Supermieii de Paşte sunt negri şi ajung până la 30 de kilograme la vârsta de tăiere. Un cumpărător se alege cu 17 kilograme de carne pură

Supermieii de Paşte sunt negri şi ajung până la 30 de kilograme la vârsta de tăiere. Un cumpărător se alege cu 17 kilograme de carne pură

FOTO Arhiva

Ciobanii care cresc oi din rasa „Cap negru de Teleorman” au arvunit deja mieii de paşte. Mieii speciali din rasa creată în Teleorman sunt căutaţi în special datorită greutăţii. Au 25-30 de kilograme la vârsta de tăiere, ceea ce înseamnă că un cumpărător se alege cu 17 kilograme de carne.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oile din rasa ”Cap negru de Teleorman”, marcă înregistrată în judeţul din sudul ţării în urmă cu şapte ani, ajung să cântărească la maturitate peste 80 de kilograme. Oile uriaşe dau până la un litru de lapte pe zi şi, datorită cantităţii mari de lapte, mieii lor ajung să cântărească la Paşte chiar şi 30 de kilograme, mai mult decât dublu faţă de mieii altor rase de oi. În perioada Paştelui, ciobanii din Teleorman care au în gospodării miei uriaşi sunt foarte căutaţi. Unii postează anunţuri de vânzare pe internet, alţii au deja clienţi vechi, care revin în fiecare an în gospodăriile lor pentru alegerea mielului perfect .
 
Tudor Grămadă este un crescător de oi din comuna Mavrodin care a reuşit să strângă în gospodăria sa peste 100 de mioare din rasa Carabaşa de Teleorman. De Paşte, are cereri pentru mieii uriaşi din toată ţara. ”Vin din toată ţara, nu numai din Teleorman. I-am arvunit deja. Sunt foarte căutaţi, pentru că sunt mari şi carnea este deosebită. Cresc foarte repede datorită proprietăţilor laptelui pe care îl primesc de la oaia mamă. Îi vindem cu 20 de lei kilogramul şi nu ducem lipsă de cereri”, spune ciobanul din Mavrodin.
 
Mieii au la fătare 7 kilograme
 
Mieii din rasa Carbaşa de Teleorman au la fătare aproximativ 5-7 kilograme. În preajma Paştelui, un miel din rasa omologată în Teleorman ajunge la 25-30 de kilograme, ceea ce înseamnă că, la tăiere, cumpărătorul se alege cu 17 kilograme de carne pură. ”Au mai mare randament la carne şi din acest motiv sunt mai căutaţi. Sunt şi mai mari, dar şi mai buni de carne. Mielul dintr-o altă rasă, care se taie până în 6 kg, e numai spumă. La un miel de 17 kilograme carnea este deosebită. O ciorbă de miel din această rasă e altfel”, mai spune  ciobanul din Teleorman. 
 
Mielul gigant, rezultatul unui proces de selecţie 
 
Rasa de oaie Cap Negru de Teleorman a fost omologată în 2010 de Ruxandra Joiţoiu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman. Specialistul a lucrat ani buni, alături de ciobani, la selectarea exemplarelor direct din gospodării pentru obţinerea acestei rase de oi, specifice judeţului Teleorman. Numele dat rasei vine de la aspectul oilor. Deşi mieii sunt negri la vârsta de tăiere, la maturitate ajung să aibă doar capul negru.

 
Mulţi ani, ciobani nu au sacrificat mieii, oprindu-i de prăsilă. Supermieii din Teleorman au început să fie căutaţi de câţiva ani, după ce exemplarele din rasa pură s-au înmulţit şi ciobanii s-au îndurat să îi sacrifice. Principalul motiv pentru care sunt atât de căutaţi îl reprezintă greutatea care înseamnă pentru cumpărător randament la carne. 
 
Secretul constă în laptele oilor 
 
Secretul mieilor uriaşi constă în proprietăţile speciale ale laptelui pe care îl dau oile din rasa Tigaia de Teleorman. ”Rasa Carabaşa de Teleorman este rasă bună şi de lapte, şi de carne. Mamele sunt bune de lapte şi, în perioada cât alăptează, au un spor de creştere extrardinar de bun. Ei sunt fătaţi la o greutate mare, 5-7 kilograme, şi cresc foarte repede”, confirmă şi Ruxandra Joiţoiu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman.

 
Despre carnea mieilor din rasa Carabasa de Teleorman sau Tigaia cu Cap Negru de Teleorman se spune că nu miroase. ”E o carne foarte bună, perselată. Un astfel de miel are un randament mai mare la sacrificare. Este o carne foarte gustoasă. nu miroase. Mulţi se feresc de mirosul specific cărnii de oaie. Această carne nu miroase”, mai spune specialistul. În Teleorman se găsesc, până în prezent, în evidenţele oficiale, peste 4.500 de exemplare de oi cap negru.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: