124 de anexe gospodăreşti, circa 14 kilometri de drumuri comunale inundaţi, 14 kilometri de drumuri judeţene inundaţi, 80 de beciuri, aproximativ 680 de fântâni, peste 480 ha de terenuri arabile şi circa 442 de hectare de păşuni/fâneţe.

Autorităţile recomandă oamenilor să nu consume apă din fântânile inundate existând posibilitatea să se îmbolnăvească.

Ştirea iniţială

Drumul Judeţean 503, în zona pieţei din localitatea Drăgăneşti Vlaşca, a fost închis traficului rutier. Şoferilor li se recomandă ruta ocolitoare DC 18 Draganesti Vl - Comoara - Botoroaga - Videle.

În Drăgăneşti Vlaşca se intervine cu 30 de pompieri intervin cu 2 autospeciale, 3 motopompe remorcabile de mare capacitate, 2 motopompe transportabile şi o barcă. Nivelurile apelor sunt în creştere.

În cursul nopţii, nu s-a intervenit în nicio zonă din judeţul Teleorman. 

 

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Inundaţii în Teleorman: 16 locuinţe şi 203 gospodării afectate. Se circulă greu pe DJ 504

citeste totul despre: