Strania iubire dintre Titu Maiorescu şi sora lui. Criticul îi scria Emiliei: „Noi trebuia să fim nu fraţi, ci soţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titu Maiorescu
Titu Maiorescu

Criticul Titu Maiorescu şi-a iubit sora mai mare, pe Emilia, într-un mod ciudat şi pătimaş. Scrisorile dintre cei doi fraţi şi relaţia avută de-a lungul vieţii au iscat suspiciuni din partea unor istorici şi biografi care au lansat ipoteza unei posibili legături incestuoase.

Între criticul Titu Maiorescu şi sora sa Emilia a existat o legătură specială. Dacă a fost doar o iubire frăţească deosebită sau o legătură amoroasă cu tente incestuoase, nu se ştie. Cert este că Emilia a fost pentru Titu prototipul femeii ideale, ei i-a scris cele mai frumoase scrisori de dragoste, cu ea şi-a împărtăşit cele mai adânci temeri şi ea a fost cea căreia i s-a confesat pe tot parcursul vieţii.
 

”Prima, singura şi constanta lui intensă pasiune dintotdeauna a fost sora lui, Emilia. În centrul universului lui feminin şi erotic Emilia a fost steaua lui de predestinată strălucire. Pe Emilia a iubit-o şi a adimrat-o, pe Emilia a adorat-o şi a dorit-o, a vrut-o fără încetare. Ea a fost unica lui mare dragoste, fără ca ea să ne pară a fi fost vreo frumuseţe”, scrie, despre relaţia dintre Titu şi sora lui, C. Popescu-Cadem în lucrarea ”Titu Maiorescu în faţa instanţelor documentelor”.

Legătura puternică a existat încă din copilărie. Titu Maiorescu s-a născut la Craiova pe 15 februarie 1840. Sora lui Emilia venise pe lume cu doi ani mai devreme. Au avut parte de o copilărie care a stat sub semnul unei educaţii tiranice din partea tatălui lor. S-au refugiat în pasiuni comune şi în studiu. În Jurnalul pe care l-a ţinut din 1851 până în 1917, criticul alocă pasaje întregi complicatei relaţii cu sora sa Emilia.

Scrisori de dragoste pentru soră

La doar 18 ani, îi scria acesteia: ”În sfârşit m-am lămurit cu Emilia. Eu am plâns mult, chiar şi ea. Erau încă unele lucruri nelămurite între noi, am vorbit despre ele. Trebuie să fi fost o fiinţă tare nenorocită când era ea mititică, adesea din cauza asta nu se destăinuia nimănui. Şi cui oare ? Mie, eram prea tânăr, prea copilăros, prea egoist. Dar prin câte n-am trecut şi eu”, scria criticul când avea 18 ani, iar sora lui 20.

emilia

Maiorescu a avut o ascensiune fulminantă. La 22 de ani ani era profesor universitar, la 23 de ani ajunsese decan şi rector, la 27 de ani era academician, iar la numai 33 de ani ajunsese ministru. Mentorul societăţii Junimea a păstrat de-a lungul vieţii o comunicare permanentă prin epistole cu sora sa Emilia, indiferent unde s-a aflat. În toată ascensinea sa în plan profesional, Maiorescu a avut relaţii amoroase cu diverse doamne, sfătuitor fiindu-i întodeauna Emilia.

”Întodeauna când îi vorbeşte Emiliei despre o nouă înclinaţie către vreo dulcinee, o face cu sfiiciune, cu teama de a nu o mâhni şi dezamăgi, cu grija de a o cruţa, situându-o în ierarhia sentimentelor pentru ea, pe Emilia, înaintea celei de care se simte atras”, aflăm din lucrarea ”Titu Maiorescu în faţa instanţelor documentelor”.

Când a luat decizia de a se căsători cu Clara Kremnitz, Maiorescu i-a făcut întâi surorii un raport sentimental.

”Sunt mai hotărât ca oricând să mi trăiesc viaţa împreună cu Clara. De-ai şti numai, Emilie, cât de nemăsurat vă iubesc, pe tine şi pe Clara. Voi sunteţi singurele care mă ţineţi în viaţă... întotdeauna te-am iubit şi te-am stimat. Într-adevăr, Emilie, noi suntem doi oameni - o simt intens - creaţi şi formaţi unul pentru altul: desfid întreaga omenire să-mi indice ceva mai bun. Noi trebuia să fim nu fraţi, ci soţi...” .

Emilia, geloasă, nu îi răspunde la scrisoare. În ciuda tentativelor criticului de a-şi apropia soţia de sora lui adorată, cele două nu s-au agreat. Nici el nu l-a agreat pe cel pe care Emilia l-a ales de soţ. Când Emilia s-a căsătorit la vârsta de 31 de ani cu Wilhelm Humpel un austriac profesor şi compozitor, Maiorescu s-a arătat îngrijorat de situaţia materială a celui care îi pretindea mâna.

I-a cerut să se mute cu el

După divorţul său de Clara, din anul 1878, Maiorescu i-a cerut insistent surorii sale să se mute la Bucureşti.

Pasajele din jurnal datate din această perioadă arată că legătura dintre cei doi era mai strânsă ca oricând. ”Dragă Emilie, Ce vrajă se află în cuvântul Tu as ma seule pensee ( Tu posezi singurul meu gând). Dacă este aşa, atunci eu te am şi trebuie ca tu să ştii un singur lucru: eu nu te mai las (...) Telegrafiază-mi un cuvânt şi nu-mi distruge temerile noii mele vieţi. Ascultă-mă! Fratele şi iubitul tău Titus”, îi scria Titu Emiliei pe 24 iunie 1878.

Emilia n-a dat curs invitaţiei de a se muta în Bucureşti. Deşi mereu refuzat de sora lui, criticul nu a renunţat niciodată să-i propună să se mute împreună. ”El nu va înceta de-alungul anilor, chiar şi după căsătoria din septembrie 1887, cu Ana Rosetti s-o cheme la el pe Emilia, s-o caute şi să-i scrie, de la Bucureşti sau din străinătate”, mai scrie Popescu Cadem.

Emilia l-a îndemnat pe Titu să-l interneze pe Eminescu în străinătate

Emilia a rămas până la sfârşitul vieţii alături de profesorul austriac pe care fratele ei nu l-a agreat. Soţii Humpel au deschis la Braşov Institutul de educaţiune şi instrucţiune pentru fete, instituţie a cărei activitate a fost de scurtă durată deoarece soţii Humpel, la sugestia lui Titu Maiorescu s-au mutat la Iaşi unde, începând cu anul 1872 au preluat  conducerea pensionatului de fete. Pensionul a funcţionat până în 1901 sub numele de Institutul liceal de domnişoare Humpel sau Pensionatul Humpel. 
 

Emilia şi Wilhelm Humpel au făcut parte din grupul apropiaţilor lui Mihai Eminescu. Se spune că sora lui Maiorescu ar fi fost cea care a insistat pe lângă critic pentru a-l trimite pe Eminescu la tratament în străinătate.

După moartea lui Wilhelm Humpel, în 1900, Emilia Humpel s-a retras de la conducerea pensionatului.

A menţinut corespindenţa cu fratele ei Titu până la moartea acestuia, deşi n-a dat curs solicitărilor lui de a se muta în capitală. Mentorul societăţii Junimea a murit în 1917, iar Emilia un an mai târziu.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite