Toate drumurile Tel Drum duc la Dragnea. „Căpuşa“ baronului înfiptă în banii publici pe contracte de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Tel Drum a ajuns o adevărată companie naţională care a încheiat în ultimii trei ani contracte cu statul de  zeci de milioane de euro. Liviu Dragnea este cel care a creat Tel Drum, în 2002, pe vremea când conducea Consiliul Judeţean Teleorman. De la exclusivitate la contractele din Teleorman, odată cu plecarea lui Dragnea în Guvern, Tel Drum a ajuns să lucreze în aproape toată ţara.

Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD a negat mereu orice legătură cu acţionariatul Tel Drum, în ciuda faptului că toate drumurile firmei din Alexandria duc către el. Liviu Dragnea a creat Tel Drum în 2002, pe vremea când era preşedinte al Consiliul Judeţean Teleorman. 

Firma de drumuri a Consiliului Judeţean Teleorman a fost privatizată atunci la decizia lui Dragnea, fiind cumpărată de Marian Fişcuci, om de afaceri din Teleorman şi coleg de liceu al lui Liviu Dragnea. Cei doi au absolvit împreună în 1980 Colegiul Unirea din Turnu Măgurele. 

Fişcuci este cel mai pune mâna, în acte, pe Tel Drum şi din societatea aproape intrată în faliment la data privatizării aceasta devine în doar câţiva ani extrem de profitabilă. 

Marian Fişcuci a plătit 8 miliarde de lei, în rate, pentru firmă, deşi societatea era evaluată la 20 de miliarde. Imediat ce a vândut societatea, Consiliul Judeţean Teleorman a făcut un împrumut de 10 miliarde de lei pentru reparaţii drumuri. Contractul a fost câştigat de Tel Drum. Şi acesta a fost doar începutul exclusivităţii pe care Tel Drum o va avea la contractele pe bani publici în Teleorman.

În perioada 2003-2004, firma a câştigat toate proiectele SAPARD pe drumurile din Teleorman, în valoare de 4,95 milioane euro. 

image

Vreme de 10 ani, Tel Drum a crescut cum nicio altă firmă din Teleorman nu a mai făcut-o. Dincolo de lucrările atribuite de Consiliul Judeţean Teleorman, firma a câştigat majoritatea lucrărilor de reparaţii la drumuri organizate de primăriile conduse de primari PSD, susţinuţi şi sprijiniţi de Liviu Dragnea, preşedinte al PSD Teleorman.

Contracte de 400 de milioane de lei în 2009

Într-un singur an, 2009, Tel Drum câştigă din bani publici, în judeţul condus de Liviu Dragnea, contracte de aproximativ 400 de milioane de lei. 

Reabilitare DJ 701 (107 milioane lei), alimentare cu apa în comuna Segarcea Vale( 4 milioane lei) , ranforsare, consolidare pe DN 61, CNADNR ( 5,8 milioane lei),  alimentare cu apa în comuna Călinesti ( 3,6 milioane lei), lucrări şi servicii de întreţinere multianuală iarna si vara 2009-2012 pentru drumurile judetene din Teleorman ( 104 milioane lei) sunt doar câteva dintre contractele încheiate într-un singur an între Tel Drum şi Consiliul Judeţean Teleorman sau primăriile din judeţ.

De la lucrări de reparaţii pe drumurile judeţene, până la alimentări cu apă sau alte lucrări edilitare, Tel Drum a deţinut monopol în Teleorman, atâta timp cât Liviu Dragnea a condus judeţul de pe fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Tel Drum a atras atenţia Comisiei Europene

Tot  Tel Drum a câştigat şi cele mai importante proiecte finanţate cu fonduri europene derulate în Teleorman, pe vremea când judeţul era condus de Liviu Dragnea. 

Două dintre ele au atras, în 2011, atenţia Comisiei Europene care a cerut un audit în Teleorman şi a acuzat faptul că licitaţiile au fost trucate. Este vorba despre două lucrări de reabilitare pe două drumuri judeţene :  Reabilitarea DJ 701 limita jud. Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti- beneficiar Consiliul Judeţean  Teleorman, câştigător Tel Drum)  şi Reabilitare DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa ( beneficiar Consiliul Judeţean Teleorman, câştigător Tel Drum).

Pentru neregulile depistate în Teleorman la licitaţiile atribuite de Consiliul Judeţean firmei Tel Drum Comisia Europeană a aplicat instituţiei o corecţie  de 2, 5 milioane de lei din cauza căreia încă se mai trag ponoase. Nici până acum Consiliul Judeţean Teleorman a nu primit toţi banii europeni şi se judecă pentru ridicare corecţiei.  Tel Drum însă, aflată în mijlocul anchetei, a fost exonerată în 2013 de Consiliul Concurenţei şi investigaţia s-a clasat.

Acţionariatul, o nebuloasă care duce tot la Dragnea. De la colegul de liceu, la colegii de facultate

În 2011, când Tel Drum a ajuns în atenţia Comisiei Europene, Dragnea nu a scăpat de scandal. Anchetele de la vremea respectivă au scos la iveală legătura dintre Liviu Dragnea şi acţionarii Tel Drum, unii foşti colegi de liceu, alţii foşti colegi de facultate.

La data de 16 septembrie 2003 Marian Fişcuci deţinea 96,28523% din părţile sociale, iar ceilalţi acţionari minoritari aveau câte 0,92869%. La data de 23 ianuarie 2006, în datele de la Registrul Comerţului, apar: Marian Fişcuci - 9,33%, Liviu Lucian Dobrescu – 43,99%, iar Mugurel Sorin Gheorghieş - 44%. Cei doi introduşi în schemă sunt foşti colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea, după cum a recunoscut într-un final acesta.

Dragnea şi-a recunoscut foştii colegi, dar nu şi legătura cu Tel Drum . ”Sobo (n.r. - Liviu Lucian Dobrescu) si Melcul (n.r. - Mugurel Gheorghias) sunt fosti colegi de facultate si de trupă. Asta s-a întamplat acum 25 de ani. Nu înseamnă ca acum ştiu despre orice fost coleg ce firma are. Nu stiu daca ei sunt actionarii Tel Drum", declara Dragnea în 2011. 

Odată cu scandalul fondurilor europene a ieşit la iveală faptul că  Liviu Dobrescu şi Sorin Gheorghiaş, asociaţi ai Tel Drum, au fost colegi de grupă la Facultatea de Transporturi de la Politehnică între 1982 şi 1987. Liviu Dragnea a urmat aceleaşi cursuri, dar în generaţia cu un an mai mare. Cei trei au fost colegi într-o formaţie rock, în studenţie.. După scandalul cu fonduri europene din 2011, acţionariatul a trecut într-o nebuloasă şi mai deasă: acţiuni la purtător.

Afaceri de la Satu Mare la Caracal

După ce Liviu Dragnea a ajuns în Guvern în 2012, Tel Drum a depăşit graniţele judeţului şi a început să  aibă contracte în aproape toate colţurile ţării.

În ultimii trei ani se estimează că firma a câştigat din bani publici peste 100 de milioane de euro, ca urmare a contractelor încheiate cu insituţii publice. 

Tel Drum a câştigat de la Consiliul Judeţean  Satu Mare, un contract pentru refacerea unui pod din Oaş în valoare de 1.360.672 lei. Un alt contract în valoare de 8,6 milioane de lei a fost câştigat în Dâmboviţa pentru modernizarea DJ 714 Glod Sanatoriul Moroeni - Pestera, sector Dichiu ¬Bolboci- Pestera.

29 de milioane de lei a câştigat Tel Drum anul acesta în Constanţa, pentru ”Îmbunatatirea accesului intre Municipiul Constanta si platforma industriala Navodari prin largirea si modernizarea bulevardului Mamaia-Navodari”.

39, 8 milioane de lei a câştigat firma din Alexandria la Craiova pentru ”Reabilitarea infrastructurii rutiere pe relatia Nord-Sud-Est a Polului de Crestere Craiova, in vederea fluidizarii traficului in Zona Metropolitana Craiova (executie)”.

Un alt contract încheiat cu Consiliul Judeţean  Satu Mare  a vizat ”Modernizarea infrastructurii drumurilor judetene în Judetul Satu Mare - DJ 109L - Negresti Oas - Turt' si 'POD km 29+031 - Turt, peste raul Turt”. Valoarea finala se ridică la 38,9 milioane de lei.

Pentru repararea străzilor din Caracal, Tel Drum câştigă de la Primaria Caracal 40,8 milioane de lei

Pentru reabilitarea unor străzi din Slatina (Olt) Tel Drum a câştigat un contract în valoare de 104, 9 milioane lei.

În portofoliul de lucrări al firmei din Alexandria mai intră, pentru perioada 2012-2014: Sistem de canalizare la Giuvărăşti- 4.560.415 lei, Extindere apă Urzica (Olt)- 1.435.965 lei, sistem centralizat de apă Corbeni-Argeş- 6.447.331 lei.

Peste 200.000 de lei a mai câştigat firma în urma unor contracte cu CNADNR care au vizat întreţinerea drumurilor ce aparţin de SDN Alexandria.

Deţine în continuare monopol în Teleorman 

Ultimele contracte încheiate cu Consiliul Judeţean Teleorman vizează întreţinerea drumurilor din judeţ pe timp de vară şi iarnă pentru perioada 2013-2017. Valoarea contractelor  depăşeşte 130 de milioane de lei. Peste 600.000 de lei a câştigat Tel Drum, în ultimii trei ani şi de la Primăria Alexandria pentru reabilitarea străzilor din reşedinţa de judeţ.

Pentru modernizarea unei uliţe de 1,9 kilometri  din comuna Blejeşti, Teleorman, Tel Drum a câştigat în 2014 un contract de 1, 6 milioane lei.

4,3 milioane de lei a mai câştigat Tel Drum, tot în 2014, pentru refacerea unui pod din Ţigăneşti, comună afectată de inundaţiile din primăvară.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite