VIDEO De ce este Danemarca ţara cu cei mai fericiţi oameni din lume. „Când sunt admişi la colegiu, ei se aşteaptă să fie plătiţi să meargă la şcoală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câţiva ani, Danemarca apare în clasamente drept cea mai fericită ţară din lume. Iar cu fiecare an ce trece, câte un studiu reconfirmă poziţia acestei ţări. Lucrurile sunt aşa de circa 10 ani. Dovadă este şi un citat din The New York Times, din 2009, dat ca exemplu de cercetătorul Meik Wiking în cartea sa: „Aproape o dată pe an, un nou studiu confirmă statutul Danemarcei de superputere a fericirii“.

„În zilele noastre, clasamentele despre calitatea vieţii reprezintă o ştire în Danemarca doar atunci când ţara nu se plasează pe primul loc“, subliniază Meik Wiking în cartea „Mica enciclopedie Hygge. Reţeta daneză a fericirii“.

Iar ceea ce menţine acest stat nordic pe prima poziţie a topurilor celor mai fericite ţări din lume nu e doar nivelul ridicat de trai.

Explicaţiile unui explorator National Geographic 

În nici două minute, Dan Buettner, explorator National Geographic şi autorul volumului „Zonele albastre ale fericirii. Lecţii de la cei mai fericiţi oameni“, explică, pe scurt, motivele pentru care danezii au câştigat titlul de cel mai fericită popor din lume. 

„Danezii sunt fericiţi pentru că nu au aşteptări ridicate. Cât se poate de fals. Din momentul naşterii, fiecare danez aşteaptă să beneficieze gratuit de sănătate şi educaţie. Iar când sunt admişi la colegiu, ei se aşteaptă să fie plătiţi să meargă la şcoală“, explică acesta. 

La cele două enumerate se mai adaugă şi pensia de care are grijă statul. Potrivit exploratorului, un alt motiv ce-i face pe danezi fericiţi e că guvernul - în care au mare încredere - le asigură toate nevoile legate de educaţie, sănătate şi pensie, iar ei pot să-şi urmeze profesia de care sunt pasionaţi şi să-şi atingă potenţialul optim ca specialişti urmându-şi visele.

credit video FOTO: Business Insider Youtube

Ce spun imigranţii din Danemarca

Americani, indieni, camerunezi stabiliţi în această ţară vorbesc că munca în Danemarca nu înseamnă de la 8 dimineaţa până la 8 seara şi că există o balanţă destul de echilibrată între job, viaţa socială şi familie.

„Există o mare echilibru între muncă, viaţa socială şi viaţa de familie“, spune Prinţesa Marie a Danemarcei, într-un video de prezentare a ţării, unde apare alături de oameni de diferite etnii care s-au stabilit în acea ţară nordică şi sunt oameni de afaceri, profesori, editori, coordonatori de proiecte. 

„Lumea nu se aşteaptă aici să lucrezi de la 8 dimineaţa la 8 seara. Nu despre asta e Danemarca. E vorba despre acel echilibru dintre muncă şi viaţă. Şi ei iau în serios asta“, zice Aditya Nagarajah, un manager de proiect de origine indiană.

Ce spun imigranţii despre Danemarca   credit video: Youtoube Denmarkdotdk

Un reportaj făcut de emisiunea Today, parte a reţelei TV NBC din SUA, reia o parte din ideile lui Dan Buettner, explorator National Geographic.

Buettner susţine că nu e o coincidenţă că oamenii sunt fericiţi în Danemarca şi pune asta şi pe seama faptului că danezii interacţionează foarte mult, faţă în faţă, unii cu alţii. Inclusiv când merg pe biciclete. 

În reportajul celor de la Today apare şi un danez angajat la o firmă de salubritate care munceşte 5 ore pe zi şi spune că nu se simte ruşinat că adună gunoiul oamenilor. „Există un sentiment aici, în Danemarca, că nimic prea rău nu ţi se poate întâmpla“, adaugă exploratorul. 

Însă, pe lângă drepturile la educaţie, sănătate şi pensie gratuite, sunt şi alte motive care plasează Danemarca în topul fericirii. De asta e convins Meik Wiking, cercetător la Institutul pentru Cercetarea Fericirii din Copenhaga, unde se studiază cauzele şi efectele fericirii oamenilor, dar se oferă şi consiliere pe teme precum calitatea vieţii şi bunăstarea.  

Wiking spune că, deşi indicatorul principal al progresului este PIB-ul, în el nu se vede nici sănătatea oamenilor, nici fericirea lor. Ca să-şi întărească afirmaţia citează o idee a politicianului şi avocatului american Robert Kennedy: 

„Produsul intern brut nu ţine cont de sănătatea copiilor noştri, de calitatea educaţiei lor, de bucuria jocului lor. El nu include frumuseţea poeziei noastre sau cât de durabile ne sunt căsniciile; inteligenţa dezbaterii noastre publice ori integritatea oficialilor noştri... Pe scurt, el măsoară totul, cu excepţia a ceea ce face viaţa să merită trăită“.
image

Imagine din cartea lui Meik Wiking, ”Mica enciclopedie Hygge. Reţeta daneză a fericirii”

Cercetătorul fericirii

„Am cea mai bună slujbă din lume. Caut să aflu ce-i face pe oameni fericiţi“, aşa începe Wiking primul capitol din cartea sa. Consideră că Danemarca poate fi o sursă de inspiraţie pentru ca alte state să aibă o calitate ridicată a vieţii cetăţenilor lor.

„Nu e vorba că plătim taxe, noi investim în societatea noastră. Cumpărăm calitatea vieţii. Cheia înţelegerii acestui nivel ridicat de bine din danemarca este capacitatea tiparului de bunăstare de a reduce riscul, incertitudinea şi anxietatea în rândul cetăţenilor şi de a preveni nefericrea extremă. Cu toate acestea, eu mi-am dat seama de curând că există un ingredient din reţeta danezilor pentru fericire care a fost trecut cu vederea: hygge“, notează acesta, în cartea sa.

Hygge vine dintr-un cuvânt norvegian şi se traduce prin „stare de bine“. Termenul a apărut în cultura daneză scrisă în urmă cu mai bine de 400 de ani. Iar, în opinia cercetătorului, acest concept cu tot ce presupune el, ar diferenţia Danemarca de restul ţărilor nordice, şi ele nelipsite din top 10 cele mai fericite ţări din lume.

Wiking mai aminteşte că în raportul asupra fericirii la nivel mondial publicat de Naţiunile Unite, Danemarca a ocupat de fiecare dată - cu o singură excepţie - prima poziţie.

„Unul dintre motivele nivelului ridicat al fericirii în Danemarca este echilibrul corect dintre muncă şi viaţă, care le permite oamenilor să-şi facă timp pentru familie şi prieteni“, subliniază Wiking în cartea sa.

Potrivit acestuia, fericirea variază mai mult odată cu calitatea relaţiilor interumane decât cu bogăţia, dar de la aceasta fac excepţie ţările foarte sărace.

Câţiva factori fac ca unele ţări să fie mai fericite decât altele: moştenirea genetică, relaţiile interumane, sănătatea, venitul, slujba, utilitatea şi libertatea. La acestea se adaugă statutul social este un alt motiv care plasează Danemarca pe primul loc în clasamente. Alte aspecte ce menţin statul nordic în topuri: existenţa unui nivel ridicat de încredere - exemplul se poate vedea şi în reportajul făcut de cei de la Today unde un cărucior cu un bebeluş e lăsat la câţiva metri de părinţi - , de libertate, de bunăstare materială şi o societate civilă activă şi sănătoasă.

„Cercetarea efectuată pe parcursul câtorva decenii vine cu dovezi care susţin legătura dintre relaţiile noastre şi starea de bine. (...) Studiile sugerează că, dintre toţi factorii care influenţează fericirea, sentimentele faţă de cei care sunt în jurul tău sunt foarte aproape de vârful listei“, notează cercetătorul. 

Una dintre ideile de final din volumul său subliniază că totul se reduce la percepţie: „Eu cred că fiecare, în parte, poate decide cel mai bine dacă este fericit sau nu. (...) Până la urmă, totul se rezumă la cum ne percepem viaţa ca indivizi“.

Mai puteţi citi:

Fata care a adus fericire pe toată planeta, despre omul secolului XXI: „Ne-am deconectat total de la înţelepciunea care stă latent în fiecare din noi“

credit video FOTO: Business Insider Youtube

”Există o mare echilibru între muncă, viaţa socială şi viaţa de familie”, Prinţesa Marie a Danemarcei, într-un video de prezentare a ţării, unde apare alături de oameni de diferite etnii care s-au stabilit în acea ţară nordică şi sunt oameni de afaceri, profesori, editori, coordonatori de proiecte. 

”Lumea nu se aşteaptă aici să lucrezi de la 8 dimineaţa la 8 seara. Nu despre asta e Danemarca. E vorba despre acea balanţă dintre muncă şi viaţă. Şi ei iau în serios asta”, zice Aditya Nagarajah, un manager de proiect de origine indiană.

credit video: Youtoube Denmarkdotdk

Un reportaj făcut de emisiunea Today, parte a reţelei TV NBC din SUA, reia o parte din ideile lui Dan Buettner, explorator National Geographic şi autorul volumului ”Zonele albastre ale fericirii. Lecţii de la cei mai fericiţi oameni”. 

Buettner susţine că nu e o coincidenţă că oamenii sunt fericiţi în danemarca şi din pricina faptului că ei interacţionează foarte mult, faţă în faţă, unii cu alţii. Inclusiv când merg pe biciclete. ”6-7 ore nu poţi face asta dacă mergi cu maşina”, subliniază exploratorul.

În reportajul celor de la Today apare un danez care este angajat la o firmă de salubritate, munceşte 5 ore pe zi şi spune că nu se simte ruşinat că adună gunoiul oamenilor. ”Există un sentiment aici, în Danemarca, că nimic prea rău nu ţi se poate întâmpla”, adaugă Buettner. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite