Un hacker alexăndrean, dat în urmărire internaţională prin Interpol

Un hacker alexăndrean, dat în urmărire internaţională prin Interpol

Şase români şi un albanez au fost inculpaţi în Statele Unite pentru fraude de milioane de dolari pe internet. Alexăndreanul Nicolae Popescu, suspectat a fi capul grupării, este căutat prin Interpol, după ce, în urmă cu doi ani a fugit din faţa Tribunalului Râmnicu Vâlcea şi nu a mai fost de găsit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei şase români şi albanezul, daţi în urmărire prin Interpol, sunt acuzaţi că au vândut pe internet, prin intermediul site-urilor  pe eBay şi Cars.com, maşini inexistente, bărci şi alte bunuri, păcălind 800 de cumpărători din întreaga lume. 
 
Anunţurile postate de hackeri românii vizau numai bunuri de mare valoare. Complicii candidaţilor la licitaţie le trimiteau acestora certificate de autenticitate fictive. Pentru a face tranzacţiile cât mai credibile, suspecţii inventau schimburi cu dealerii auto. Hackerii deschideau conturi bancare în SUA sub false identităţi, folosind paşapoarte false. În momentul în care cumpărătorii virau banii în contul indicat în facturile frauduloase, infractorul căruia îi aparţinea acel cont era înştiinţat, retrăgând apoi sumele depuse de cumpărător şi, pe baza unor instrucţiuni primite prin e-mail, transferând sumele unui complice aflat pe teritoriul american, au relatat anchetatorii americani, citaţi de Mediafax.
 
Potrivit autorităţilor americane, lista celor căutaţi de Interpol cuprinde următoarele nume : Nicolae Popescu (liderul grupării), Daniel Alexe, Dumitru Daniel Bosogioiu, Ovidiu Cristea şi Dragomir Răzvan şi albanezul Fabjan Meme. 
 
Cei şase sunt acuzaţi că au păcălit peste 800 de cumpărători din întreaga lume . Potrivit procurorilor americani, citaţi de Mediafax, gruparea a furat de la utilizatorii site-urilor peste trei milioane de dolari, în perioada 2011-2012. În privinţa celor şase, Interpol a emis alertă de „cod roşu" şi solicită ajutor în capturarea fugarilor, potrivit wired.com.
 
Nicolae Popescu, capul grupării
 
Procurorii americani îl dau drept cap al grupării pe Nicolae Popescu, de 33 de ani din Alexandria. Potrivit FBI, citat într-un comunicat emis de Ambasada SUA,  Nicolae Popescu era cel care se ocupa de coordonarea activităţilor derulate de ceilalţi infractori şi îi angaja sau concedia pe cei care falsificau paşapoarte în funcţie de calitatea documentelor falsificate. Tot alexăndreanul era cel care îi supraveghea pe cei care postau anunţuri false pe internet şi pe cei care negociau cu potenţialele victime.
Acesta este celebrul hacker care, în 2010, a fugit din faţa Tribunalului Râmnicu Vâlcea şi nu a mai fost de găsit.
În 2010, Nicolae Popescu a fost arestat , împreună cu alţi 33 de suspecţi. Cei 34 au fost acuzaţi de DIICOT de fals informatic in forma continuata, inselaciune calificata cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani in forma continuata, fraude informatice, initiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat.
 
A fugit din faţa Tribunalului Râmnicu Vâlcea 
 
Nicolae Popescu a reuşit să scape de poliţişti, plecând, liniştit, din faţa Tribunalului Râmnicu Vâlcea, în momentul în care a expirat ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore. Hackerul alexăndrean a plecat fix în momentul în care instanţa urma să se pronunţe în legătură cu prelungirea mandatului său de arestare preventivă. Tribunalul Vâlcea a emis la data de 7 aprilie 2010,  mandate de arestare preventivă pe numele lui Nicolae Popescu, dar acesta era deja dispărut. El a fost dat în urmărire generală, dar nu i s-a mai găsit urma.
 
Americanii promit că îi vor prinde
 
"Popescu şi complicii săi au fost maeştii magicieni, dar nu pot evada din realitate. Cu ajutorul autorităţilor poliţieneşti interne şi din străinătate îi vom aduce în faţa justiţiei", a declarat Gerge Venizelos, director adjunct al FBI, citat de Mediafax.  Procurorii americani promit că fiecare membru al organizaţiei va fi prins, indiferent unde se ascunde.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările