Un nou protest al dascălilor din Teleorman. Lider: „Până acum n-am primit niciun fel de răspuns la problemele noastre“

Un nou protest al dascălilor din Teleorman. Lider: „Până acum n-am primit niciun fel de răspuns la problemele noastre“

Tablă într-o sală de clasă  FOTO: pexels.com

Profesorii din Teleorman afiliaţi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ vor protesta predând miercuri, 27 februarie, cu o banderolă tricoloră la braţ. 20 de dascăli din Teleorman vor participa la pichetarea sediului Ministerului Educaţiei începând cu ora 11.00.

Liderul filialei din Teleorman al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, Tudor Spiridon, spune că miercuri, 27 februarie, profesorii din şcolile teleormănene afiliate acestui sindicat vor protesta predând cu o banderolă tricoloră la braţ.

Dascălii şi-au manifestat nemulţumirea şi în urmă cu câteva săptămânii în faţa sediului Prefecturii Teleorman, au dat prefectului o listă cu toate nemulţumirile lor. „Până acum n-am primit niciun fel de răspuns la problemele noastre“, afirmă Tudor Spiridon.


Liderul sindical din Teleorman a enumerat câteva nemulţumiri. Dintre acestea amintim: lipsa paznicilor în şcoli, majorarea costului standard pe elev, acordarea sporului de uzură de 10% pentru specialişti din Centrele Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională, pentru directori şi personalul de control din ISJ-uri. Potrivit lui Spiridon, softul unde se calculează salariile cadrelor didactice – EduSal - „produce mari necazuri în sensul că nu sunt plătite unele ore efectuate“ ale profesorilor.

Miercuri, 27 februarie, 20 de cadre didactice din Teleorman vor participa la pichetarea sediului Ministerului Educaţiei.

O parte dintre revendicările Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, amintite pe site-ul sindicatului amintit:

  • elaborarea pachetului legislativ pe educaţie – cu termen 31 martie, conform Acordului încheiat între federaţiile sindicale din învăţământ şi Guvernul României;
  • majorarea costului standard per preşcolar/elev – faţă de lipsa acută de resurse umane, materiale şi financiare;
  • respectarea parteneriatului social;
  • asigurarea personalului didactic de predare calificat;
  • plata, în regim de urgenţă, a tuturor sumelor rezultate din sentinţele judecătoreşti definitive, anterioare datei de 31.12.2018 (care, conform Acordului, trebuia realizată până la 31.01.2019);
  • calcularea corectă a sporurilor şi indemnizaţiilor la nivelul salariilor în plată;
  • stoparea violenţei în unităţile de învăţământ;
  • asigurarea profesorilor de sprijin, a consilierilor psihopedagogi, precum şi a finanţării suplimentare pentru unităţile de învăţământ de masă cu clase în care sunt înscrişi copii cu cerinţe educaţionale speciale;
  • instrumente reale, aplicabile în situaţiile în care cadrele didactice nu dau dovadă de profesionalism, nu au vocaţie, perturbă desfăşurarea întregii activităţi a unităţilor de învăţământ;
  • angajarea în mod real a răspunderii pentru prejudiciile aduse şcolii.
 

Potrivit sursei citate, preşedintele Federaţiei Sindicatelor în Educaţie Spiru Haret, Marius Ovidiu Nistor susţine:

„Este momentul să spunem răspicat: Nu se mai poate! Nu mai putem să ne batem joc de viitorul acestei ţări! Nu este un protest împotriva unei singure persoane – este un protest împotriva tuturor celor care, în loc să caute soluţiile pentru creşterea calităţii, subminează prin toate mijloacele sistemul educaţional. În condiţiile în care noi nu ne implicăm să rezolvăm problemele din învăţământ, nimeni din afara lui nu o va face. Haosul creat de legislaţie a dus la o stare conflictuală generală, care produce efecte negative. De la bucătăreasa – care are salariul mai mic decât un muncitor calificat – şi până la profesorul – care a ajuns să fie înjunghiat pentru că şi-a permis să lase un copil repetent, cu toţii simţim starea de nesiguranţă, de incertitudine, care s-a propagat la nivelul întregii societăţi româneşti“.

Mai puteţi citi:

Poliţiştii au pichetat sediul MAI. Lider de sindicat din Poliţia Teleorman: „Noi am depus un jurământ de credinţă patriei, nu politicului“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: